אם אתם התחלתם תהליך של משא ומתן אל מול בית דיור מוגן, לאחר הסכמה על מספר תנאים מהותיים, יציינו בפניכם כי השלב הבא הוא קבלת מסמך גילוי מבית הדיור המוגן בטרם חתימה. מה זה אומר מסמך גילוי? מה הוא מכיל? הוא מחייב? התשובות לכל השאלות האלה ועוד – במאמר הבא.
מהו מסמך הגילוי בדיור מוגן
מסמך גילוי הוא מסמך משפטי הנקבע על פי חוק הדיור המוגן ותקנותיו, והוא מכיל רשימה של פרטי מידע שבית הדיור המוגן חייב לגלות לדייר זמן סביר בטרם חתימה על הסכם לדיור מוגן.
בעבר, דיירים היו מקבלים לידיהם בסוף פגישה אחת הסכם ארוך ומורכב משפטית, ונדרשים לחתום עליו על מנת שיוכלו להתגורר בבית הדיור המוגן. בנוסף, כל המידע שעלה בפגישה לא היה עולה על הכתב – והיה יכול להיות הבדל משמעותי בין מה שאומרים – למה שכתוב בהסכם דיור מוגן.
לכן נקבע בחוק כי על כל מנהל דיור מוגן להגיש לדייר הפוטנציאלי מסמך המפרט את עיקרי ההתקשרות עמו טרם חתימת החוזה סופי. מסמך זה הוגדר בסעיף 17 לחוק הדיור המוגן כ"מסמך גילוי לפני חתימת הסכם". בעזרת מסמך זה יוכל דייר פוטנציאלי להשוות דיור מוגן שונה בעזרת אותם פרמטרים.
על מסמך הגילוי להכיל מגוון רחב של תנאים הקשורים למקום מגוריו של הדייר, לרבות:
תנאים לקבלת שוכר, תיאור מקומות ציבוריים, מידע מפורט על תשלומים ומנגנונים לעדכון שלהם בצורה בטוחה, נוכחות או היעדרות של שירותים סיעודיים במקום ועוד. כוונת המחוקק בהקשר זה הוא ליצור מסמך פשוט וידידותי למשתמשים, אשר מסביר בשפה מובנת את העקרונות המנחים את הדיור המוגן ביחס לדיירים.
מה הפרטים שכולל מסמך הגילוי
על מסמך הגילוי לכלול מספר פרטים הדרושים על פי חוק, כדי לאפשר לדייר הפוטנציאלי לקבל את מלוא המידע הדרוש על הדיר המוגן, וזאת לפני חתימה על החוזה:
- פרטים של מנהל הדיור המון, כמו גם פרטי בעל זכות מפעיל המקרקעין במקום בו בנוי הדיור המוגן.
- פירוט השטחים הציבוריים המוגדרים בדיור המוגן, כמו כן הסבר מפורט על כך כי לא ניתן לחולל שינויים או להקטין את השטחים הציבוריים ללא אישור מהממונה.
- תנאי קבלה של דייר- דבר ראשון יש על הדייר להבין מה הם תנאי הקבלה לדיור המוגן. לדוגמא, כאשר זכות הדיור המוגן לקבל אדם לדיור מוגן תלויה באישורם של צוות מקצועי אשר יקבע כי אותו אדם מסוגל לדאוג לצרכיו האישיים ולנהל את משק ביתו.
- כמו כן חשוב הסעיף של פינוי הדייר מהדיור המוגן, באילו תנאים הוא מתבצע ואיזה מצב רפואי מוגדר מראש מאפשר פינוי של דייר.
- פירוט השירותים שמספק הדיור המוגן לדיירים שלו, כמו למשל, שירותי אחזקה, ניקיון, אבטחה, שירותי בריאות המסופקים על ידי אחות הנמצאת במקום, שירותי סיעוד, תוכניות פנאי ועוד. את כל השירותים יש לציין בפני הדייר הפוטנציאלי במסמך הגילוי.
- בטוחות להבטחת כספי פיקדון ותנאי השבת הפיקדון- סעיף חשוב זה צריך לספק מידע לדייר לפני קבלת החלטתו לגבי התנהלות הדיור המוגן עם כספי הפיקדון של הדייר. בטוחות הם אמצעים להבטחת הפקדת כספים שהופקדו על ידי דייר אצל הדיור מוגן. החוק מפרט ארבעה סוגי בטוחות:
-
- ערבות בנקאית.
- רישום משכנתא מדרגה ראשונה.
- הפקדה של 40% אצל נאמן.
- הסדר ביטוח שלמותר לדיור המוגן להחליט אילו מהערבויות הוא יציע לדייריו. כמן כן, חשוב לציין כי על פי המוגדר בחוק, דייר אשר פנה לדיור מוגן דרך מסלול שאינו מסלול פקדון, למשל כשירות חודשית, אינו זכאי לבטוחות.
בנוסף לכל, מסמך הגילוי כולל את התנאים על החזקת בעלי חיים על ידי הדיירים, תנאים למעבר בין דירות בדיור מוגן, זכותו של דייר לביטול חוזה ההתקשרות ועוד.
סעיף 17 לחוק הדיור המוגן
סעיף 17 לחוק הדיור המוגן מתייחס לחובתו של בעל דיור מוגן למסור לדייר פוטנציאלי מסמך גילוי החתום על ידי בעל הרישיון, ומצוין בו התאריך בו המסמך ניתן לדייר, כך שהוא יהיה תקף למשך שלושים יום.
מסמך הגילוי יהיה ערוך ככל הניתן בשפה פשוטה ומובנת. הדייר יכול לבקש את המסמך מתורגם לאחת השפות המצוינות בחוק זה: עברית, ערבית, רוסית, אנגלית ואמהרית, או מתורגמת ככל הניתן לשפה המבוקשת על ידי הדייר, וכל זה כדי לאפשר שקיפות מירבית של הדיור המוגן כלפי הדייר.
גם הוראות לפי סעיף 4א לחוק הגנת הצרכן יחולו על מסמך הגילוי, בנוגע לגודל אחיד של אותיות. מסמך הגילוי אינו מחייב כשלעצמו את הדייר או בעל הרישיון להתקשרות בחוזה. סעיף 17 לחוק הדיור המוגן מציין ומפרט את כל התנאים אותם יש לציין במסמך הגילוי, כפי שצוין מעלה, ואת כל החובות החלות על מנהל הדיור המוגן בעריכת המסמך.
מה חשוב לבדוק במסמך הגילוי בדיור מוגן
ישנם מספר סעיפים אליהם כדאי להפנות צומת לב מיוחדת בעת בדיקת מסמך הגילוי של הדיור המוגן כמו:
בחירת מסלול ההתקשרות הכספי- הדיור המוגן יכול להציע מספר אפשרויות של מסלול התקשרות כספי, בהתאם למצבו הכלכלי של הדייר. יש לוודא דרכים אלו מבעוד מועד כדי להבין האם אתם יכולים לעמוד בתשלומים כפי הדיור המוגן בהתאם למסלול המוצע.
תקופת ניסיון – בתקופת הניסיון קיימת אפשרות להודעה מוקדמת של 14 ימים לסיום ההסכם, לעומת 90 יום לאחר תום התקופה. תקופת ניסיון קצר זו מתייחסת גם לדיור מוגן ויש להיערך לכך בהתאם.
בטוחות להבטחת כספי פיקדון – יש לבדוק באיזו מאחת הדרכים בוחר הדיור המוגן מתוך ארבעת סוגי בטוחות.
כמו כן יש לשים לב גם לסעיפים הדנים בנושא של בני זוג בדיור המוגן, מתן ייפוי כוח לילדים וקרובי משפחה ותשלום דמי אחזקה.
ייצוג משפטי לחתימה על מסמך גילוי
אם אתם לקראת חתימה על חוזה התקשרות מול הדיור המוגן, חשוב להיות מיוצגים על ידי עורך דין הבקיא בתחום זה, אשר יכול לעבור איתכם על כל הסעיפים המצוינים, ולהסביר לכם את המשמעות המשפטית העומדת מאחורי כל סעיף.
עסקת דיור מוגן היא עסקה מורכבת ויקרה, וחשוב לא להיות שאננים לגבי קבלת הייעוץ הנכון. גם אם תנסו להתמודד עם המסמך באופן עצמאי, לנסות למצוא פרשנויות באינטרנט ולנהל משא ומתן על תנאים מסוימים מול הדיור המוגן בכוחות עצמכם, במקרים רבים לא יהיה לכם את הניסיון והידע הדרוש כדי להגן על זכויותיכם.
לכן פניה לייעוץ מקצועי של עורך דין המתמחה בתחום של מסמך הגילוי לא רק יכולה להבטיח לכם כי אתם תחתמו על מסמך הוגן, שיענה על הצרכים שלכם, אלא גם מסמך שייבדק על ידי איש מקצוע שישמור על האינטרסים שלכם בכל מחיר.
אם אתם מעוניינים לקרוא עוד על השירות המשפטי של משרדנו בתחום הדיור המוגן – אתם מוזמנים לקרוא עוד בקישור הבא: