ניכוי פחת בדירת מגורים מסלול פטור

דיני המס מאפשרים לבעלי דירות להשכיר אותן בפטור מלא או חלקי ממס הכנסה. ואולם, ניצול הפטור ממס הכנסה משפיע על סך מס השבח שתשלמו בעסקה, דרך רכיב הפחת. מהו פחת בדירת מגורים? כיצד מבוצע ניכוי פחת בדירת מגורים? מדוע ניכוי פחת בדירת מגורים מגדיל את תשלום המס? המשיכו לקרוא ומצאו את כל התשובות הנוגעות לניכוי פחת בדירת מגורים שהושכרה במסלול הפטור.

 

השכרת דירת מגורים במסלול הפטור

דיני המס מציעים למשכירי דירות שלושה מסלולי מיסוי על הכנסותיהם משכירות, ואלו הם:

  1. מסלול הפטור המלא: מי שהכנסתו החודשית משכירות אינה עולה על 5,654 ₪ (נכון לשנת 2024) יוכל ליהנות מפטור מלא ממס שבח.
    1. מי שהכנסתו החודשית משכירות עולה על 5,654 ₪ אך אינה עולה על 11,308 ₪ יוכל לנצל את הפטור המלא ממס עבור חלק מהסכום. מדובר בשיטה מורכבת לחישוב החלק היחסי ומאחר שאינה מענייננו, לא נעמיק בה. בתמצית, לבוחרים במסלול זה יינתן פטור מלא על חלק מהסכום ומאידך ייאלצו לשלם מס מלא על היתרה. על כן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין למיסוי מקרקעין באשר לכדאיותו.
  2. מסלול מיסוי מופחת: משכירים יוכלו לבחור במסלול המיסוי המופחת, במסגרתו יידרשו לשלם מס הכנסה בשיעור 10% על כלל הכנסתם משכירות. זאת, ללא תלות בסך הכנסותיהם משכירות. כך למשל, אדם שהוא בעלים של מספר דירות והן מושכרות,
  3. מסלול מיסוי מלא: משכירים יוכלו לבחור במסלול מיסוי מלא, במסגרתו ישלמו מס הכנסה במדרגות להכנסה שאינה מיגיעה אישית (מתחיל מ-31%, ומגיל 60 ב-10%). בנסיבות המתאימות, בחירה במסלול זה יכולה להיות משתלמת בהחלט, היות וחלק מהוצאות הדירה המושכרת מוכרות ברשויות המס כהוצאה מותרת בניכוי, כך שבפועל, מס ההכנסה בגין השכירות יחושב במס מסכום נמוך יותר מגובה ההכנסה ויתייחסו רק להפרש שבין שכר הדירה לבין ההוצאות המוכרות.

 

הבחירה במסלול הפטור ממס או המס המופחת, תתאפשר רק כאשר מדובר בדירה המיועדת למגורים ולא דירה מסוג אחרת או דירה המושכרת לעסק. כאשר השכרת הדירה מהווה חלק מהפעילות העסקית של המשכיר, אין אפשרות לבחור בין המסלולים הללו. נציין כי אדם שבבעלותו ו/או בשליטתו 10 דירות ומעלה המושכרות לאחרים תמורת דמי שכירות, לא ייהנה ממסלולי הפטור המלא או המופחת, ויחויב לפי מדרגות מס, היות וזה נחשב להפעלת עסק על פי הלכת שרגא בירן ועמדת רשות המיסים.

 

ניכוי פחת ממס השבח בדירת מגורים שהושכרה במסלול הפטור

למסלול בו תבחרו להשכיר את הדירה תהיה השלכה ישירה על חישוב השבח שלכם, כשתחליטו למכור את הדירה. אם לא תהיו פטורים מתשלום מס שבח בעת מכירת דירת המגורים, תידרשו לנכות פחת משווי הרכישה לצורך חישוב מס השבח. חוק מיסוי מקרקעין מבקש למסות לא את סך ההכנסה שלכם ממכירת הדירה, אלא את הרווח הנקי שלכם בעסקה. על כן, החוק מתיר למוכר לנכות שורה של הוצאות שהוציא עבור הדירה משווי המכירה של הנכס, ובכך מופחת השבח החייב במס בעסקה. מאידך, אם השכרתם דירה במסלול הפטור ממס, יידרש מכם לנכות פחת של הנכס מהשנים בהן היה מושכר ולא שילמתן עליהן מס.

הרציונל לניכוי הפחת הוא כדלקמן – בהנחה שערכו הפיזי של הנכס נשחק לאורך השנים, הפקתם רווחים מהנכס ולא שילמתם עליהם מס, לא תוכלו ליהנות מפטור נוסף ממס בעת חישוב השבח. ללא ניכוי הפחת, היה נוצר פטור כפול ממס על הפחת. האחד בהכנסה משכירות והשני בחישוב השבח. על כן, בעת מכירת הדירה, תידרשו לנכות את הפחת משווי הרכישה של הנכס, מה שיגדיל ישירות את חבות המס שלכם בעסקה. כמו כן, עמדת רשות המיסים לפיה במכירת דירה שהושכרה במסלול הפטור יש לבצע הפחתה של פחת נדחתה בוועדת הערער בעניין רשף חן, ועל כן כיום אפשר שלא להפחית פחת במכירת דירת מגורים שנמכרת בדירת הפטור.

 

חישוב ניכוי פחת

תקנות מס הכנסה (שיעור פחת לדירה מושכרת למגורים) קובעות כי שיעור הפחת השנתי לדירה מושכרת עומד על 2%. על כן, אם הדירה הושכרה למשל במשך 5 שנים ושווי הדירה עומד על 2,000,000 שקלים, הפחת יחושב כדלקמן:

הפחת שיש להפחית משווי הרכישה = מס' השנים בהן הנכס הושכר בפטור X 0.02 X שווי דירת המגורים

2,000,000 X 0.02 X 5 = 200,000

על כן, יש להוסיף לשבח החייב במס 200,000 שקלים. מאחר ששיעור מס השבח עומד על 25% (במרבית המקרים), המשמעות היא תוספת של 50,000 שקלים בתשלום המס הסופי.

 

בחירה במסלול המשתלם ביותר בהשכרת דירת מגורים

נוכחנו לדעת כי למסלול המיסוי שתבחרו לדירתכם המושכרת השפעה ישירה על שיעור המס שתשלמו לכשתמכרו את הנכס. חשוב לציין כי ניכוי הפחת אינו ההשפעה היחידה של המסלול שתבחרו. משכך, קודם הבחירה באחד המסלולים רצוי להתייעץ עם עו"ד מקרקעין ולקבל תמונה מלאה באשר להשלכות המס של בחירתכם. רק לאחר מכן, בחרו במסלול המשתלם ביותר.

 

ניכוי פחת בדירת מגורים במסלול פטור אושר אלקיים משרד עורכי דין

משכירים דירה ומעוניינים לבחור במסלול המיסוי המשתלם ביותר? מוכרים דירה שהושכרה ורוצים לצמצם ככל שניתן את ניכוי הפחת? פנו אל עו"ד אושר אלקיים לקבלת ייעוץ מהשורה הראשונה בתחום. עו"ד אלקיים הינו משפטן וכלכלן המתמחה בדיני מקרקעין בכלל ובמיסוי מקרקעין בפרט. לעורך דין אלקיים ניסיון עשיר בליווי עסקאות נטו וצמצום תשלומי המס למינימום ההכרחי וביעילות מקסימלית. אצל עו"ד אלקיים תהנו משירותים משפטיים הנסמכים על מומחיותו הרבה וניסיונו העשיר. קבעו פגישת ייעוץ ראשונית במשרדו, והצטרפו לשלל לקוחותיו המרוצים.

 

ניכוי פחת בדירת מגורים מסלול פטור
ניכוי פחת בדירת מגורים מסלול פטור

 

לשיתוף המאמר לחצו:

שאלות ותשובות בנושא ניכוי פחת בדירת מגורים מסלול פטור

קיימים שלושה מסלולי מיסוי להשכרת דירת מגורים: מסלול הפטור המלא (כאשר ההכנסה משכירות אינה עולה על 5,654 ₪ לחודש), מסלול המיסוי המופחת (תשלום מס בשיעור 10% על כלל ההכנסות משכירות, ללא ניכוי הוצאות), ומסלול המיסוי המלא (תשלום מס לפי מדרגות המס להכנסה שאינה מיגיעה אישית, מתחיל מ-31%, ומגיל 60 ב-10%, עם אפשרות לניכוי הוצאות).

כאשר מוכרים דירה שהושכרה במסלול הפטור וחייבים במס שבח, יש לנכות את הפחת משווי הרכישה של הנכס. הפחת מחושב כ-2% משווי הדירה לכל שנה בה הושכרה בפטור ממס. למשל, אם דירה בשווי 2 מיליון ₪ הושכרה במשך 5 שנים במסלול הפטור, יש לנכות 200,000 ₪ משווי הרכישה, מה שמגדיל את השבח החייב במס ומוביל לתוספת של כ-50,000 ₪ בתשלום מס השבח.

כן, בהתאם להחלטת ועדת הערר בעניין רשף חן, נדחתה עמדת רשות המיסים לפיה במכירת דירה שהושכרה במסלול הפטור יש לבצע הפחתה של פחת. כיום, ניתן לטעון שאין חובה להפחית פחת במכירת דירת מגורים שנמכרת במסגרת הפטור ממס שבח. עורך דין מקרקעין מנוסה יכול לסייע בהגשת הדיווחים המתאימים ובטיעון מול רשויות המס בהתאם לפסיקה זו.

מסלולי הפטור או המיסוי המופחת מתאפשרים רק כאשר מדובר בדירה המיועדת למגורים ולא בדירה המושכרת לעסק. כמו כן, על פי הלכת שרגא בירן ועמדת רשות המיסים, אדם שבבעלותו ו/או בשליטתו 10 דירות ומעלה המושכרות לאחרים תמורת דמי שכירות, לא ייהנה ממסלולי הפטור המלא או המופחת, ויחויב לפי מדרגות מס רגילות, היות וזה נחשב להפעלת עסק. לכן, חשוב להתייעץ עם עורך דין מקרקעין לפני בחירת מסלול המיסוי, במיוחד כאשר מדובר בהשכרת מספר דירות.

אם אתם הגעתם עד כאן עצרו!

משרדנו בעל ניסיון משפטי נרחב בתחום בו עוסק מאמר זה, וליווה אלפי לקוחות מרוצים בטיפול משפטי החל משלב הייעוץ והתכנון המשפטי, ניהול משא ומתן, ומתן מענה משפטי מלא אל מול צדדים שלישיים, עד להשגת התוצאה הנדרשת על ידי הלקוח. משרדנו רקורד מוכח וניסיון מקיף, ונשמח להעמיד את ניסיוננו הרב לכם בזמינות מיידית ומחירים הוגנים

תוכן עניינים

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות מידע ראשוני ובסיסי בלבד, והוא לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי המשרד. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים להיוועץ עם עו"ד בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

אושר אלקיים משרד עורכי דין
עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים

עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים בעל ניסיון ייחודי והתמחות בייצוג וליווי משפטי של אנשים פרטיים בעסקאות לרכישת ומכירת דירות מגורים, משרדים, קבוצות רכישה ורכישות מסחריות, החל משלב בדיקת הנאותות והמשא-ומתן ובדירות מקדמיות, עובר לשלב עריכת ההסכם לרכישה/מכירה, וכלה בשלב ההקמה והרישום, תוך מתן ייעוץ והכוונה בתחום המימון, סוגיות המיסוי, סוגיות תאגידיות וייצוג מול הרשויות השונות, וזאת עד לסיום העסקה ברישום ולשביעות רצון הלקוח.
עו"ד אלקיים הינו מרצה מבוקש למקרקעין ונדל"ן ומרצה ומתרגל באופן שוטף בקורסים אקדמיים ב"מסלול האקדמי המכללה למנהל", בפורומים, בכנסים ואירועים שונים, מלווה משלחות אקדמיות בתחומי המשפט והכלכלה, וחבר בלשכת עורכי הדין. לאושר אלקיים תואר כפול במשפטים (LL.B) וכלכלה (B.A) בהצטיינות יתרה.

לקביעת שיחת ייעוץ
ומענה מקצועי
השאירו פרטים
מאמרים נוספים באותו נושא
מדריכים | מאמרים | מידע שימושי
לקביעת שיחת ייעוץ ומענה מקצועי השאירו פרטים
מדריכים נוספים
הקטנת מס שבח
רבים מלקוחותינו המוכרים נכסים מתקשים לעמוד בתשלומי מס השבח הגבוהים. אותם לקוחות זקוקים לכספים שיקבלו ממכירת דירתם ותשלום מס שבח בסך מאות אלפי שקלים מקשה
אושר אלקיים משרד עורכי דין
משרדינו ברשתות החברתיות:
יצירת קשר: