מיסוי התא המשפחתי

חוק מיסוי מקרקעין קובע כי המיסוי של התא המשפחתי יהא אחד. הדבר עלול לגרום לחיובי מס עודפים. ואולם, בעזרת תכנון מס נכון, ובראי הפסיקה בתחום, ניתן לסתור את חזקת התא המשפחתי ולהימנע מתשלומי מס ביתר. מתי התא המשפחתי ממוסה יחד? כיצד ניתן להימנע מכך? מתי רצוי בכלל להימנע מכך? המשיכו לקרוא ומצאו את כל התשובות.

 

מיסוי התא המשפחתי – תא מס אחד

חוק מיסוי מקרקעין – 1963, קובע כי מיסוי התא המשפחתי נעשה במאוחד. אם בן זוג מוכר דירה, יראו גם את בת הזוג כמוכרת. אם בת הזוג רכשה דירה, יראו גם את בן הזוג כמוכר. 

כך נקבע בסעיף 9 (ג1א) (ב) (2) לחוק:

"יראו רוכש ובן זוגו, למעט בן זוג הגר בדרך קבע בנפרד, וילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים, למעט ילד נשוי – כרוכש אחד"

אם כן, לעניין מס רכישה, רואים בני זוג כרוכש אחד. זאת, גם אם הדירה רשומה רק על שם אחד מהם. מעבר לכך, גם ילדיהם מתחת לגיל 18, כל עוד הם אינם נשואים, כלולים בתא משפחתי זה וייחשבו גם הם לרוכש אחד, למעט מקרים חריגים.

כלל דומה נקבע גם ביחס למס שבח. נצטט מסעיף 49 (ב) לחוק:

"לעניין פרק זה יראו מוכר ובן זוגו, למעט בן זוג הגר דרך קבע בנפרד, וילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים למעט ילדים נשואים – כמוכר אחד"

הרציונל לחוקים אלו, ברור. המחוקק רוצה למנוע מצב בו בני זוג רוכשים דירות, רושמים אותן בנפרד על שם אחד מבני הזוג בעוד בפועל הם משמשים את שניהם (בין אם למגורים ובין אם להשקעה), וכך מנצלים פעמיים (ואף למעלה מכך אם הם רושמים דירות על שם ילדיהם) את הפטור ממס שבח או ממס רכישה על דירת מגורים מזכה. ואם חושבים על זה, זה די הגיוני ונועד לשמור דווקא על החלשים! הרי שעשירים יוכלו לרכוש בתא משפחתי 2 דירות + דירות כמספר הילדים שלהם (דירה מתנה לילד

 

האם ידועים בציבור נחשבים לבני זוג?

שאלה זו עלתה לדיון בע"א 2622/01 מנהל מס שבח מקרקעין נ' לבנון. שם, נפסק כי הגדרת בני זוג בחוק היא הגדרה מרחיבה וחלה גם על ידועים בציבור. באותו מקרה, דווקא בני הזוג הם אלו שביקשו כי הגדרת בני זוג תחול עליהם, כדי שיוכלו ליהנות מפטור ממס רכישה להעברת דירה לבן זוג. ואולם, בית המשפט העליון פסק כי הגדרת בני זוג חלה גם על ידועים בציבור בכל חוק מיסוי מקרקעין, גם בענייני מיסוי התא המשפחתי כיחידת מס אחת.

חשוב לציין כי הדבר נכון גם ביחס לבני זוג שנישאו אזרחית ולבני זוג מאותו המין. כל אלו עונים על הגדרת "בן זוג" הקבועה בחוק, אשר הלכה והתרחבה בפסיקה לאורך השנים.

 

חזקת התא המשפחתי – חזקה הניתנת לסתירה

הצגנו לעיל את סעיפי החוק לפיהם מיסוי התא המשפחתי נעשה כיחידת מס אחת. אם האישה מוכרת דירה, גם הבעל ייחשב למוכר שלה. אם הבעל רוכש דירה, גם האישה תחויב במס רכישה. ואולם, הפסיקה קבעה כי החזקה לפיה התא המשפחתי ממוסה כיחידת מס אחת, היא חזקה הניתנת לסתירה. עניין זה נדון בע"א 3178/12 יגאל שלמי נ' מנהל מיסוי מקרקעין נתניה בפני בית המשפט העליון.

באותו מקרה, בני הזוג טענו כי מכיוון שקיים הסכם ממון ביניהם והם התנהלו בהפרדה רכושית, לא נכון להחיל עליהם את החזקה הקבועה בסעיף 49(ב) לחוק לעניין חישוב מס השבח לבני זוג כיחידת מס אחת.

בית המשפט העליון קיבל את טענת בני הזוג ופסק כי החזקה הקבועה בסעיף 49(ב), לפיה "יראו מוכר ובן זוגו כמוכר אחד", היא חזקה הניתנת לסתירה. זאת, בהתקיים שני תנאים:

  1. קיים הסכם ממון בין בני הזוג
  2. בני הזוג אכן ניהלו הפרדה רכושית בפועל לאור הסכם הממון

 

פסק הדין אף פירט שורה של מבחני עזר, כלומר מבחנים שאינם מחייבים אך עשויים לסייע לנו בהכרעה, האם אכן מתקיימת הפרדה רכושית בין בני הזוג:

  1. מי מימן את רכישת הנכס
  2. האם בני הזוג משלמים עליו משכנתא בנפרד או במאוחד
  3. האם השימוש בנכס (למגורים או קבלת דמי שכירות) הוא של שני בני הזוג או רק של בן הזוג הרשום

 

על סמך מבחנים אלו, וכן מבחני עזר נוספים המתאימים לכל מקרה ומקרה, ייקבע האם חזקת התא המשפחתי נסתרה אם לאו. נציין כי פסיקה מאוחרת יותר קבעה כי ייתכן שבני הזוג מנהלים הפרדה רכושית גם אם שניהם גרים בדירה, ואולם מדובר במצב חריג יחסית. נציין כי כיום ישנה פסיקה נרחבת בהרבה של הגדרת התא המשפחתי לעניין ידועים בציבור, בין היתר כזאת שמכירה בעובדה שלא חייב הסכם ממון, כזאת שמחייבת מגורים משותפים – ועוד הרבה נושאים אחרים.

 

מקרה אמיתי!

באחד המקרים שהגיע למשרדנו הגיע בן זוג שהיה נשוי לאשתו מזה כשנתיים, וכאשר הם הכירו לפני יותר מ-5 שנים. לאשתו יש דירה מלפני הנישואין ולפני ההיכרות, אשר בדירה זו גרים הוריה שהעבירו לה את הדירה במתנה לפני כעשור. הבעל רצה לקנות דירת מגורים לעצמו בשווי של כ-2,000,000 ₪, ובאמצעות הוכחת מספר נקודות קריטיות בזוגיות, כמו למשל שהכסף מקורו במקורותיו העצמאיים של הגבר בלבד ונתונים נוספים, הצלחנו שהגבר יקבל מס רכישה עבור דירה יחידה אפילו בלי הסכם ממון!

מדובר במקרה חריג, שבאמצעות הכוונה נכונה הצליח לחסוך לגבר כ-160,000 ₪ במס רכישה!

 

למה כדאי לפצל את מיסוי התא המשפחתי?

שאלה שחשוב לשאול כמובן היא למה בכלל נרצה לפצל את מיסוי התא המשפחתי? מה רע בחזקות שהוצגו לפיהן "יראו רוכש ובן זוגו כרוכש אחד" או "יראו מוכר ובן זוגו כמוכר אחד"? התשובה היא שסתירת החזקה יכולה להוביל לחיסכון משמעותי במס. פיצול התא המשפחתי לעניין מיסוי מקרקעין עשוי לאפשר ניצול רחב יותר של הטבות מס ולמנוע תשלומי מס עודפים. כך, למשל, אם בני הזוג מעוניינים לרכוש דירה וברשותה של האישה דירה נוספת, פיצול מיסוי התא המשפחתי יאפשר לבני הזוג להמשיך וליהנות משיעורי מס לדירה יחידה ולא יכפה עליהם שיעורי מס לדירה שנייה.

 

מיסוי מקרקעין – תחום מורכב עם פוטנציאל ששווה זהב

מכל האמור ניתן ללמוד עד כמה דיני מיסוי מקרקעין הם דינים מורכבים ומסועפים. מה שהצגנו הוא רק טעימה מאותה מורכבות הקיימת בחוק ובפסיקת בתי המשפט וועדות הערר. המורכבויות האלו יוצרות בורות רבים שניתן ליפול בהם ולשלם תשלומי מס עודפים, אך גם פותחות פתח לתכנון מס חוקי ונכון שיוביל לחסכון משמעותי במס. על כן, לפני כל רכישה או מכירה של מקרקעין רצוי להתייעץ עם עורך דין מקרקעין, לבצע תכנון מס, ולהפחית את תשלומי המס שלכם בעסקה למינימום ההכרחי.

 

מיסוי התא המשפחתי – אושר אלקיים משרד עורכי דין

קונים או מוכרים דירה? מעוניינים לתכנן מס בחוק ולהפחית את תשלומי המס למינימום ההכרחי? פנו אל עו"ד אושר אלקיים ותהנו משירותים מהשורה הראשונה בתחום. עו"ד אלקיים הינו משפטן וכלכלן המתמחה בדיני מקרקעין ומיסוי מקרקעין. לעורך דין אלקיים ניסיון עשיר בליווי עסקאות לרכישת נכסים וצמצום תשלומי המס ככל האפשר. אצל עו"ד אלקיים תהנו משירותים משפטיים הנסמכים על מומחיותו הרבה וניסיונו העשיר. קבעו פגישת ייעוץ ראשונית במשרדו, והצטרפו לשלל לקוחותיו המרוצים.

 

מיסוי התא המשפחתי
מיסוי התא המשפחתי
לשיתוף המאמר לחצו:

שאלות ותשובות בנושא מיסוי התא המשפחתי

חזקת התא המשפחתי קבועה בחוק מיסוי מקרקעין וקובעת כי בני זוג וילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים (למעט ילדים נשואים) נחשבים לרוכש אחד או למוכר אחד. המשמעות היא שאם בן זוג אחד מוכר דירה, גם בן הזוג השני ייחשב כמוכר, ואם אחד רוכש דירה, גם השני ייחשב כרוכש, לצורך חישוב מס שבח או מס רכישה.

כן, בפסק דין לבנון נקבע כי הגדרת בני זוג בחוק היא הגדרה מרחיבה וחלה גם על ידועים בציבור. הדבר נכון גם ביחס לבני זוג שנישאו אזרחית ולבני זוג מאותו המין. כל אלו עונים על הגדרת "בן זוג" הקבועה בחוק, אשר הלכה והתרחבה בפסיקה לאורך השנים.

בפסק דין יגאל שלמי נקבע כי חזקת התא המשפחתי ניתנת לסתירה בהתקיים שני תנאים: קיום הסכם ממון בין בני הזוג, וניהול הפרדה רכושית בפועל. ישנם מבחני עזר לבחינת ההפרדה הרכושית, כמו: מי מימן את רכישת הנכס, האם בני הזוג משלמים משכנתא בנפרד או במאוחד, והאם השימוש בנכס הוא של שני בני הזוג או רק של בן הזוג הרשום כבעלים.

מיסוי התא המשפחתי הוא תחום מורכב עם השלכות כספיות משמעותיות. ייעוץ מקצועי יכול לחסוך עשרות ומאות אלפי שקלים במיסים. כפי שהדגמנו במקרה אמיתי במאמר, בן זוג שרצה לרכוש דירה בשווי 2 מיליון ₪, למרות שלאשתו הייתה דירה, חסך 160,000 ₪ במס רכישה באמצעות תכנון מס נכון. פנו אלינו לייעוץ מקצועי שיאפשר לכם ליהנות מחיסכון מס חוקי ומהטבות מס המגיעות לכם.

אם אתם הגעתם עד כאן עצרו!

משרדנו בעל ניסיון משפטי נרחב בתחום בו עוסק מאמר זה, וליווה אלפי לקוחות מרוצים בטיפול משפטי החל משלב הייעוץ והתכנון המשפטי, ניהול משא ומתן, ומתן מענה משפטי מלא אל מול צדדים שלישיים, עד להשגת התוצאה הנדרשת על ידי הלקוח. משרדנו רקורד מוכח וניסיון מקיף, ונשמח להעמיד את ניסיוננו הרב לכם בזמינות מיידית ומחירים הוגנים

תוכן עניינים

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות מידע ראשוני ובסיסי בלבד, והוא לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי המשרד. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים להיוועץ עם עו"ד בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

אושר אלקיים משרד עורכי דין
עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים

עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים בעל ניסיון ייחודי והתמחות בייצוג וליווי משפטי של אנשים פרטיים בעסקאות לרכישת ומכירת דירות מגורים, משרדים, קבוצות רכישה ורכישות מסחריות, החל משלב בדיקת הנאותות והמשא-ומתן ובדירות מקדמיות, עובר לשלב עריכת ההסכם לרכישה/מכירה, וכלה בשלב ההקמה והרישום, תוך מתן ייעוץ והכוונה בתחום המימון, סוגיות המיסוי, סוגיות תאגידיות וייצוג מול הרשויות השונות, וזאת עד לסיום העסקה ברישום ולשביעות רצון הלקוח.
עו"ד אלקיים הינו מרצה מבוקש למקרקעין ונדל"ן ומרצה ומתרגל באופן שוטף בקורסים אקדמיים ב"מסלול האקדמי המכללה למנהל", בפורומים, בכנסים ואירועים שונים, מלווה משלחות אקדמיות בתחומי המשפט והכלכלה, וחבר בלשכת עורכי הדין. לאושר אלקיים תואר כפול במשפטים (LL.B) וכלכלה (B.A) בהצטיינות יתרה.

לקביעת שיחת ייעוץ
ומענה מקצועי
השאירו פרטים
מאמרים נוספים באותו נושא
מדריכים | מאמרים | מידע שימושי
לקביעת שיחת ייעוץ ומענה מקצועי השאירו פרטים
מדריכים נוספים
אושר אלקיים משרד עורכי דין
משרדינו ברשתות החברתיות:
יצירת קשר: