תוכן עניינים
מהי בדיקת נאותות?
בדיקת נאותות, או בשמה הנוסף דיו דיליג'נס (due diligence), היא הליך בדיקה משפטי-עסקי בטרם התקשרות בקניית נכס / חברה, בו איש מקצוע מיומן ומנוסה מטעם רוכש הנכס / רוכש החברה מבקש מאת המוכר של הנכס / החברה מסמכים, מידע ונתונים משפטיים ועסקיים כמו: חוזי התקשרות, הסכמי שכירות, הסכמי עבודה ועוד, לגבי כלל הנכסים במסגרת העסקה בה שוקלים אם להשקיע.
וחשוב לדייק – בין אם מדובר על השקעה ורכישה של חברה, ובין אם מדובר על השקעה או קנייה של נכס כזה או אחר, באמצעות בדיקת הנאותות, ניתן וצריך לקבל תמונת מצב רחבה יותר על היכולת הכלכלית והמסחרית של חברה, מיזם או נכס, ובאופן שמשקף אותו באופן מלא.
במילים אחרות, ניתן לבדוק אם קיימת תמורה כלכלית וערכית במסגרת השקעה כזו או אחרת, או לא, ולפחות לקבל בהירות לגביה.
לכן, בין אם היזם מתכנן לרכוש רישיון על טכנולוגיה מתקדמת שמוצעת לו, חולם לקראת מיזוג עם חברה מתחרה, מברר לגבי רכישת קניין רוחני של יזם מתחיל או שוקל השקעה בנדל"ן מניב, בדיקת נאותות יכולה להטיל אור נוסף על הערך והפוטנציאל העסקי הקיים של אותם נכסים ועסקאות, בטרם הכניסה לעסקה.
בדיקת נאותות של עסק פעיל - סודות המקצוע
חשוב לציין שבדיקת נאותות ניתן לעשות לא רק בעת כניסה לעסקה, אלא אף במהלך העסקים הרגיל כדי לבחון לעומק את המערכות הפועלו. כדרך כך, ניתן ליידע את היזם / החברה במה שמתרחש ''מאחורי הקלעים''. לכן, אם אתם מרגישים שמשהו לא תקין, או שלא מתנהל כהלכה בעסק, אתם יכולים לבצע דיו דיליג'נס לצורך מקסום העסק/הנכס הקיים
מה כוללת בדיקת נאותות? איך עושים בדיקת נאותות
בדיקת נאותות היא הליך ארוך וקדחתני, שמחייב ידע וניסיון עבר מצטבר בטרם כניסה למשא ומתן. בנוסף, כל הליך של דיו דיליג'נס נעשה באופן שונה על ידי כל איש מקצוע, בהתאם לניסיונו ודרכי העבודה שלו.
משרדנו ביצע מספר רב של בדיקות נאותות לרכישת חברות ונכסים, ונוהג לחלק את הליך בדיקת הנאותות לשלבים הבאים:
בחירת איש המקצוע הנכון לבדיקת הנאותות – שלב ראשון
בשלב הראשון על היזם שמעוניין לרכוש את החברה או הנכס לבחור את איש המקצוע המתאים שינהל עבורו את הליך בדיקת הנאותות איש המקצוע.
איש המקצוע צריך להיות בעל הידע המיומנות והניסיון המתאימים לביצוע המשימה. כך למשל, אם מתכננים לרכוש נכסי נדל"ן יש להסתייע בשירותיו של עורך דין מקרקעין ונדלן שיודע לבדוק באופן מקצועי את זכויות והשימוש בנכס נדל"ן, ואם מתכננים לקנות חברה שעיקר פעילותה הסטארטאפ יש לבצע זאת בעזרת עורך דין חברות עסקי שבחן ויודע לבחון רכישת חברות.
חשוב לציין שלעיתים קרובות לצורך בדיקת הנאותות יש להסתייע במספר אנשי מקצוע כמו למשל רואה חשבון שמאים כלכלנים וכיוצא בזאת, ולכן יש לתחום את הבדיקה לתחום המומחיות של אותו גורם.
שלב הדרישות והבקשות – שלב שני
לאחר בחירת איש המקצוע, בדיקת נאותות תתחיל בהוצאת מכתב דרישות מסודר שיצא מעורך הדין שיבצע את בדיקת הנאותות אל בא כוחו של הצד השני, בו הוא מבקש לקבל לידיו מסמכים, מידע, הסכמים, נתונים, רשיונות ומידע משפטי ועסקי מפורט בנוגע לחברה או הנכס הנידון.
על המידע להיות רלוונטי, נכון מלא ושלם, ועל החברה לשתף פעולה בתום לב ובהגינות, ולחשוף את המידע שיש בידיה כדי שהקונה יקבל תמונת מצב מלאה על הנכס הנמכר.
הסכם סודיות (NDA) - סודות המקצוע
אם אתם מתכננים למכור את החברה או הנכס שלכם, ואתם עתידים להציג בפני הקונה מידע פנימי של החברה, עליכם לדאוג להחתים אותו על הסכם סודיות (NDA) בטרם העברת מסמכים.
למידע נוסף על הסכם סודיות – אתם מוזמנים לקרוא עוד במאמר בקישור הבא:
הסכם שכירות לחנות / חוזה שכירות למשרד – מדריך משפטי וכלכלי (2024)
עומדים בפני השכרת חנות? מתכננים לשכור משרד? ברוכים הבאים למדריך המשפטי וכלכלי האיכותי בישראל
חשיפת מידע שלילי – זהירות מוקש
לעיתים מושא הבדיקה (החברה או הנכס), עשוי לשקול האם הוא רוצה לחשוף בפני הקונה הפוטנציאלי מידע מסוים או להשאיר אותו בידיו, ומדובר בשיקול שעל פניו לגיטימי – אם יחשוף מידע שלילי עשויה להכשל העסקה.
יחד עם זאת חשוב לציין שאם לא יינתן המידע המלא והשלם לקונה, הקונה עשוי להעלות טענות של חוסר תום לב במשא ומתן, הטעיה ושלל טענות משפטיות נוספות אם יתגלה שלא ניתן לו המידע מראש.
דוגמה בולטת משנת 2022 היא קניית טוויטר על ידי איילון מאסק – טוויטר ומאסק מתנהלים בנוגע לחשיפת מידע על כמות משתמשים פיקטיביים – מידע שקיים בידי החברה שצריך להיבחן בטרם הרכישה.
בחינת המידע העסקי-משפטי וקבלת מידע נוסף – שלב שלישי
לאחר קבלת המידע השלם מהחברה, יש לבצע בדיקה יסודית ומקצועית שלו תוך קריאה, ניתוח וחילוץ התובנות, המשמעויות וההשלכות הקיימות בהם.
בין המסמכים, הבדיקה כוללת עיון בחוזים והתקשרויות, זכויות קנייניות, זכויות קניין רוחני, זכויות פטנט בדיקת העובדים וחוזי ההעסקה שלהם.
כך למשל, במסגרת חקר ההון האנושי בחברה, ישנה בדיקה (אם כי כל בדיקת נאותות לגופה וסביר שיהיו שינויים פר "בודק"), לגבי טיב ההתקשרויות של העובדים בארגון (אם רלוונטי), והמשמעויות של טיב ההתקשרות של אותם עובדים, אפשרויות סיום העסקה של עובדים מסוימים ועוד.
שכן, ההון האינטלקטואלי תורם להון הפיננסי, ויש לזהות אם הוא תלוי התקשרות עם עובדים ספציפיים או שמא חוזר בכל עת למאגרי החברה ונשמר במאגריה גם ללא קשר להצטרפות או עזיבה של עובדים חדשים. עצם זיהוי אלמנט זה גם יכולה להטיל אור מרובה על הפוטנציאל העסקי של החברה. אם ישנם תהליכים פרקטיים בפועל כדי לשמר את ההון האינטלקטואלי של החברה, לטפח ולגדל אותו על פני להשאיר אותו תלוי "במוחות הקיימים בארגון", הרי שזו נקודת חוזק לחברה וערך כלכלי המגולם בארגונה.
מסירת ממצאי בדיקת הנאותות – שלב רביעי
לאחר סיום בדיקת ממצאי הדיו דיליג'נס, יש לערוך את כל הממצאים באופן נגיש וקל.
נהוג לערוך את כל הממצאים (הרלוונטיים והלא רלוונטיים) בתוך קובץ אקסל (EXCEL), עם חלוקה מתאימה לתחומים שנבדקו, באמצעות לשוניות.
בעת מסירת הממצאים יש לערוך פגישה מסכמת לבחינת החומרים יחד עם הגורם האחראי מטעם החברה הרוכשת. במהלך הפגישה מסבירים על הממצאים, ההשלכות, ומציעים דרכי פעולה אפשרויות לצורך ביצוע העסקה נוכח הנתונים.
לעיתים הנתונים שמתקבלים הם כל כך שונים ממה שהוצג, שהקונה עשוי לבחור לבטל את העסקה ולא לרכוש את החברה / הנכס כלל.
שילוב המידע מתוך הדיו דיליג'נס בתוך ההסכם – שלב חמישי
לאחר הפגישה המסכמת בין איש המקצוע והגורם שמעוניין ברכישת הנכס / החברה, עליו לקבל החלטה האם להמשיך בקנייה, או לסיים את ההתקשרות לאלתר.
אם הקונה מבקש להמשיך, הרי שעליו לעשות זאת בהתאם לנתונים שהוסכמו מראש, ובהתאם לממצאים של בדיקת הנאותות (DD), וזאת במסגרת ההסכם המחייב.
להלן דוגמה ל-2 ממצאים שחשוב לשלב:
הסכמי שכירות גרועים - סודות המקצוע
לעיתים הסכמי השכירות בין המשכיר והשוכר, שאחד מהם הוא הצד המוכר בעסקה, מנוסחים באופן כל כך גרוע כך שהם לא מאפשרים את העברת הזכויות אל הקונה, או שמאפשרים את סיום ההתקשרות באותו מועד.
במקרים אלה על החברה הקונה לדרוש בטרם חתימת ההסכם ליידע ולקבל את האישור מן הצד השני להסכם השכירות בטרם התקשרות בהסכם, שכן אם לא הרי שהדבר יוביל להפרת הסכם השכירות.
בחינת ''גלולות רעל'' - סודות המקצוע
מהן גלולות רעל? אלו הם סעיפים שבמקרה של מכירת חברה יופעלו, ונועדו לפגוע בחברה הנמכרת או בחברה הקונה כדי למנוע השתלטות עוינת, כמו למשל הנפקת מניות בסכום 0 לבעלי המניות הקיימים, השקעה כספית מוגזמת בעת רכישת מניות מוקצות או מועברות ועוד.
במקרים אלה על החברה הקונה לדרוש מהחברה המוכרת לתקן את מסמכים בטרם ההתקשרות באופן שיסלק את הוראות אלה, או לקבוע כי אם אלה יתקיימו הם יקוזזו מהסכום שיועבר במסגרת העסקה.
ייעוץ ראשוני ללא עלות
איך בדיקת נאותות מסייעת לקונה?
בחינת עבר ועתיד של חברה או נכס
בדיקת נאותות מסייעת לקונה על ידי זיהוי של שני רבדים בחברה או בנכס הנרכש:
הרובד הראשון הוא הרובד הקיים – מה "יש" בחברה – אילו משאבים ודברי ערך קיימים בתוקף. כלומר, מה הערך או השווי של החברה נוכח כלל קניינה, ומה מבדיל אותה משאר החברות, ומה עשוי להוביל לירידה בערכה באופן דרמטי.
כך למשל, אחת הבדיקות שיש לעשות היא לגבי תביעות קיימות או עתידיות כנגד החברה. כך למשל, תביעה ייצוגית כנגד החברה עשויה לגרום לירידה בשווי המניה, ובנוסף הוא עשוי להוביל להוצאות עתידיות של החברה לשם פירעון החובות שייווצרו בתביעה.
הרובד השני הוא הרובד של מה שעתיד להיות לחברה – בשלב זה בוחנים מה יכול להיות שוויה של החברה בעתיד – כמו למשל תוכניות משביחות במקרקעין שעשויים להניב זכויות נוספות לבנייה, סיום תוקפו של פטנט, או היבטים נוספים שעשויים לשנות דרמטית את שוויה של החברה, לטוב או לרע.
אם התגלו ממצאים בדרגת חומרה גבוהה ביחס לאחד הרבדים, יכול להיות שזה יהיה סממן לאי כדאיות בקניית החברה או הנכס, ויכול להיות שזה דווקא יהיה איתות שלילי כדי להורות לו לדרוש מחיר נמוך ממה שהוסכם במשא ומתן.
באמצעות בדיקת הנאותות היזם יכול להימנע מעסקאות שאינן כדאיות כפי שחשב ו/או לדון מחדש על תנאי התשלום וההשקעה, בהתחשב בידע החדש שמחזיק.
בדיקה נרחבת של החברה במספר קריטריונים
מכיוון ודיו דיליג'נס נועדה להעריך את פוטנציאל ההצלחה של עסקה כלכלית, הבדיקה תכלול בדיקת סיכונים הן פיננסיים והן תפעוליים.
בדיקה ראשונה היא בדיקה וניתוח דוחות כספיים לעסק בו היזם שוקל אם להשקיע, לרבות היבטים כמו מערכי המכירות, השיווק והאסטרטגיה העסקית. כאשר מוצאים אי יעילות באותן מחלקות אין הכוונה לאופן ניהול או תפעול רע, אלא על פוטנציאל שלא ממומש.
בדיקה שנייה היא בחינת האמינות והיושרה של היזם. כאשר יש הבדל מאוד משמעותי בין מה שהוצג לקונה בטרם ההתקשרות, ובין המסמכים בבדיקת הנאותות, הדבר יכול לשמש כנורת אזהרה, שכן אמינות היזם מוטלת בספק.
בדיקה שלישית היא בחינת חוקיות העסק. כך למשל, באחד העסקים שבחן משרדנו החברה הנרכשת הייתה חברה שעסקה בהלוואות חוץ בנקאיות. במהלך הבדיקה התגלו ממצאים שמעידים כי פעילות החברה עברה פעמים רבות על החוק, מה שעתיד להציב את החברה בפני תביעות רבות בעתיד.
סוגים של בדיקת נאותות:
בדיקת נאותות פיננסית לחברה
כאשר משקיע מעוניין לבחון כדאיותיה הכלכלית של עסקה פיננסית, הוא צריך לערוך בדיקת נאותות פיננסית לחברה. והוא בגדר חובה במסגרת שיקולי עסקת רכישה או מיזוג של חברה, או רכישת עסק פעיל.
בדיקת נאותות פיננסית תציג בפני היזם את התמונה המלאה (במידת האפשר) של המצב הפיננסי הקודם והנוכחי של החברה, יחד עם מעריכי השווי העתידיים שלה.
בעת הבדיקה הפיננסית יבחנו הנכסים, המשאבים, ההון הקיים בחברה וכן חשיפות, סיכונים, התחייבויות, תביעות שכולן מהוות ערך כלכלי מסוים לחברה.
עוד ייבחנו הדוחות הכספיים של החברה, נכסיה, מבנה האשראי, האיתנות הפיננסיות וכן הלאה היבטים הבאים לידי חשבון בחישוב המערך הפיננסי של החברה, לרבות כל אספקט רלוונטי כדי לזהות עם מה החברה / הנכס / המיזם מגיע לשולחן העסקאות, כדי ליידע את היזם מבעוד מועד לגבי האספקטים השונים הבאים לידי ביטוי בעסקה פיננסית נתונה.
בדיקת נאותות לנדל"ן ונכסים
אם אתם עומדים בפני קנייה של חברה שעיקר עיסוקה הוא מקרקעין, עליכם לערוך דיו דיליג'נס ספציפי לנדל"ן בדגש על היבטי מקרקעין.
במסגרת בדיקת נאותות לנדל"ן ונכסים, יש לבחון את:
- מצבת הנכסים הקיימים ותקינות רישומם (בטאבו, מנהל חברה משכנת וכו').
- הסכמי השכירות במקרקעין והנכסים, מועד סיומן, התקיימותם של בטוחות.
- דמי השכירות המשולמים בזמן.
- ערכם של המקרקעין בספרים, ושווים הנוכחי בהתאם לשערוך של החברה הקונה.
- חובות ביחס לנכסים (שעבודים, משכנתאות ועוד)
- האם קיימות זכויות בניה קיימות, או זכויות בניה עתידיות.
- ייעודי הקרקע והגבלות תכנוניות.
- היבטים של תשלומי השבחה ומס שבח.
- היבטים של תשלומים לרשות מקרקעי ישראל (דמי היוון, דמי הסכמה, דמי היתר ועוד).
את הנתונים לעיל חייב לגלות מראש ולנטרל את הסיכונים שניתן לחשוף במסגרת עסקה זו. לא כל בדיקה בהכרח תחשוף את כולן, אך בהתאם לטווח אותו מבקשים לבדוק, והעומק כמו גם ההיקף אליו מבקשים להעמיק ולהתרחב.
ניתן לחקור יותר ויותר רבדים ואספקטים מעסקת נדל"ן ו/או נכס פוטנציאלית כדי ליידע את המשקיע המעוניין, לגבי הכדאיות הכלכלית של עסקה נתונה.
במסגרת הבדיקה יתרחש מחקר מעמיק של מצבו הכלכלי, המשפטי ואף הפיזי של הנכס ו/או הנדל"ן אותו שוקלים לרכוש, כמו גם בדיקה של האזור בו נמצא.
כך למשל, במסגרת הבדיקה התכנונית, יבחנו מגבלות על הקרקע, או אם יש תוכניות עתידיות, או ייעוד הקרקע לטובת חקלאות / מגורים / מסחר / תעשייה / משרדים – וכן הלאה, אפשר שזה ישפיע על שיקולי המשקיע לגבי השימוש בנכס.
עוד בדיקה נדרשת היא באם יש הסכמי שותפות, נאמנות וכן הלאה הסכמים אחרים המשפיעים על העברת הזכויות בנכס.
הבדיקה כמו תנתח את ערך הקרקע, תיידע לגבי הנאותות הפיננסית של הנכס (לא מבחינה משפטית), ברמת התשואה, ההכנסות, ההוצאות, גבוה המשכנתא ופרטים אחרים.
ניתן להמשיך ולהאריך במילים לגבי בדיקת נאותות לנדל"ן ולנכסים אחרים, ואכן – כל בדיקת נאותות יכולה לכלול אספקטים שונים וטווח רחב יותר, או רחב פחות של פריטים נבדקים.
בדיקת נאותות משפטית וזכויות קניין רוחני
כיום, נכסי הקניין הרוחני נחשב, בעיני חברות רבות, כחלק משמעותי במערך הנכסים של החברה.
בעת בדיקת נאותות משפטית וזכויות קניין רוחני, ייבדקו נכסי הקניין הרוחני של אותה חברה וזאת לצורך קבלת תמונה מהימנה של סטטוס הקניין הרוחני שלה.
במסגרת הדיו דיליג'נס אודות נכסי קניין רוחני, תיעשה בדיקה ברמה המשפטית והמקצועית על ידי עורכי דין ועורכי פטנטים (או כל בעל מקצוע רלוונטי אחר), במטרה לאסוף את המידע הרלוונטי לגבי אותם נכסים רוחניים כדי לבצע מעין הערכת עלות תועלת בהקשר להשקעה באותה חברה.
ביצוע בדיקת נאותות שכזאת, יכולה להקנות ליזם הקשר ותמונה רחבה יותר לגבי הנכסים והקניין הרוחני של החברה בה מתעניין להשקיע.
בין המידע המפורט בבדיקה זו יהיה נא סטטוס תהליך הרישום, היקף ההגנה על הטכנולוגיה של אותם נכסי קניין רוחני בידי החברה (כמו גם היקף אותה הגנה) וכן הלאה. כלומר, ייבדקו וייבחנו היבטים רחבים על מנת להעמיק את המידע לגבי נכסי הקניין הרוחני, אולי מעבר למה שאותו צד מוכר סיפק לגבי הנכסים שברשותו.
במסגרת תהליך הבדיקה, יערך מעין פורטפוליו של הקניין הרוחני עבור החברה בה מעוניינים להשקיע. יש צורך גם לערוך מערך קטלוגי של נכסי הקניין הרוחני, הכולל רשימת פטנטים, מדגמים, סימני מסחר, יצירות ולהן זכויות יוצרים, סודות מסחריים וכן הלאה פריטים רשומים או אלו הנמצאים בתהליכי רישום.
כמה עולה בדיקת נאותות?
עלות של בדיקת נאותות היא בין אלפי שקלים בודדים, ועד למאות אלפי ומיליוני שקלים, והכל כמובן בהתאם להיקף הנדרש של העבודה, זהות הגורם שמבצע את בדיקת הנאותות והסכמות הצדדים.
וחשוב להדגיש – לאחר שכתבנו כה רבות על בדיקת נאותות, וסוגים שונים של דיו דיליג'נס, יהיו קוראים שישאלו, ובצדק, למה יש הפרש כה גדול בין אלפי למאות אלפי שקלים בעת עריכת בדיקת נאותות?
ובכן, כפי שציינו – ניתן ליישם היבטים שונות של בדיקת נאותות, על מגוון תחומים, ובכל מיני סוגי עסקאות. לפיכך, שאלות העלות מתייתרת והופכת לשאלת הצורך שעומד באותו רגע אל מול המשקיע הפוטנציאלי.
שכן, אם מדובר בעסקה קטנה או גדולה, הקשורה לנכס פיזי או רוחני – וכל הלאה מאפיינים – יכול להשפיע רבות על גוון הבדיקה כמו גם על מחירה.
מה גם, שהמחיר של הבדיקה יכול להיחשב כמעין השקעה / ביטוח, והתשואה שלו היא ברמת התמונה הבהירה שהבדיקה יכולה לספק.
דמיינו למשל שאתם עתידים לרכוש חברה שיש בידיה מקרקעין אשר הוצגו בפניכם עם זכויות בניה משמעותיות, ששווין עשרות מיליוני שקלים. ועכשיו דמיינו שבמהלך הבדיקה מצאתם כי הזכויות מוטלות בספק, וכי יש הסכם חלוקת אחוזים בקשר עם הזכויות הללו, ושיש סיכוי בלתי מבוטל שהן יופקעו.
האם במצב זה הייתם מתקשרים בעסקה של מאות מיליונים אם הייתם יודעים זאת? סביר להניח שלא. ולכן, חשיבותה של בדיקת הנאותות היא תסולא מפז – והמחיר של הדיו דיליג'נס הוא משני לעלות העסקה באופן מוחלט, ואף יכול לחסוך הרבה יותר משוויו של ההליך.
נוסף על ויתור על עסקה, הקונה יוכל אף לנהל משא ומתן מחודש על תנאיה, או – לחילופין – להיכנס אליה כמות שהיא, לאחר שקיבל ווידוא, גם ברמה הפיננסית והמשפטית שדברים הם כמו שהוצגו, ואף טובים מכך.
אם אתן מעוניינים לקבל הצעת מחיר על בדיקת נאותות לנכס או חברה – אתם מוזמנים לפנות למשרדנו ונשמח מאוד להעניק לכם הצעת שכר טרחה מסודרת.
כמה זמן לוקח לערוך בדיקת נאותות?
בדיקת נאותות עשויה לקחת בין מספר ימים בודדים להיבט בודד בעסקה פשוטה, ועד למספר שבועות / חודשים בעסקה מורכבת, יקרה ומשמעותית.
ונרחיב בהשראת הסעיף הקודם – גם אם ניקח את אותה בדיקת נאותות, עבור אותו סוג של עסקה – עומק, היקף ואספקטים אחרים במהלך הבדיקה יכולים להשפיע מאוד על הזמן שייקח לערוך את בדיקת הנאותות.
כמו כן, מספר ותפקידי אנשי המקצוע המעורבים בעריכת בדיקת הנאותות משנה את היקף הזמן למתן תשובות בגין דיו דיליג'נס איכותי.
יתרה מכך, יש לציין, שטרם הסכמה על עסקה, מקובל להעניק תקופה מקדימה לשם עריכת בדיקת נאותות. ניתן להגיע לאי אילו גורמים המקיימים בדיקות נאותות, להציב בפניהם את לוח הזמנים שהתקבל לטובת עריכת בדיקת הנאותות ולבדוק אם מדובר במשימה שהם יכולים לעמוד בה – הן מבחינה איכותנית והן מבחינת הספק.
על כן, הזמן שלוקח לערוך בדיקת נאותות, הוא כמובן – תלוי בהקשר, אך לעולם לא יהיה מיידי וידרוש הכנה וזמן סביר.
עורך דין בדיקת נאותות
עורך דין לבדיקת נאותות הוא עורך דין מסחרי-עסקי, שבקיא וביצע מספר בדיקות נאותות מהתחלתן ועד סופן, באופן מלא, לטובת לקוחות שונים. לאור ניסיונו ומקצועיותו, ניתן יהיה להסתמך על ממצאיו בבדיקת הנאותות, ולהתנהל נכון במשא ומתן ועת ניסוח ההסכם.
וכשאנחנו מדברים על עורך דין בדיקת נאותות, אנחנו מדברים על בעל מקצוע שעורך בדיקות נאותות ו/או עוזר לחברות להתכונן לקראתן באופן מקצועי.
עורך דין לבדיקת נאותות יכול לסייע ליזמים, באופן כללי, לבצע בדיקות נאותות עבור שלל סוגי עסקאות רלוונטיות וליידעם בהקשר לתמונה הכלכלית הרחבה יותר אודות העסקה אותה שוקלים לבצע.
כך אם מדובר בחברה המיועדת לרכישה שנדרש לבצע עליה דיו דיליג'נס (DD) – עורך דין מקצועי ומנוסה יכול לנהל את ההליך בשקיפות מבלי לנסות ולהסתיר מידע או נתונים – גם אם הם "לא נראים טוב", ולהוציא משמעויות איכותיות החוצה להליך המשא ומתן והחוזה המתגבש.
מה גם, שעורך דין מקצועי בתחום יכול להנחות חברות, באופן כללי – לבצע מיוזמן עצמן בדיקות נאותות עצמיות, בתחומים שונים שתחת אחריותן במרחבי החברה.
כשחברה יוזמת לעצמה בדיקות נאותות עצמאיות היא יכולה לזהות "אזורים בעייתיים", ולתת לעצמה מענה בהקדם מבלי שהדבר ייגרר להמשך הדרך, ועל ידי טיפול בנקודות אלה בליווי של עורך דין לבדיקת נאותות, החברה תוכל להשתפר ולהתייעל באופן משמעותי.
ובכך, באם היא תמצא את עצמה בצד הנבדק, היא תוכל לדעת כבר מראש ולמפרע מה יתגלה, כמו גם לדעת מה קיבל מענה, ו/או איך להסביר / ליידע את הממצאים שיעלו.