תכנון עזבון

אדם נפטר והותיר אחריו רכוש רב. הרכוש יתחלק בשווה בין ילדיו, אך אופן החלוקה לא יהיה יעיל. כיצד ניתן יהיה ליעל את החלוקה? באיזה אופן הקצאת הרכוש תהיה הטובה ביותר לכלל הצדדים? ניתן יהיה לעשות כן באמצעות תכנון עזבון. תכנון עזבון מאפשר חלוקה יעילה של הירושה וכן מקנה יתרון מס משמעותי. איך החלוקה הופכת ליעילה? מהו יתרון המס הטמון בתכנון העזבון? המשיכו לקרוא וגלו.

 

תכנון עזבון – הסכם בין יורשים

כידוע, לאחר מותו של אדם, רכושו מתחלק או על פי צוואה או בהתאם לכללים הקבועים בחוק הירושה. לרוב, אנשים יורישו את הרכוש שלהם שווה בשווה בין הקרובים שלהם, במטרה למנוע סכסוכים וכדי ליצור וודאות לגבי הרכוש שיותירו אחר מותם. עם זאת, שוויוניות אין משמעותה בהכרח יעילות כלכלית!

הדברים נכונים ביתר שאת כאשר העזבון מתחלק על פי דין ולא בהתאם לצוואה. החלוקה השוויונית בין היורשים עלולה להוביל לתוצאות אבסורדיות ולא סבירות, שהיורשים ירצו לשנות. נסביר במה דברים אמורים. נניח כי יעקב נפטר, והוא הותיר אחריו ארבעה ילדים – ראובן, שמעון, לוי ויהודה.

ליעקב היו 3 דירות – אחת בבאר שבע ושוויה 2 מיליון שקלים, אחת בגבעתיים ושוויה 4 מיליון שקלים ואחת בחיפה ושוויה 3 מיליון שקלים. בנוסף, היה לו משק חקלאי במושב בצפון הארץ בשווי 3 מיליון שקלים. כמו כן, יעקב הוריש לילדיו חשבון בנק עם 4 מיליון שקלים.

יעקב לא הותיר צוואה לאחר מותו והילדים יורשים אותו על פי כללי הירושה הקבועים בחוק. עוד נציין כי ראובן מתגורר בצפון, שמעון בדרום, לוי במרכז ויהודה הוא היחיד שממשיך לעסוק בחקלאות. על פי כללי הירושה, חלוקת העזבון של יעקב תתבצע באופן הבא – כל אחד מהילדים יקבל רבע מהדירה בבאר שבע, רבע מהדירה בגבעתיים ורבע מהדירה בחיפה. בנוסף, כל ילד יזכה ברבע מהמשק החקלאי וכן במיליון שקלים מחשבון הבנק של אביהם.

חלוקה שכזו של הרכוש תהיה, כמובן, מסורבלת ובלתי יעילה. היורשים יעדיפו להקצות ביניהם את הרכוש באופן טוב יותר, שיאפשר להם להפיק ממנו את המירב. לשם כך, הם יידרשו לתכנון עזבון. תכנון עזבון יתבצע באמצעות הסכם בין יורשים ויסייע לצדדים להקצות באופן יעיל את נכסי אביהם.

 

לקריאה על הסכם חלוקת עזבון אתם מוזמנים לקרוא עוד בקישור הבא:

הסכם חלוקת עיזבון דוגמא
הסכם חלוקת עיזבון דוגמא

יורשים רשאים לכרות ביניהם הסכם לחלוקת עיזבון. הסכם שכזה צפוי להקנות להם יתרון כלכלי משמעותי. עם זאת, כדי שההסכם אכן יקנה יתרון שכזה, עליו להיעשות בצורה

קרא עוד »

תוכן ההסכם

נמשיך עם הדוגמה הקודמת כדי להבין כיצד תכנון עזבון מסייע לצדדים.

במקרה שהוצג, סך העזבון כולו עומד על 16 מיליון שקלים.

כך יוצא שכל ילד אמור להיוותר, בסופו של דבר, עם 4 מיליון שקלים ביד. לאור זאת, סביר שההסכם יקבע את חלוקת הרכוש הבאה:

  1. ראובן המתגורר בצפון יקבל את הדירה בחיפה. בנוסף, הוא יקבל 1 מיליון שקלים מכספי העזבון.
  2. שמעון הדרומי יקבל את הדירה בבאר שבע. מאחר ששוויה עומד על 2 מיליון שקלים בלבד, הוא יקבל 2 מיליון שקלים נוספים מכספי העזבון.
  3. לוי מהמרכז יקבל את הדירה בגבעתיים. שוויה של הדירה הוא 4 מיליון שקלים ולכן לוי לא יקבל תשלום נוסף.
  4. יהודה החקלאי יירש לבדו את המשק. מעבר לכך, הוא יירש מיליון שקלים מהעזבון כדי להגיע לירושה של 4 מיליון שקלים סך הכל.

 

באופן זה, תכנון עזבון מאפשר לייעל את חלוקת הירושה ומאפשר ליורשים להפיק ממנה את המירב. כעת נעבור ליתרון של הדבר משיקולי מס.

תכנון עזבון – מקרה אמיתי שהביא לחסכון של כ-2,000,000 ₪.

 

באחד המקרים בהם טיפלנו במשרדנו, זוג שהלך לעולמו הוריש 3 דירות מגורים במרכז הארץ ל-4 ילדיהם. מחיריהן של הדירות היה 3,500,000 ₪; 4,150,000 ₪ ו-4,800,000 ₪. כל הדירות נרכשו והושכרו במשך עשרות שנים לאחרים ועל כן יש פחת גבוה, ואין פטור של דירת ירושה (49ב(5).

בנוסף, היה סכום כסף משמעותי בחשבון הבנק ותיקי המסחר (למעלה מ-6,000,000 ₪).

במצב הדברים הרגיל – כל אחד מהילדים היה מקבל 1/4 דירה, ואת חלקו היחסי בכספי המורישים.

על פניו מצב לא רע – עיזבון של כמעט 17,000,000 ₪! יחד עם זאת, חישוב מס השבח במקרה הזה הביא למסקנה של תשלום של כמעט 20% מהדירות למס שבח – כלומר סכום של כ-2,500,000 ₪!

כלומר – התרומה למדינה תהיה אדירה בנסיבות העניין – ותביא להפסד של כ-633,000 ₪ של כל אחד מהילדים – לא חבל?!

בעת תכנון העיזבון של היורשים הבאנו בחשבון את מס השבח שיכול במקרה, וחילקנו את הדירות באופן מיטבי!

  1. אחד היורשים היה חסר דירה. לכן הוא קיבל לידיו את הדירה היקרה ביותר, אותה הוא יכול למכור בפטור ממס שבח לפי סעיף 49ב(2).
  2. אחד היורשים היה עם מספר דירות. לכן הוא קיבל את הדירה האמצעית, ומיד לאחר מכן העביר אותה לבנו בן ה-19 במתנה. מס הרכישה ששולם היה נמוך מאוד (1/3 מס רכישה של דירה יחידה), והתוכנית היא שלאחר 4 שנים הדירה תמכר בפטור ממס שבח כדירה שניתנה במתנה.
  3. אחד האחים היה עם דירה יחידה והכנסות נמוכות במיוחד. הוא קיבל לידי את הדירה הזולה ביותר, ובאמצעות מכירת הדירה ובקשה לפריסת מס שבח הגענו לחיסכון משמעותי ותשלום מס שבח מופחת של כ-150,000 ₪ במקום תשלום של כ-550,000 ₪!
  4. את שאר האיזונים ערכנו באמצעות הכסף שהיה בחשבון של המורישים, ועל כן לא היה שימוש בכספים חיצוניים, ולא היה צורך בתשלומי מס!

 

והתוצאה – חסכון של יותר מ-2,000,000 ₪ ₪ במס שבח באמצעות תכנון נכון של העיזבון!

כמובן שנתוני המקרה היו אופטימליים – האח הדומיננטי פנה אלינו ובאמצעות משא ומתן והסברים מקיפים לכל האחים, וכמובן שיתוף פעולה, ההצלחה הביאה לחסכון משמעותי במס, ותוצאה אופטימלית לכל הצדדים!

 

תכנון עזבון – מיסוי מקרקעין

חוק מיסוי מקרקעין קובע כי כל העברת זכויות במקרקעין חייבת במס. האם המשמעות היא שגם תכנון עזבון מסוג הסכם בין יורשים חייב במס? התשובה לכך שלילית.

כל עוד העברת הזכויות בנכסים קורית במסגרת תכנון העזבון, הדבר לא ייחשב לאירוע מס נפרד מעצם קבלת הירושה והיורשים לא יתחייבו בתשלום מיסוי מקרקעין.

עם זאת, כדי ליהנות מהפטור, על היורשים להקפיד שתשלומי האיזון יגיעו במלואם מכספי העזבון עצמו וכי התכנון ייעשה בעת החלוקה הראשונה – כלומר לא יאוחר ממועד הוצאת צו הירושה / צו קיום הצוואה! הכנסת כסף חיצוני לעזבון עלולה ליצור אירוע מס ולחייב את הצדדים בתשלום מיסי מקרקעין. כדי להימנע מצבים שכאלו ולמצוא פתרונות אפקטיביים למצבים ייחודיים, רצוי להיוועץ עם עורך דין מקרקעין קודם נקיטת עולות בתחום.

 

משרד עו"ד אושר אלקיים

מעוניינים לתכנן עזבון באופן שיוביל ליעילות כלכלית ולחסכון במס? עשו זאת בעזרת עו"ד אושר אלקיים. עו"ד אלקיים הינו משפטן וכלכלן, המתמחה בדיני מקרקעין בכלל ובמיסוי מקרקעין בפרט. פנו אליו לקבלת שירות מהשורה הראשונה בתחום, והצטרפו ללקוחותיו המרוצים שכבר נהנו משירותיו.

תכנון עזבון
תכנון עזבון

 

לשיתוף המאמר לחצו:

שאלות ותשובות בנושא תכנון עזבון

תכנון עזבון זה תהליך במסגרתו היורשים פועלים לשם הקצאת משאבים יעילה, נכונה ומשתלמת מתוך העיזבון שניתן להם על ידי המורישים.

תכנון עיזבון ניתן לעשות על ידי הסכם חלוקת עיזבון מסודר שייערך על ידי עורך דין מטעם הצדדים. ההסכם צריך להיעשות בהזדמנות הראשונה, ובכך ניתן לאזן את קיומו תוך המנעות מתשלומי מיסים מיותרים, וחסכון משמעותי במס.

אם אתם עומדים בפני חלוקת עיזבון הרי שניתן לבצע את תכנון העיזבון תוך התחשבות בכלל הפרמטרים הרלוונטיים, וחיסכון משמעותי במסים לכל היורשים.

אתם מוזמנים לפנות אלינו ואנו נשמח לייצג אתכם במחירים הוגנים וזמינות מיידית ניתן ליצור קשר ולהשאיר הודעה בדף המאמר.

תכנון עיזבון תלוי בהיקף העיזבון, שיתוף הפעולה בין הצדדים וחיסכון המס שיהיה חלק מהתהליך.

עלות של תכנון עיזבון תלויה גם בניסיונו זה מקצועיותו של עורך ההסכם.

לקבלת הצעת מחיר פנו אלינו באמצעות הקישור מטה ונשמח לתת לכם הצעת מחיר משתלמת עוד היום

אם אתם הגעתם עד כאן עצרו!

משרדנו בעל ניסיון משפטי נרחב בתחום בו עוסק מאמר זה, וליווה אלפי לקוחות מרוצים בטיפול משפטי החל משלב הייעוץ והתכנון המשפטי, ניהול משא ומתן, ומתן מענה משפטי מלא אל מול צדדים שלישיים, עד להשגת התוצאה הנדרשת על ידי הלקוח. משרדנו רקורד מוכח וניסיון מקיף, ונשמח להעמיד את ניסיוננו הרב לכם בזמינות מיידית ומחירים הוגנים

תוכן עניינים

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות מידע ראשוני ובסיסי בלבד, והוא לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי המשרד. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים להיוועץ עם עו"ד בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

אושר אלקיים משרד עורכי דין
עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים

עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים בעל ניסיון ייחודי והתמחות בייצוג וליווי משפטי של אנשים פרטיים בעסקאות לרכישת ומכירת דירות מגורים, משרדים, קבוצות רכישה ורכישות מסחריות, החל משלב בדיקת הנאותות והמשא-ומתן ובדירות מקדמיות, עובר לשלב עריכת ההסכם לרכישה/מכירה, וכלה בשלב ההקמה והרישום, תוך מתן ייעוץ והכוונה בתחום המימון, סוגיות המיסוי, סוגיות תאגידיות וייצוג מול הרשויות השונות, וזאת עד לסיום העסקה ברישום ולשביעות רצון הלקוח.
עו"ד אלקיים הינו מרצה מבוקש למקרקעין ונדל"ן ומרצה ומתרגל באופן שוטף בקורסים אקדמיים ב"מסלול האקדמי המכללה למנהל", בפורומים, בכנסים ואירועים שונים, מלווה משלחות אקדמיות בתחומי המשפט והכלכלה, וחבר בלשכת עורכי הדין. לאושר אלקיים תואר כפול במשפטים (LL.B) וכלכלה (B.A) בהצטיינות יתרה.

מדריכים נוספים
איך מתחלקת ירושה
אדם נפטר במפתיע. אותו האיש לא הותיר אחריו צוואה. כיצד יחלקו את הרכוש שלו? חוק הירושה קובע איך מתחלקת ירושה בהיעדר צוואה. חוק הירושה יוצר
המלצות לדיור מוגן
תחום הדיור המוגן הולך ומתפתח בשנים האחרונות עם ההזדקנות של האוכלוסייה והעלייה ברמת החיים של אוכלוסיית הגיל השלישי בישראל. ניתן למצוא כיום מגוון מסגרות של
אושר אלקיים משרד עורכי דין
משרדינו ברשתות החברתיות:
יצירת קשר: