יום רכישה בהורשת נכס 

מס השבח בעסקת מקרקעין מחושב לפי יתרת שווי הנכס ביום המכירה שלו על שווי הנכס ביום רכישתו. ואולם, איזה יום מוגדר כיום הרכישה של הנכס כאשר לא בדיוק רכשתם אותו? מה נחשב ליום הרכישה בהורשת נכס, כלומר ביחס לנכס שרכשתם? התשובה של המחוקק לשאלה זו מורכבת ונכיר אותה כעת.

 

יום הרכישה במיסוי מקרקעין – מה החשיבות שלו?

חוק מיסוי מקרקעין קובע כי על כל מכירה של נכס ברווח, המוכר יתחייב בתשלום מס שבח. מס השבח משולם עבור השבח שצבר המוכר בעסקה, כלומר על הרווח הנקי שלו ממנה. הכלל הידוע הוא שעל מנת לחשב שבח יש לבחון מהו הרווח הנקי של המוכר אשר מחושב כדלקמן – שווי הנכס ביום המכירה, פחות שווי הנכס ביום הרכישה שלו על ידי המוכר (תשומת לב – יום הרכישה של המוכר זו הנקודה החשובה ביותר!), בניכוי ההוצאות המותרות בניכוי. היתרה היא הרווח הנקי בעסקה וממילא היא השבח החייב במס. שיעור המס יעמוד, במרבית המקרים, על 25% מהשבח.

אם כן, חישוב השבח נקבע בהתאם לשווי הדירה ביום הרכישה של הנכס. כפועל יוצא מכך, לפי יום הרכישה תיקבע חבות המס. מכאן החשיבות הברורה ביותר של איתור יום הרכישה של נכס – בכל מחיר ותוך מציאת המחיר! בלי איתור יום הרכישה, לא נוכל לחשב את השבח החייב במס, ובמרבית הפעמים – השומה תצא כנגדנו!

 

יום רכישה בהורשת נכס – כיצד הוא מוגדר?

חוק מיסוי מקרקעין קובע כי יום הרכישה של המוכר הוא יום המכירה של מי שמכר לו את הנכס. לכן, ניתן היה לחשוב שיום הרכישה לעניין נכסים שהתקבלו בירושה יהיה היום בו קיבל היורש את הזכויות בדירה מהמוריש. אלא שחוק מיסוי מקרקעין קובע כי הורשה אינה מכירה לעניין מיסוי מקרקעין. משכך, אין יום מכירה רלוונטי שיכול לשמש כנקודת ציון עבור יום הרכישה, למעט במקרים חריגים והיסטוריים שכמעט לא מתקיימים כיום. אם כן, איזה יום בכל זאת מוגדר בחוק כיום הרכישה בהורשת נכס?

התשובה לשאלה זו מצויה בסעיף 26 (א) לחוק מיסוי מקרקעין – 1963. הסעיף קובע שתי חלופות לעניין יום הרכישה בהורשת נכס:

1. אם המוריש נפטר לאחר 1 באפריל 1981, יום הרכישה יהיה היום בו המוריש רכש את הנכס.

למה קבע את זה המחוקק? אחת הסיבות היא כי בחלק מן השנים שלפני 1981 היה בישראל מס עיזבון! מה שקרה הוא שרוב העשירים היו עושים תכנוני מס שמאיינים את החוק, ומי שנותר לשאת בנטל הוא החלש ומי שידו אינו משגת! דוגמה – אם למשל המוריש רכש נכס ביום 1 במאי 1995, נפטר בשנת 2018 והיורש מוכר את הדירה בשנת 2024, יום הרכישה עבור היורש יהיה 1 במאי 1995.

2. אם המוריש נפטר לפני 1 באפריל 1981, יום הרכישה יהיה יום פטירת המוריש.

לכן, אם למשל המוריש רכש את הדירה ביום 1 בינואר 1970, נפטר ביום 1 בינואר 1980 וכיום אתם מעוניינים למכור את הדירה, יום הרכישה הקובע מבחינתכם יהיה יום מותו של המוריש, כלומר 1 בינואר 1980.

 

2.1 עם זאת, ככל שנקבע שוויה של הדירה לעניין מס עזבון, שווי זה יהיה השווי הרכישה הקובע גם לעניין מיסוי מקרקעין.

2.2 ואולם, מנהל מיסוי מקרקעין יוכל לקבוע כי שווי הרכישה שנקבע לעניין מס העזבון הוא גבוה מידי ובמקרים אלו שווי הרכישה לעניין מיסוי מקרקעין יהיה נמוך יותר משווי הרכישה לעניין מס העזבון.

 

נדגיש כי הדברים נפרסו כאן בקצרה ובתמציתיות, ובפועל העניינים מסובכים הרבה יותר. על כן, בכל מקרה של מכירת נכס שהתקבל בירושה, רצוי לפנות אל עורך דין מקרקעין לצורך קבלת ייעוץ משפטי אפקטיבי בנושאי מיסוי מקרקעין.

 

מקרה אמיתי – איך חסכנו 220,000 ₪ במקרה של הורשה?

שתי אחיות הגיעו אל משרדנו עם דרישה לתשלום מס שבח בגובה 380,000 ₪ בעקבות מכירת חנות (נכס שבו לא קיים פטור מס שבח ליניארי, והמס מגיע ל-47% בשנים מסוימות). הטעות העיקרית הייתה שהסתבר לנו שעורך הדין שדיווח את העסקה, שעיסוקו לא היה במיסוי מקרקעין, הגדיר את יום הרכישה כיום פטירת המוריש – למרות שיום פטירת המוריש היה לאחר (!!!) שנת 1981.לאחר בחינת המקרה, גילינו שהנכס נרכש במקור בשנת 1959, המוריש נפטר בשנת 1983, ומס השבח היה 25% קבוע במקום 47% במרבית השנים!

ההבדל היה מאוד משמעותי!. בעקבות מציאת הטעות, תיקון השומה ומספר פעולות נוספות – השבנו לאחריות 220,000 ₪ מס שבח!

הייתם שמחים לקבל סכום כזה בחזרה לא?….

 

יום רכישה בהורשת נכס – אופציה לפטור ממס על דירה שניה?

לבסוף, יש להדגיש כי בנסיבות מסוימות מכירת נכס שהתקבל בירושה יכולה להיות פטורה כליל מס שבח. זאת, בתנאי שהדירה שהתקבלה בירושה הייתה דירתו היחידה של המוריש ואם הוא היה מוכר אותה הוא היה פטור ממס שבח על המכירה, וכן בתנאי שהיורש הוא בן זוגו, צאצאו, או בן זוגו של צאצאו של המוריש.

כמו כן, במקרים בהם הבעלות היא במחצית הדירה לכל היותר ואין ברשות היורש דירות נוספות, הוא יוכל לקנות דירה חדשה ולשלם עליה שיעורי מס רכישה לדירה ראשונה. כמו כן, כאשר הוא ימכור את הדירה הנוספת, הוא יוכל ליהנות מהפטור לדירת מגורים מזכה. הבעלות במחצית הדירה שקיבל בירושה לא תשלול ממנו פטור זה.

 

עורך דין לייצוג במציאת יום הרכישה בהורשת נכס

זקוקים לייעוץ מס במיסוי מקרקעין על דירה שקיבלתם בירושה? פנו עוד היום אל עו"ד אושר אלקיים ותהנו משירותים מהשורה הראשונה בתחום. עו"ד אלקיים הינו משפטן וכלכלן המתמחה בדיני מקרקעין בכלל ובמיסוי מקרקעין בפרט. אצל עו"ד אלקיים תהנו משירותים משפטיים הנסמכים על מומחיותו הרבה וניסיונו העשיר. קבעו פגישת ייעוץ ראשונית במשרדו, והצטרפו לשלל לקוחותיו המרוצים.

 

יום רכישה בהורשת נכס 
יום רכישה בהורשת נכס
לשיתוף המאמר לחצו:

שאלות ותשובות בנושא יום רכישה בהורשת נכס 

בהתאם לסעיף 26(א) לחוק מיסוי מקרקעין, ישנן שתי אפשרויות: אם המוריש נפטר לאחר 1 באפריל 1981, יום הרכישה יהיה היום בו המוריש רכש את הנכס. אם המוריש נפטר לפני 1 באפריל 1981, יום הרכישה יהיה יום פטירת המוריש.

קביעת יום הרכישה המדויק חיונית לחישוב מס השבח, שכן הוא נקבע לפי ההפרש בין שווי הנכס ביום המכירה לבין שוויו ביום הרכישה. ללא איתור יום הרכישה המדויק, לא ניתן לחשב נכון את השבח החייב במס והדבר עלול להוביל לחיוב מס גבוה יותר.

כן, מכירת דירה שהתקבלה בירושה יכולה להיות פטורה ממס שבח בתנאי שהייתה דירתו היחידה של המוריש, והיורש הוא בן זוגו, צאצאו או בן זוגו של צאצאו. כמו כן, אם היורש קיבל בעלות של עד מחצית מהדירה, הוא עשוי ליהנות מהטבות מס נוספות.

חישוב מס שבח בדירה שהתקבלה בירושה הוא מורכב וכולל פרטים רבים שעלולים להשפיע על גובה המס. ייעוץ מקצועי יכול לסייע באיתור יום הרכישה הנכון, בדיקת זכאות לפטורים והבטחת חישוב מס מדויק. פנו אלינו לקבלת ייעוץ מקיף בנושא.

אם אתם הגעתם עד כאן עצרו!

משרדנו בעל ניסיון משפטי נרחב בתחום בו עוסק מאמר זה, וליווה אלפי לקוחות מרוצים בטיפול משפטי החל משלב הייעוץ והתכנון המשפטי, ניהול משא ומתן, ומתן מענה משפטי מלא אל מול צדדים שלישיים, עד להשגת התוצאה הנדרשת על ידי הלקוח. משרדנו רקורד מוכח וניסיון מקיף, ונשמח להעמיד את ניסיוננו הרב לכם בזמינות מיידית ומחירים הוגנים

תוכן עניינים

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות מידע ראשוני ובסיסי בלבד, והוא לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי המשרד. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים להיוועץ עם עו"ד בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

אושר אלקיים משרד עורכי דין
עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים

עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים בעל ניסיון ייחודי והתמחות בייצוג וליווי משפטי של אנשים פרטיים בעסקאות לרכישת ומכירת דירות מגורים, משרדים, קבוצות רכישה ורכישות מסחריות, החל משלב בדיקת הנאותות והמשא-ומתן ובדירות מקדמיות, עובר לשלב עריכת ההסכם לרכישה/מכירה, וכלה בשלב ההקמה והרישום, תוך מתן ייעוץ והכוונה בתחום המימון, סוגיות המיסוי, סוגיות תאגידיות וייצוג מול הרשויות השונות, וזאת עד לסיום העסקה ברישום ולשביעות רצון הלקוח.
עו"ד אלקיים הינו מרצה מבוקש למקרקעין ונדל"ן ומרצה ומתרגל באופן שוטף בקורסים אקדמיים ב"מסלול האקדמי המכללה למנהל", בפורומים, בכנסים ואירועים שונים, מלווה משלחות אקדמיות בתחומי המשפט והכלכלה, וחבר בלשכת עורכי הדין. לאושר אלקיים תואר כפול במשפטים (LL.B) וכלכלה (B.A) בהצטיינות יתרה.

מדריכים נוספים
פירוק שיתוף בדירת ירושה
פירוק שיתוף בדירת ירושה הינו הליך נצרך וחיוני עבור יורשים רבים. עם זאת, פירוק שיתוף בין יורשים יוצר מורכבויות משפטיות ייחודיות שיש למצוא את הפתרון
הסתלקות מירושה
חוק הירושה מאפשר ליורש לוותר על חלקו בירושה. הוויתור יכול להיות לטובת צד ג' מסוים, או שלא לטובת אף אדם. וויתור שכזה, נקרא הסתלקות מירושה.
ידועה בציבור ירושה
דיני הירושה קובעים כי בת זוגו של אדם יורשת אותו במותו וכי הירושה מתחלקת בין בת הזוג, לבין יתר היורשים. אולם האם על בת הזוג להיות
מס ירושה בארה"ב
בארצות הברית, בניגוד לישראל, הממשל ממסה ירושות של אנשים שנפטרים. בעוד שבישראל מלוא עזבונו של אדם עובר ליורשיו, בארצות הברית העזבון, כלומר הרכוש אשר אדם הותיר
אושר אלקיים משרד עורכי דין
משרדינו ברשתות החברתיות:
יצירת קשר: