לשיחת ייעוץ חייגו עכשיו!

נדל"ן ומקרקעין

פטור ממס שבח בדירת ירושה – סעיף 49ב(5) לחוק מיסוי מקרקעין

עו"ד אושר אלקיים
עודכן: 12.10.2026
פורסם: 13.05.2023
4 דק׳ קריאה
התשובה הקצרה

סעיף 49ב(5) לחוק מיסוי מקרקעין פוטר ממס שבח מכירת דירה שהתקבלה בירושה כשמתקיימים שלושה תנאים: היורש הוא בן זוג, צאצא או בן זוג של צאצא של המוריש; המוריש היה בעלים של דירה אחת בלבד לפני מותו; ולו המוריש היה מוכר את הדירה בעצמו, הוא היה פטור ממס שבח. כשהתנאים מתקיימים, הפטור חל גם אם בבעלות היורש יותר מדירה אחת.

עיקרי הדברים
  • ירושה כשלעצמה אינה מכירה, ועצם העברת הנכס בירושה פטורה ממס לפי סעיף 4 לחוק מיסוי מקרקעין.
  • ללא פטור, היורש ישלם מס שבח על השבח מיום שהמוריש רכש את הדירה ועד מכירתה.
  • לפי המאמר, בעלות של המוריש ב-⅓ דירה נוספת, או ב-½ דירה נוספת שהתקבלה בירושה, אינה שוללת את הפטור.
  • כשתנאי הסעיף מתקיימים, הפטור חל גם אם ליורש יש יותר מדירה אחת.
  • גם כשאין פטור מלא, ייתכן פטור לינארי על השבח שנצבר עד 2014.
תוכן עניינים
סעיף 49 ה לחוק מיסוי מקרקעין
סעיף 49 ה לחוק מיסוי מקרקעין

סעיף 49ב לחוק מיסוי מקרקעין עוסק בפטורים ממס שבח במכירת דירת מגורים מזכה. סעיף 49ב(5), באופן ספציפי, קובע מתי חל פטור ממס שבח על מכירת דירה שהתקבלה בירושה. מהם התנאים לקבלת הפטור? האם הפטור הוא מלא או חלקי בלבד? כל זאת ועוד בהמשך המאמר.

 

תשלום מס שבח על דירת ירושה

חוק מיסוי מקרקעין קובע חובת תשלום מס שבח למי שמוכר דירה. מדובר במס מורכב עם מערכת דינים מסועפת, המטילה חבות מס על סך עשרות אחוזים מהשבח של המוכר מהמכירה. עם זאת, החוק מעניק פטורים מתשלום מס שבח למי שמוכרים דירת מגורים מזכה. דירה נחשבת לדירת מגורים מזכה ככל שהיא דירתו היחידה של המוכר והיא משמשת למגורים.

ככלל, רק דירת מגורים מזכה תזכה בפטור ממס שבח. מי שבבעלותו יותר מדירה אחת לא יהנה מפטור שכזה. זאת, אלא אם כן מדובר בדירה שהתקבלה בירושה. נעסוק כעת בפטור זה לפי סעיף 49ב(5) לחוק.

 

פטור ממס שבח לפי סעיף 49ב(5) לחוק מיסוי מקרקעין

סעיף 49ב(5) לחוק מיסוי מקרקעין מעניק פטור ספציפי למכירת דירה שהתקבלה בירושה. באופן כללי, ירושה אינה מכירה לעניין חוק מיסוי מקרקעין. המשמעות היא שעצם העברת הנכס בירושה, פטורה מכל מס וזאת על פי סעיף 4 לחוק מיסוי מקרקעין. אולם מה דינה של דירה שהתקבלה בירושה וכיום עומדת למכירה?

במקרים אלו, אם אין פטור ממס שבח, המוכר ישלם מס שבח בהתאם לשבח מיום שהמוריש רכש את הדירה ועד למועד מכירתה! זאת, אף אם מדובר בשבח של עשרות שנים שרובו כלל לא קרה כשהנכס היה בבעלותו. אולם ייתכן בהחלט שהדירה עומדת בתנאי סעיף 49ב(5) לחוק מיסוי מקרקעין ולא יהיה צורך לשלם מס שבח על מכירת הדירה.

 

תנאי סעיף 49ב(5)

סעיף 49ב(5) לחוק קובע שלושה תנאים, אשר בהתקיימם מכירת הדירה שהתקבלה בירושה תהא פטורה מתשלום מס שבח. שלושת התנאים הם:

  • היורש הוא בן זוגו, צאצאו או בן זוג של צאצאו של המוריש;
  • המוריש היה בעלים של דירה 1 בלבד לפני מותו;
  • לו המוריש היה בחיים והיה מוכר את הדירה, הוא היה פטור ממס שבח על המכירה.

 

ככל ששלושת התנאים מתקיימים, סעיף 49ב(5) מעניק למוכר פטור ממס שבח. נעמיק בכל אחד מהתנאים לפטור כדי להבין מתי אדם יהנה מפטור זה.

 

1. קרבה משפחתית

החוק מגביל את הפטור ליורשים שהם בן זוגו של המוריש, צאצאיו או בני זוגם של צאצאיו. בלי הגבלה כזו, ניתן היה להשתמש בהורשה כדרך לעקוף את חובת המס, למשל על ידי הורשת דירות לאנשים מחוץ למשפחה.

צמצום הפטור לבני משפחה קרובים מקטין את החשש מתכנוני מס כאלה. לכן מי שיורש דירה מחבר, ממכר או אפילו מקרוב משפחה שאינו בקבוצה זו (כגון אח או דוד) לא ייהנה מפטור זה.

 

2. דירתו היחידה של המוריש

היורש יהיה זכאי לפטור, אך ורק אם הדירה נחשבה לדירת מגורים מזכה מבחינתו של המוריש. ככל שלמוריש הייתה יותר מדירה אחת לפני מותו, היורש לא יהנה מהפטור ממס שבח על מכירת הדירה שקיבל בירושה. חשוב לציין כי בעלות ב-⅓ דירה נוספת, או ב-½ דירה נוספת שהתקבלה בירושה, אינה שוללת זכאות לפטור לפי תנאי זה.

מה לגבי דירה מחולקת? תשובה לכך הינה בעייתית ומחייבת ייעוץ מס מתקדם. לצורך מכירת דירה מחולקת אנא צרו עמנו קשר ונשמח לסייע.

 

3. פטור למוריש

חוק מיסוי מקרקעין קובע כי הורשה אינה נחשבת למכירה בעיני החוק. כלומר, החוק רואה את היורש כידו הארוכה של המוריש. לכן, כאשר היורש מוכר את הדירה, מבחינת החוק מי שמוכר אותה הוא כאילו המוריש עצמו. המשמעות היא שאם המוריש היה נהנה מהפטור לו הוא היה מוכר את הדירה, גם היורש, שנחשב לחליף שלו, יהנה מהפטור.

לעומת זאת, ככל שהמוריש עצמו לא היה פטור ממס שבח במכירה, היורש לא יוכל ליהנות מפטור לפי סעיף 49ב(5).

 

פטור ממס שבח בירושה 2 דירות

נניח שירשתם יותר מדירה אחת. לחלופין, נניח כי ירשתם דירה בזמן שבבעלותכם דירה נוספת. האם עדיין תהנו מהפטור לפי סעיף 49ב(5)? התשובה לשאלה זו כבר נרמזה לעיל. מבחינת החוק, היורש כאילו נכנס בנעליו של המוריש.

לכן, אם המוריש היה מוכר את הדירה בפטור ואתם בני משפחתו של המוריש, הרי שתזכו לפטור אף אם בבעלותכם יותר מדירה אחת. אחרת, תצטרכו לשלם מס שבח על הרווח שלכם מהמכירה.

 

מס שבח ירושה – פטור לינארי

לבסוף, חשוב לציין כי ייתכנו מקרים בהם תהנו מפטור חלקי על מכירת הדירה שקיבלתם בירושה. עד לשנת 2014, החוק פטר ממס שבח כל מכירה של דירת מגורים. משנה זו ואילך, הפטור צומצם למי שבבעלותם דירה אחת בלבד. אלא שאדם המוכר דירה שהייתה פטורה עד 2014, יהנה מפטור לינארי ממס שבח.

כלומר, על השבח שהדירה צברה עד לשנה זו הוא לא יתחייב בתשלום מס. על הרווח שנצבר מ-2014 עד למכירה, ישלם המוכר מס. פטור לינארי שכזה יכול לחול גם על דירה שקיבלתם בירושה. ככל שהדירה הייתה פטורה ממס עד לתיקון החוק, תהנו מפטור לינארי ממס שבח לדירה שהתקבלה בירושה. על השבח שנצבר מיום בו המוריש רכש את הנכס ועד לתיקון החוק לא תשלמו מס. ממועד זה ואילך, תחויבו בתשלום מס שבח.

 

פטור ממס שבח ירושה – אושר אלקיים משרד עורכי דין

מעוניינים למכור דירה שקיבלתם בירושה? רוצים לבדוק את זכאותכם לפטור ממס שבח? פנו אלינו במשרד עו"ד אושר אלקיים. עורך דין אושר אלקיים הוא כלכלן ומשפטן העוסק בדיני מקרקעין ובמיסוי מקרקעין. עו"ד אלקיים ישמח לבדוק אם מתקיימים תנאי הפטור במכירת הדירה שקיבלתם בירושה, ולסייע בדיווח למיסוי מקרקעין.

סעיף 49ב(5) לחוק מיסוי מקרקעין
סעיף 49ב(5) לחוק מיסוי מקרקעין

שאלות נפוצות על פטור ממס שבח בדירת ירושה לפי סעיף 49ב(5)

סעיף 49ב(5) לחוק מיסוי מקרקעין – מהם התנאים?

ישנם 3 תנאים לצורך קבלת פטור ממס שבח בהתאם לסעיף 49ב(5) לחוק מיסוי מקרקעין: (1) קרבה משפחתית למוריש; (2) דירתו היחידה של המוריש; (3) אילו המוריש היה מוכר את הדירה – הוא היה זכאי לפטור בגין מכירת הדירה.

האם ניתן למכור 2 דירות בפטור ממס שבח כאשר קיבלתי דירה אחת בירושה?

במקרים בהם הדירה עומדת בתנאי סעיף 49ב(5) – ניתן לקבל את הפטור הן עבור הדירה היחידה, והן עבור דירת הירושה. יחד עם זאת – מומלץ מאוד לבצע את העסקאות בטרם רכישת הדירה ה-3.

המאמר עודכן לאחרונה ב־12.10.2026

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי לספק לכם תוכן איכותי ומדויק. עם זאת, חשוב להדגיש שהמידע המובא כאן אינו ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה. העולם המשפטי דינמי ומשתנה, ולכן כל שימוש במידע הוא על אחריותכם האישית בלבד.

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות מידע ראשוני ובסיסי בלבד, והוא לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי המשרד. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים להיוועץ עם עו"ד בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

עו"ד אושר אלקיים
עורך דין אושר אלקיים
מייסד המשרד · עוסק בדיני מקרקעין ומיסוי מקרקעין
עו״ד אושר אלקיים, מייסד אושר אלקיים משרד עורכי דין, הוא בעל תואר LL.B במשפטים בהצטיינות ותואר B.A בכלכלה בהצטיינות יתרה. הוא עוסק במקרקעין ונדל״ן, מיסוי מקרקעין, חוזים והסכמים, משפט מסחרי וליטיגציה.