רכישת דירה להריסה

השאלה כיצד למסות רכישת דירה להריסה היא שאלה חשובה ובעלת השלכות מס רחבות היקף. האם הדירה נחשבת לדירת מגורים וחבות המס צריכה להיות בהתאם, או מגרש המיועד לבנייה ושיעורי המס יהיו אחרים? מה האינטרס שלכם – שחבות המס תהיה לפי דירת מגורים או לפי מגרש לבנייה? המשיכו לקרוא ומצאו את כל המידע הדרוש בנושא.

 

רכישת דירה להריסה – דירת מגורים או קרקע לבנייה?

חוק מיסוי מקרקעין קובע שיעורי מס רכישה שונים לדירת מגורים, לשאר נכסים ולמקרקעין המיועדים לבנייה. ההבדלים בין שיעורי המס דרמטיים, ועל כן, כאשר רוכשים דירה להריסה, חשוב להבין כיצד נכון לסווג את הקרקע – בתור דירת מגורים, או בתור מגרש מקרקעין. לשאלת הסיווג יכולה להיות השפעה של מאות אלפי שקלים על חבות המס שלכם. לכן, בשלב הראשון, חשוב להבין מה האינטרס שלכם (או במילים אחרות – מה הכוונה!) בעסקה – כיצד אתם תרצו שהיא תסווג, כעסקה לרכישת דירת מגורים, או כעסקה לרכישת מקרקעין.

 

מס רכישה על דירה להריסה – מה הכי משתלם עבורכם?

כדי להבין מהו הסיווג של העסקה שאתם תעדיפו, יש להכיר את שיעורי המס לעסקאות השונות. לא נעמיק בשיעורים אלו אלא נציגם בקצרה:

  1. דירת מגורים יחידה: פטור מלא ממס רכישה עד לכ-2 מיליוני שקלים, שיעורי מס נמוכים מעבר לכך
  2. דירת מגורים שאינה דירה יחידה: 8% עד לכ-5.5 מיליוני שקלים, 10% על היתרה
  3. מגרש לבנייה: 6% ממחיר המגרש עם אופציה להחזר של 1/6 מהמס בתנאי שהדירה תיבנה תוך שנתיים

 

המשמעות של הדברים, ברורה. אם הדירה שאתם רוכשים לצרכי הריסה ובנייה מחדש היא דירתכם היחידה, כדאי לכם שהעסקה תסווג כעסקה לרכישת דירת מגורים.

אם בבעלותכם דירות נוספות, תעדיפו לסווג את העסקה כעסקה לרכישת קרקע וחבות המס שלכם תהיה בהתאם.

אם כן, לא ניתן לקבוע כי תמיד עדיף לסווג רכישת דירה להריסה כעסקה לרכישת קרקע או שתמיד עדיף שהיא תסווג כעסקה לרכישת דירת מגורים. הדבר תלוי בנסיבות העניין ועל כן יש להתייעץ עם עורך דין למיסוי מקרקעין ולעצב את העסקה בהתאם לאינטרסים שלכם.

 

מס רכישה על דירה להריסה או רכישת דירה הרוסה – בחינה אובייקטיבית ובחינה סובייקטיבית

חוק מיסוי מקרקעין קובע שיעורי מס שונים לדירת מגורים. ואולם, כיצד ניתן להכריע במועד הרכישה האם מדובר בדירה למגורים אם לאו? התשובה לכך ניתנה באחד מפסקי הדין המכוננים בנושא, ע"א 278/84 דליה פרידמן נ' מנהל מס שבח מקרקעין. באותו פסק דין, נולד המבחן הדו-שלבי. מבחן אובייקטיבי, לצד מבחן סובייקטיבי. המבחן האובייקטיבי פשוט יחסית. האם הדירה יכולה לשמש למגורים? אם הדירה שרכשתם ראויה למגורים, הרי שצלחתם את המבחן האובייקטיבי. לעומת זאת, אם רכשתם דירה להריסה כאשר הדירה במצב רעוע שאינו מאפשר מגורים, לא תעמדו בדרישות המבחן האובייקטיבי והעסקה תסווג כעסקה לרכישת קרקע. מבחן מסובך יותר הוא המבחן הסובייקטיבי. במסגרת מבחן זה, יש לבחון מה הייתה כוונת הרוכש ביום הרכישה ולמסות את העסקה בהתאם.

אם כוונת הרוכש הייתה רכישת דירה להריסה ולא למגורים, יש למסות את הדירה בשיעור של 6% (עם אופציה להחזר כאמור לעיל) ממחירה. מנגד, אם לא ניתן להוכיח כוונה שכזו והדירה עומדת בדרישות המבחן האובייקטיבי, הרי שהעסקה תחויב במס לפי שיעורי המס לדירת מגורים. שני פסקי דין מנחים בפסיקה בעניין המבחן הסובייקטיבי, הם ו"ע 58675-09-14 פריאנטה נ' מנהל  מיסוי מקרקעין תל אביב וכן ו"ע 6584-05-21 דביר ואחרים נ' מנהל מיסוי מקרקעין מרכז.

בשני פסקי הדין הללו נדונה פרשנות המבחן הסובייקטיבי, כפי שנציג להלן. אגב, הם מדגימים בצורה יפה את הרצונות המנוגדים של הרוכשים לסיווג העסקה לרכישת דירה להריסה – כרכישת דירה למגורים או כרכישת קרקע.

 

פריאנטה נ' מנהל מיסוי מקרקעין תל אביב

בעניין פריאטנה עסקו ברוכשים שרכשו דירה ישנה בתל אביב לצורך רכישתה ובניית דירה אחרת תחתיה. תחילה, דיווחו הרוכשים ללשכת מיסוי מקרקעין שמבחינתם מדובר בדירה למגורים, שכן הם סברו כי זוהי דירתם היחידה ולכן ייהנו משיעורי מס נמוכים. ואולם, לאחר שהתברר להם כי מבחינת רשויות המס בבעלותם דירות נוספות, הם ביקשו לתקן את שומת המס ולקבוע כי מדובר בעסקה לרכישת קרקע, שכן בכוונתם להרוס את הבית ולבנות מבנה חדש תחתיומנהל מיסוי מקרקעין התנגד לבקשה לתיקון השומה. במנהל טענו כי מדובר בניסיון פסול לתכנון מס בדיעבד ולאחר שהרוכשים הצהירו כי מדובר ברכישת דירה למגורים, הם לא יוכלו לתקן את השומה ולטעון לפתע כי מדובר ברכישת דירה להריסה. ועדת הערר החליטה, בסופו של דבר, לקבל את עמדת הרוכשים והורתה למנהל מיסוי מקרקעין לסווג את העסקה כעסקה לרכישת קרקע.

חברי הוועדה נימקו את עמדתם בכך שהיה ברור מראש כי בכוונת הרוכשים להרוס את הבנה ולבנות מבנה חדש תחתיו, ולכן גם אם התנהלות הרוכשים הייתה לא תקינה בכלל כאשר דיווחו תחילה כי מדובר בעסקה לרכישת דירת מגורים, צריך לתקן את השומה ולחייב אותם לפי רכישת דירה להריסה. עם זאת, הוועדה קבעה ברוב דעות כי המבחן הסובייקטיבי אינו סובייקטיבי לחלוטין. כלומר, לא ניתן להתמקד בכוונת הרוכשים בלבד ויש לצפות גם לביצוע אובייקטיבי של ההריסה. לכן, דעת הרוב קבעה כי על הרוכשים להרוס את המבנה תוך חצי שנה מיום מתן פסק הדין (שניתן כ-3 שנים לאחר רכישת הדירה להריסה) אם ברצונם לסווג את העסקה כעסקה לרכישת קרקע ולא כעסקה לרכישת דירת מגורים.

מסקנות – על מנת לבחון את מסלול המס המיטיב יש לבחון את המס לא רק בטרם העסקה, אלא גם איך הוא יתגלגל לאחר העסקה. בהינתן העובדה שאדם רוכש בית שבכוונתו להרוס אותו, יהיה עליו להראות "שובל פירורים" שמוביל למסקנה שהוא באמת מתכנן להרוס את הבית.

 

דביר ואחרים נ' מנהל מיסוי מקרקעין מרכז

באותו מקרה, הרוכשים קנו דירה להריסה אך השכירו אותה במשך שנתיים. הדירה הייתה דירתם היחידה ולכן היה להם אינטרס מובהק לסווג אותה כעסקה לרכישת דירת מגורים (הפוך מהאינטרס בפריאנטה). לעומת זאת, מנהל מיסוי מקרקעין סבר כי כוונת הרוכשים כבר ביום הרכישה הייתה להרוס את הבית ולבנות תחתיו בית חדש ולכן סיווגה את העסקה לרכישת דירה להריסה כרכישת קרקע, וקבעה שיעור מס של 6% (עם אופציה להחזר של 1/6 מהמס כפי שהסברנו לעיל).

הפעם, וועדת הערר קיבלה את עמדת מנהל מיסוי מקרקעין וקבעה כי מבחינה סובייקטיבית, מדובר בקניית דירה להריסה. לכן, צדק המנהל עת קבע כי יש למסות את העסקה לפי עסקה לרכישת מקרקעין ולא לפי עסקה לרכישת דירת מגורים. הסיבה היא שכוונת הרוכשים ביום הרכישה הייתה להרוס את הדירה. העובדה שלאחר מכן הנכס הושכר שנתיים קודם להריסתו, אינה מעלה ואינה מורידה. על כן, בהתאם להלכת פרידמן ועל פי העקרונות שהוטוו בעניין פריאנטה, נקבע שהעסקה אינה עומדת במבחן הסובייקטיבי לרכישת דירת מגורים ושיעורי המס נקבעו לפי עסקה לרכישת קרקע.

 

תכנון מס נכון ברכישת דירה להריסה או רכישת דירה הרוסה – אופציה לחיסכון משמעותי

למדנו כי רכישת דירה להריסה תחויב בשיעורי מס לדירת מגורים או בשיעורי מס לרכישת קרקע בהתאם למבחן האובייקטיבי ולמבחן הסובייקטיבי, הבוחן את מטרת הרוכשים ביום הרכישה. האינטרס של הרוכשים משתנה בהתאם לנסיבות העניין. המסקנה היא שתכנון נכון של העסקה מראש, כך שתעמוד או לא תעמוד במבחנים שהצגנו, תוכל להשליך דרמטית על חבות המס בעסקה. מכיוון שכך, אנו ממליצים בחום להתייעץ עם עורך דין המתמחה במיסוי מקרקעין לפני ביצוע העסקה ולתכנן את העסקה בהתאם. הכל, כמובן, על פי חוק ובהתאם להוראות הדין.

 

רכישת דירה להריסה – אושר אלקיים משרד עו"ד

חושבים לקנות דירה להריסה? רוצים לחסוך בתשלומי המס? פנו אל עו"ד אושר אלקיים ותהנו משירותים מהשורה הראשונה בתחום. עו"ד אלקיים הינו משפטן וכלכלן המתמחה בדיני מקרקעין בכלל ובמיסוי מקרקעין בפרט. לעורך דין אלקיים ניסיון עשיר בליווי עסקאות לרכישת דירה להריסה וחסך ללקוחותיו מאות אלפי שקלים בעסקאות אלו. אצל עו"ד אלקיים תהנו משירותים משפטיים הנסמכים על מומחיותו הרבה וניסיונו העשיר. קבעו פגישת ייעוץ ראשונית במשרדו, והצטרפו לשלל לקוחותיו המרוצים.

 

רכישת דירה להריסה
רכישת דירה להריסה
לשיתוף המאמר לחצו:

שאלות ותשובות בנושא רכישת דירה להריסה

רכישת דירה להריסה ממוסה באופן שונה לפי סיווגה. אם תסווג כדירת מגורים יחידה, תזכה לפטור מלא ממס רכישה עד לכ-2 מיליון שקלים. אם תסווג כדירה שאינה יחידה, יחול מס בשיעור 8% עד לכ-5.5 מיליון שקלים ו-10% על היתרה. לעומת זאת, אם תסווג כמגרש לבנייה, יחול מס בשיעור 6% עם אפשרות להחזר של 1/6 מהמס אם הדירה תיבנה תוך שנתיים.

בפסיקה נקבע מבחן דו-שלבי לקביעת סיווג הדירה. המבחן האובייקטיבי בוחן האם הדירה ראויה למגורים. המבחן הסובייקטיבי בוחן את כוונת הרוכש ביום הרכישה – אם כוונתו הייתה להרוס את הדירה ולבנות חדשה, הנכס יסווג כקרקע לבנייה. הפסיקה קבעה שהמבחן הסובייקטיבי אינו רק בכוונות אלא גם בביצוע בפועל של ההריסה תוך זמן סביר.

אם הדירה להריסה היא דירתכם היחידה, כדאי שהעסקה תסווג כדירת מגורים כדי ליהנות מפטור ממס רכישה או משיעורי מס נמוכים. אם בבעלותכם דירות נוספות, ייתכן שתעדיפו לסווג את העסקה כקרקע לבנייה ולשלם 6% מס רכישה (עם אפשרות להחזר של 1/6). הדבר תלוי במחיר העסקה, במספר הדירות שבבעלותכם, ובתכניותיכם לגבי הנכס.

רכישת דירה להריסה מעוררת סוגיות מיסוי מורכבות שיכולות להשפיע בהיקף של מאות אלפי שקלים על חבות המס. עורך דין מקרקעין יכול לסייע בתכנון העסקה מראש באופן שיעמוד או לא יעמוד במבחנים האובייקטיביים והסובייקטיביים, בהתאם לאינטרסים שלכם. פנו אלינו לייעוץ מקצועי שיסייע לכם לחסוך בתשלומי המס בהתאם להוראות החוק.

אם אתם הגעתם עד כאן עצרו!

משרדנו בעל ניסיון משפטי נרחב בתחום בו עוסק מאמר זה, וליווה אלפי לקוחות מרוצים בטיפול משפטי החל משלב הייעוץ והתכנון המשפטי, ניהול משא ומתן, ומתן מענה משפטי מלא אל מול צדדים שלישיים, עד להשגת התוצאה הנדרשת על ידי הלקוח. משרדנו רקורד מוכח וניסיון מקיף, ונשמח להעמיד את ניסיוננו הרב לכם בזמינות מיידית ומחירים הוגנים

תוכן עניינים

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות מידע ראשוני ובסיסי בלבד, והוא לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי המשרד. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים להיוועץ עם עו"ד בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

אושר אלקיים משרד עורכי דין
עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים

עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים בעל ניסיון ייחודי והתמחות בייצוג וליווי משפטי של אנשים פרטיים בעסקאות לרכישת ומכירת דירות מגורים, משרדים, קבוצות רכישה ורכישות מסחריות, החל משלב בדיקת הנאותות והמשא-ומתן ובדירות מקדמיות, עובר לשלב עריכת ההסכם לרכישה/מכירה, וכלה בשלב ההקמה והרישום, תוך מתן ייעוץ והכוונה בתחום המימון, סוגיות המיסוי, סוגיות תאגידיות וייצוג מול הרשויות השונות, וזאת עד לסיום העסקה ברישום ולשביעות רצון הלקוח.
עו"ד אלקיים הינו מרצה מבוקש למקרקעין ונדל"ן ומרצה ומתרגל באופן שוטף בקורסים אקדמיים ב"מסלול האקדמי המכללה למנהל", בפורומים, בכנסים ואירועים שונים, מלווה משלחות אקדמיות בתחומי המשפט והכלכלה, וחבר בלשכת עורכי הדין. לאושר אלקיים תואר כפול במשפטים (LL.B) וכלכלה (B.A) בהצטיינות יתרה.

מדריכים נוספים
החזר מס רכישה
מי שרוכש דירה או קרקע להשקעה, חייב בתשלומי מס רכישה. לא אחת, רוכשים משלמים מס רכישה גבוה מידי ומגיע להם החזר מס רכישה, והם פשוט
אושר אלקיים משרד עורכי דין
משרדינו ברשתות החברתיות:
יצירת קשר: