מוקשי מס במיסוי מקרקעין

מיסוי מקרקעין הוא מתחומי המשפט המורכבים והמסובכים ביותר בדין הישראלי. לאורך השנים דיני המס עברו שינויים רבים ואולם הדינים הקודמים ממשיכים לחול בצורה זו או אחרת. לכל סוג עסקה הוראות אחרות בחוק והבדלים משמעותיים מבחינת חבות המס. כל אלו יוצרים הזדמנויות לתכנון מס נכון ולחסכון במס השבח והרכישה, אך גם מוקשי מס במיסוי מקרקעין. במאמר זה נציג לכם חמישה מוקשי מס עיקריים שחשוב להכיר לפני עסקת מקרקעין.

זהירות מוקש

מוקש מס ראשון - הוספת פחת לשבח

מוקש המס הראשון שברצוננו להציג נוגע למכירת דירה שהושכרה בפטור ממס שבח. כידוע, החוק מעניק פטור מלא על הכנסה משכירות עד לסכום של 5,654 שקלים בחודש. ואולם, אם השכרתם דירה בפטור מלא או חלקי ממס שבח, בעת מכירתה תידרשו להוסיף פחת בשיעור של 2% בשנה לשבח החייב במס, באופן שבו יש להפחית את שווי הרכישה.

לעיתים, ובמיוחד כאשר הדירה מושכרת שנים ארוכות והשבח משמעותי, יהיה עדיף למוכרים שלם מס הכנסה על השכירות ולא להוסיף את הפחת לשבח, או לחילופין, לבחון אלטרנטיבה שתבטל את הפחת. על כן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין למיסוי מקרקעין בעת השכרת דירה ולבחור במסלול המיסוי שמיטיב עמכם בצורה מירבית.

זהירות מוקש

מוקש מס שני – חתימה על זיכרון דברים

בעסקאות מסוימות צדדים נוהגים לחתום על זיכרון דברים לפני החתימה על חוזה המכר. מדובר במוקש מיסוי מקרקעין משמעותי, שכן מבחינת לשכת מיסוי מקרקעין מרביתם של זיכרונות הדברים נחשבים לחוזים מחייבים. מכיוון שכך, תידרשו לשלם מס רכישה תוך 60 ימים מיום החתימה על זיכרון הדברים. משכך (ומסיבות רבות נוספות), רצוי לחשוב פעמיים לפני שחותמים על זיכרון דברים ולקחת בחשבון את השלכות המס. מוזמנים לקרוא עוד על זיכרון דברים בעסקת מקרקעין במאמר שלנו בנושא.

זהירות מוקש

מוקש מס שלישי – משפרי דיור

דבר ידוע הוא שמשפרי דיור ייהנו משיעורי מס לדירה יחידה גם אם הם מוכרים את דירתם לאחר שרכשו דירה חדשה, כך שבעת ביצוע העסקה יש ברשותם שתי דירות. ואולם, הפטור ניתן רק אם מכירת הדירה הקודמת נעשית תוך 18 חודשים מיום הרכישה של הדירה החדשה. לא אחת, השאלה איזה יום נחשב ליום הרכישה ואיזה יום ליום המכירה היא שאלה משפטית מורכבת. הדבר מוביל לכך שמשפרי דיור סברו שהם מוכרים את הדירה הקודמת בזמן, בעוד שמבחינת רשות המיסים 18 החודשים כבר חלפו.

הדבר גורר, כמובן, תשלום עודף של מס שבח ורכישה בסך של מאות אלפי שקלים. על כן, גם כאן נכון להתייעץ עם עורך דין מקרקעין המתמחה בדיני מיסוי מקרקעין ולהימנע מתשלומי מס עודפים.

זהירות מוקש

מוקש מס רביעי - מס שבח על דירה שהתקבלה בירושה

חוק מיסוי מקרקעין קובע שהורשה אינה מכירה, ולכן מי שקיבל דירה בירושה פטור מתשלום מס רכישה. עם זאת, חשוב לשים לב לכך שכאשר תמכרו את הדירה, השבח יחושב מהמועד בו המוריש רכש את הדירה ולא מהמועד בו אתם קיבלתם אותה בירושה. לצורת חישוב זו יכולה להיות השפעה דרמטית על חבות המס במכירת דירת ירושה.

זהירות מוקש

מוקש מס חמישי – ריבוי עסקאות והכנסה פירותית

המוקש החמישי שברצוננו להציג נוגע לריבוי עסקאות מקרקעין. כידוע, שיעור מס שבח עומד על 25% מהרווח הנקי בעסקה. ואולם, אם אתם מבצעים עסקאות במקרקעין בתדירות תכופה, קיים חשש שרשות המיסים תכריע כי הכנסה ממכירת נכסים נחשבת למשלח יד עבורכם. ההשלכה היא שהשבח יהפוך לחלק מההכנסה החייבת שלכם ותידרשו לשלם עליו בהתאם לשיעורי המס השולי שלכם. על פי רוב, התוצאה תהיה שתשלמו מס בשיעורים גבוהים הרבה יותר מ-25%.

על כן, נכון לתכנן מראש את העסקאות ולמכור את הדירות באופן שלא יהפוך את ההכנסות למשלח יד. כך, תמשיכו לשלם מס בשיעור של 25% ולא תידרשו לשלם מס על השבח בשיעורים של מס הכנסה.

חוששים ממוקשי מס בעסקת מקרקעין – פנו אלינו!

מוכרים או רוכשים דירה? מעוניינים להפחית את תשלומי המס למינימום ההכרחי? פנו אל עו"ד אושר אלקיים ותהנו משירותים מהשורה הראשונה בתחום. עו"ד אושר אלקיים הינו משפטן וכלכלן המתמחה בדיני מקרקעין בכלל ובמיסוי מקרקעין בפרט. אצל עו"ד אלקיים תהנו משירותים משפטיים הנסמכים על מומחיותו הרבה וניסיונו העשיר. קבעו פגישת ייעוץ ראשונית במשרדו, והצטרפו לשלל לקוחותיו המרוצים.

מוקשי מס במיסוי מקרקעין
לשיתוף המאמר לחצו:

שאלות ותשובות בנושא מוקשי מס במיסוי מקרקעין

כאשר משכירים דירה בפטור ממס הכנסה (עד 5,654 ₪ בחודש), בעת מכירת הדירה יש להוסיף פחת בשיעור של 2% בשנה לשבח החייב במס. לעיתים, במיוחד כשהדירה מושכרת שנים רבות, עדיף לשלם מס הכנסה על השכירות מאשר להוסיף את הפחת לשבח.

לשכת מיסוי מקרקעין רואה במרבית זיכרונות הדברים חוזים מחייבים, ולכן יש לשלם מס רכישה תוך 60 ימים מיום החתימה על זיכרון הדברים. חתימה על זיכרון דברים ללא התייחסות להשלכות המס עלולה ליצור חבות מס מוקדמת ובלתי צפויה.

למרות שקבלת דירה בירושה פטורה ממס רכישה, בעת מכירת הדירה השבח יחושב מהמועד בו המוריש רכש את הדירה ולא מהמועד בו התקבלה בירושה. חישוב זה יכול להשפיע דרמטית על חבות המס בעת המכירה.

מוקשי המס במיסוי מקרקעין הם רבים ומורכבים, החל מחישובי פחת, דרך זיכרונות דברים ועד לסיווג ההכנסה כפירותית. פנו אלינו לקבלת ייעוץ מקצועי שיסייע בזיהוי המוקשים מראש ובתכנון מס נכון שיחסוך לכם כספים רבים.

אם אתם הגעתם עד כאן עצרו!

משרדנו בעל ניסיון משפטי נרחב בתחום בו עוסק מאמר זה, וליווה אלפי לקוחות מרוצים בטיפול משפטי החל משלב הייעוץ והתכנון המשפטי, ניהול משא ומתן, ומתן מענה משפטי מלא אל מול צדדים שלישיים, עד להשגת התוצאה הנדרשת על ידי הלקוח. משרדנו רקורד מוכח וניסיון מקיף, ונשמח להעמיד את ניסיוננו הרב לכם בזמינות מיידית ומחירים הוגנים

תוכן עניינים

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות מידע ראשוני ובסיסי בלבד, והוא לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי המשרד. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים להיוועץ עם עו"ד בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

אושר אלקיים משרד עורכי דין
עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים

עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים בעל ניסיון ייחודי והתמחות בייצוג וליווי משפטי של אנשים פרטיים בעסקאות לרכישת ומכירת דירות מגורים, משרדים, קבוצות רכישה ורכישות מסחריות, החל משלב בדיקת הנאותות והמשא-ומתן ובדירות מקדמיות, עובר לשלב עריכת ההסכם לרכישה/מכירה, וכלה בשלב ההקמה והרישום, תוך מתן ייעוץ והכוונה בתחום המימון, סוגיות המיסוי, סוגיות תאגידיות וייצוג מול הרשויות השונות, וזאת עד לסיום העסקה ברישום ולשביעות רצון הלקוח.
עו"ד אלקיים הינו מרצה מבוקש למקרקעין ונדל"ן ומרצה ומתרגל באופן שוטף בקורסים אקדמיים ב"מסלול האקדמי המכללה למנהל", בפורומים, בכנסים ואירועים שונים, מלווה משלחות אקדמיות בתחומי המשפט והכלכלה, וחבר בלשכת עורכי הדין. לאושר אלקיים תואר כפול במשפטים (LL.B) וכלכלה (B.A) בהצטיינות יתרה.

לקביעת שיחת ייעוץ
ומענה מקצועי
השאירו פרטים
מאמרים נוספים באותו נושא
מדריכים | מאמרים | מידע שימושי
לקביעת שיחת ייעוץ ומענה מקצועי השאירו פרטים
מדריכים נוספים
אושר אלקיים משרד עורכי דין
משרדינו ברשתות החברתיות:
יצירת קשר: