חברה יכולה לשעבד את נכסיה במספר אופנים. הדרכים לביצוע שעבוד חברה מוסדרות בפקודת החברות ומשמשות חברות רבות במשק. מהו אותו שעבוד חברה? מהן הדרכים לביצוע שיעבוד שכזה? איזה שעבוד עדיף יותר מבחינת סדר הנשייה? בשאלות אלו ואחרות נעסוק במאמר זה. המשיכו לקרוא ומצאו את כל המידע הקריטי אודות שעבוד חברה.
מהו שעבוד חברה?
שעבוד חברה הוא כינוי, הנפוץ בעולם העסקי, לשעבוד נכסיה של חברה. לרוב, שעבוד זה יינתן כנגד אג"ח, מניות או נכסים של החברה, אולם אין הכרח כי חברה תשעבד את נכסיה בתמורה. השעבוד יכול להינתן גם כנגד הלוואות סטנדרטיות, שאינן כוללות מתן אג"ח מניות או נכסים. הסמכות לשעבד נכסים של החברה כנגד אגרות חוב, מצויה בסעיף 165 לפקודת החברות – 1983:
"חברה רשאית, בכפוף לכל הגבלה שבתזכירה, בתקנונה או בתקנותיה, לשעבד באיגרות חוב יחידות או בסדרות את נכסיה:
מקרקעין ומטלטלין, במוחזק ובראוי, קיימים ועתידים, לרבות הון מניות שטרם נדרש תשלומו, דרישות תשלום שטרם נפרעו ומוניטין
כערובה לחבויות קיימות, עתידות או מותנות;
אולם אין להנפיק איגרות חוב בסדרות אלא ברשיון מפורש לכך מאת שר האוצר, וחברה בעלת היתר לפי סעיף 32 לא תוציא שום איגרות חוב אלא ברשיון כאמור" (ס'165 לפקודת החברות – 1983).
סעיף החוק קובע כי חברות מוסמכות לשעבד את כלל נכסיהן (שעבוד צף), כערובה להתחייבויות קיימות או עתידיות של החברה.
כעת, נסקור בקצרה אופנים שונים בהם חברה רשאית לשעבד את נכסיה.
שעבוד ספציפי
פקודת החברות קובעת כי חברות יכולות לבצע שעבוד חברה באמצעות שעבוד ספציפי נכס. החברה תיטול הלוואה, או תנפיק אגרות חוב, תוך שעבוד של נכס מסוים מנכסי החברה. במידה שהחברה לא תעמוד בתנאי ההלוואה שנטלה או בתנאים הקבועים באגרת החוב, המלווה יוכל לפרוע את הלוואתו מהנכס המשועבד. שעבוד ספציפי נמצא גבוה במדרג הנשייה ומאפשר פרעון מוקדם של הנכס על פני שאר הנושים לאור הקרבה וההסתמכות של מעניק ההלוואה לנכס, שכן בלעדיו לא היה נרכש הנכס מלכתחילה.
במקרה בו החברה תגיע לחדלות פירעון, דהיינו להליכי פירוק, זכותו של המלווה לפרוע את החוב של החברה מהנכס המשועבד תהיה גבוהה יותר מזכותם של נושים כלליים של החברה להיפרע מנכס זה. עם זאת, לא תהיה למלווה זכות להיפרע מנכסים אחרים של החברה, במידה שפירעון מהנכס הספציפי לא יהיה אפשרי. יתרה מזאת, שעבוד ספציפי אינו מקנה קדימות מוחלטת בסדר הנשייה ויוכלו להיות מלווים שיזכו לקדימות ביחס למלווה בשעבוד ספציפי.
שעבוד ספציפי לרכישת נכס
שעבוד אשר נמצא בראשית מדרג הנשייה הוא שעבוד ספציפי לנכס, המוכר בראשי התיבות "שסל"ן". שסל"ן, כשמו כן הוא – שעבוד ספציפי לצורך רכישת נכס. בשעבוד שכזה, המלווה מלווה כסף לחברה לצורך רכישת נכס ספציפי. הנכס שנרכש באמצעות אותה ההלוואה ישועבד לטובת המלווה. היה והחברה לא תפרע את הלוואתה, המלווה יוכל להיפרע מההלוואה באמצעות מכירת אותו נכס המשועבד לטובתו.
אם כן, שסל"ן הוא סוג נוסף של שעבוד חברה, המוסדר בסעיף 169(ד) לפקודת החברות. שעבוד זה נחשב לראשון בסדר הנשייה והוא זוכה לקדימות ביחס לשעבוד צף לחברה או לנושים כלליים של החברה. גם כאן, חסרונו של שעבוד זה הוא היכולת להיפרע מנכס אחד בלבד. במידה שהנכס יתכלה, למשל, למלווה לא יוותר נכס אחר של החברה להיפרע ממנו.
מעבר לכך, במקרה שהנכס הנמכר מנוהל באמצעות רישום שמנוהל על ידי המדינה, כמו רשם המשכונות, או לשכת רישום המקרקעין, יש לבצע רישום כפול של הזכויות בשני המרשמים על מנת להנות מחזקת התקינות וקדימות בעת פירעון הנכס.
שעבוד צף
סוג נוסף של שעבוד חברה הוא שעבוד צף. בשעבוד צף, המלווה לא משעבד נכס ספציפי אלא קבוצת נכסים. כך, למשל, ניתן לרשום שעבוד צף על המלאי של החברה. במקרה שכזה, מלווה יוכל להיפרע לא רק מנכס מסוים, אלא מכלל המלאי של החברה בתקופת ההלוואה. היתרון של שעבוד חברה מסוג זה, ברור.
המלווה לא מוגבל לנכס ספציפי כדי לפרוע את הלוואתו אלא יכול להיפרע מסל נכסים. מנגד, החיסרון של שעבוד זה הוא ירידה במדרג הנשייה. החברה תוכל לשעבד נכסים ספציפיים מהמלאי לטובת מלווים אחרים ובמקרה שכזה המלווה עם השעבוד הספציפי יגבר על המלווה עם השעבוד הצף. הדרך להתמודד עם חסרון זה היא ליצור שעבוד צף עם מגבלה.
ניתן להוסיף מגבלה לשעבוד הצף, לפיה החברה לא תוכל לשעבד נכסים ספציפיים לטובת מלווים אחרים. עם זאת, המגבלה יכולה ליצור מורכבויות חדשות ורצוי להתייעץ עם עורך דין מסחרי המתמחה בדיני חברות לפני נקיטת צעד שכזה.
שעבוד חברה בתמצית
לסיכום, ישנן 3 דרכים עיקריות בהן ניתן לבצע שעבוד חברה – שעבוד ספציפי, שסל"ן ושעבוד צף. על כל פנים, כדי שהשעבוד יהיה אפקטיבי, יש להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום. ככל שנכסיכם משועבדים או שאתם עתידים להלוות לחברה כספים בתמורה לשעבוד נכסים, פנו אל עו"ד אושר אלקיים לייעוץ בתחום. עו"ד אלקיים הינו משפטן וכלכלן בעל ניסיון רב בשעבוד חברות. קבעו פגישת ייעוץ במשרדו, והצטרפו לשורה ארוכה של לקוחות מרוצים שכבר נהנו משירותיו.