זכות קדימה

מהי זכות קדימה במקרקעין? מהי זכות קדימה במקרקעין? מתי ניתן למכור דירה אם רשומה עליה זכות קדימה? זכות קדימה היא זכות ייחודית במקרקעין המעוגנת בחוק המקרקעין הישראלי. המשיכו לקרוא ומצאו את כל המידע החשוב על זכות זו.

 

זכות קדימה – זכות קניינית

זכות קדימה בישראל היא זכות קניינית לכל דבר ועניין, אשר מעניקה לבעלים שלה קדימות במקרה של מכירת זכויות בנכס, כמו כן משמעותה היא שלא ניתן יהיה למכור את הנכס עליו רשומה זכות הקדימה שנרשמה בטאבו, לפני שהנכס יוצע למכירה לבעל הזכות שהיא הקדימה ביותר, לפני שמציעים אותה לכל אדם אחר.

המשמעות היא אדירה מבחינה משפטית – ועסקית. היא מאפשרת לצדדים החפצים בכך, לעגן ולהגן על הזכויות שלהם באמצעות רישום פורמלי במרשם המקרקעין.

לכן, אם רשומה לטובתכם זכות קדימה בדירה כלשהי, לא ניתן יהיה למכור אותה לפני שיציעו לכם לרכוש את הדירה, בנוסף לכך רשם המקרקעין מחויב שלא לרשום העברה כלשהי של הזכות במקרקעין לאחר שנרשמה בטאבו זכות הקדימה. כך קובע סעיף 99 לחוק המקרקעין, זכות קדימה על פי ההסכם:

"בעל מקרקעין, או בעל חלק בלתי מסוים במקרקעין משותפים, רשאי לרשום זכות קדימה לגבי המקרקעין, או לגבי חלקו בהם, לטובת אדם פלוני, ומשעשה כן, לא יהיה זכאי להעבירם לאחר, אלא אם הציע אותם תחילה לבעל זכות הקדימה."

 

זכות רשומה בטאבו:

חשוב להבין שזכות קדימה היא לא רק הבטחה ואפילו לא בגדר חוזה משפטי, אלא זכות קניינית של ממש. יש לרשום את הזכות במרשם המקרקעין, הטאבו, כדי שתקבל תוקף מחייב ואין זה מספיק רק לחתום על הסכם.

מרגע שנרשמה זכות זו במרשם, לא ניתן יהיה לבצע עסקאות בנכס עליו רשומה הזכות לפני שהדירה הוצעה לבעל זכות הקדימה, דבר המקנה יתרון משמעותי לבעל זכות הקדימה ונותן גושפנקא פומבית לעסקה זו.

 

איך מקבלים זכות קדימה במקרקעין?

ניתן לקבל זכות קדימה במקרקעין באחת משתי דרכים – על פי חוזה (הסכם) או על פי דין (מכוח הוראות החוק). כדי לקבל זכות קדימה במקרקעין על פי חוזה, עליכם לחתום על חוזה עם בעל המקרקעין לפיו תקבלו זכות קדימה בדירה. אתם תשלמו סכום מוסכם לבעל המקרקעין ובתמורה תקבלו זכות קדימה בדירה.

 

תשומת

חשוב מאוד לערוך את החוזה בצורה מדויקת אשר תעגן את זכויותיכם באופן מלא. על כן, יש להסתייע בשירותיו של עורך דין מקרקעין אשר מבין ויש לו את הידע לשם עריכת החוזה. עורך הדין שלכם המלווה את העסקה ידאג שהחוזה אכן יעניק לכם את הזכות המבוקשת באופן שהיא גם תהיה ישימה ונוחה למימוש.

 

זכות קדימה מכוח החוק:

השימוש בזכות קדימה לא נפוץ במיוחד במדינת ישראל. להוכחה, זכות קדימה על פי דין קיימת בשני מצבים – (1) ירושת קרקע חקלאית בין יורשים (2) והעברת זכויות בין בני זוג.

באשר לירושת קרקע חקלאית, המחוקק קובע כי אם אחד היורשים ירצה למכור את חלקו בקרקע, הוא יצטרך להציע תחילה את חלקו לשותפים האחרים, ועל כן הוא לא יוכל להעביר את חלקו בנכס לאדם אחר קודם.

רק אם הם לא ירצו, ניתן יהיה למכור את הקרקע לצדדים שלישיים.

במשך השנתיים הראשונות לאחר צו הירושה, הזכות של יתר היורשים תהיה אוטומטית לחלוטין והם לא יצטרכו לעשות דבר למענה.

בשנים שלאחר מכן, היורשים האחרים יצטרכו לרשום אקטיבית את זכותם בטאבו כדי שהיא תישאר בתוקפה.

זכות קדימה בין בני הזוג:

כמו כן, זכות קדימה על פי דין קיימת בין בני זוג. אם בן זוג רוצה למכור את חלקו בעסק, בקרקע חקלאית או בדירת המגורים, הוא יצטרך תחילה להציע את חלקו לבן זוגו. ניתן להבין כי החוק בעצם מעדיף להגן על בן הזוג, להבדיל מצד שלישי אשר יכול להיות בעל אינטרס זר ושונה, שעשוי להתנהל בצורה כוחנית בהרבה. .אם חושבים על זה ברצינות – מבינים גם שזה הגיוני. הרי שאם לא היה חובה על פי דין, היה מקום לסחטנות ודווקנות בין בני זוג, מה שהיה יכול למלא את בתי המשפט בתביעות סרק והתדיינות מיותרת, ועל כן המחוקק צדק שקבע זכות זה בחקיקה.

 

אופן מימוש זכות קדימה:

איך מממשים זכות קדימה? ראשית, יש לשלוח הצעה פורמלית, באמצעות דואר רשום (ומומלץ גם במסירה אישית!). הנוסח של ההודעה על זכות הקדימה אינו קבוע בדין, אבל מומלץ ורצוי שההצעה תיקבע כבר בהסכם המקורי בנוסח מקובל.

בהצעה יצוין פרטי ההסכם, פרטי הצדדים, הסכום להצעה, וכן יתר התנאים בנוגע למימוש זכות הקדימה. תשומת לב! בעל זכות הקדימה רשאי (ולא חייב!) לשלם עד שלושים ימים מיום קבלת ההצעה (ועל כן יש חשיבות לוודא כי אכן קיבל אותה!) ולרכוש את הנכס. מה קורה אם בעל הזכות לא מימש את הזכות? במקרה זה שבעל הנכס יוכל למכור את הדירה לכל מאן דבעי, אבל (!!!), הוא יוכל לעשות כן רק במחיר גבוה מזה שהציע לבעל זכות הקדימה!.

אם בעל זכות הקדימה סירב או לא ענה בזמן כי בכוונתו ללרכוש את המקרקעין שניתנו לגביהם זכות הקדימה, לבעל המקרקעין האפשרות למכור את המקרקעין לכל צד שלישי, ובלבד כי סכום המכירה שיציע לצד השלישי לא יהיה נמוך מהמחיר שהציע לבעל זכות הקדימה.

 

מה קורה אם מוכרים בפחות מהמחיר שהוצע לבעל זכות הקדימה?

מדובר במקרה מובהק של חוסר תום לב שמקנה זכות תביעה ברורה כנגד בעל המקרקעין – ולמה?.

הרי המשמעות של מתן זכות הקדימה היא להעניק לצד כלשהו קדימות ברכישת המקרקעין. הקדימות היא לרכישה, ולא למחיר! הרי שאם היה מחיר – ברור לכל כי היה מדובר באופציה במקרקעין, ודבר זה מהווה עסקת מכירה לכל דבר ועניין.

לכן, אם המחיר לא יתאים לבעל זכות הקדימה, הרי שהוא לא יקנה ואז יהא רשאי בעל המקרקעין למכור במחיר גבוה יותר, אבל אם הוא יהיה מוכן למכור בפחות, הרי שיכול להיות שהקונה היה מסכים לכך.

וזו בעצם כל התורה על רגל אחת – לא לעשות קומבינה של בעל הקרקע וצד שלישי כדי שבעל הזכות לא ירכוש את המקרקעין!.

 

זכות קדימה במקרקעין – עו"ד אושר אלקיים

בעלי זכות קדימה? מעוניינים לרכוש או להעניק זכות קדימה? עשו זאת בעזרת עו"ד אושר אלקיים. אושר אלקיים הינו משפטן וכלכלן המתמחה בדיני מקרקעין ובעל ניסיון רב בתחום, כמו כן עו״ד אושר אלקיים נגע בהמון מקרים דומים באותו נושא. פנו אליו, ותהנו משירותים מקצועיים וידע רב ללא פשרות, לצד אנושיות ושירות ברמה הגבוהה ביותר.

זכות קדימה
זכות קדימה
לשיתוף המאמר לחצו:

שאלות ותשובות בנושא זכות קדימה

זכות הקדימה היא זכות קניינית על פי הדין הישראלי. זכות קניינית זו מעוגנת בסעיף 99 לחוק המקרקעין תשכ"ט-1969. משמעות זכות הקדימה היא שלבעל הזכות שקיבל אותה תינתן ההזדמנות הראשונה לקנות (או לסרב לקנות) את הנכס מושא הזכות.

לא ניתן להתגבר על זכות הקדימה בקלות! על מנת להימנע מקומבינות על חשבונו של בעל זכות הקדימה, ישנה חובה לעמוד בשני התנאים הבאים:

  1. המכירה לא תוכל להיות במחיר נמוך יותר מזה שהוצע לבעל זכות הקדימה
  2. המכירה תוכל להתבצע רק תוך שישה חודשים ממועד דחיית ההצעה על ידי בעל זכות הקדימה

מכירה שאינה עומדת בתנאים אלו אינה תקפה ורשם המקרקעין לא ירשום את העסקה.

ניתן לקבל זכות קדימה באמצעות חוזה או על פי דין. החוזה חייב להיערך בכתב, הזכות חייבת להירשם.

ראשית, זכות הקדימה מעניקה לבעליה זכות סירוב ראשונה (ROFR), הכוונה היא שקודם כל צריך להציע ולפנות לבעל זכות הראשונים ורק לאחר מכן בעל הזכויות שרוצה למכור יוכל להציע אותו למכירה לצד שלישי הכוונה לאדם אחר.

אם אתם הגעתם עד כאן עצרו!

משרדנו בעל ניסיון משפטי נרחב בתחום בו עוסק מאמר זה, וליווה אלפי לקוחות מרוצים בטיפול משפטי החל משלב הייעוץ והתכנון המשפטי, ניהול משא ומתן, ומתן מענה משפטי מלא אל מול צדדים שלישיים, עד להשגת התוצאה הנדרשת על ידי הלקוח. משרדנו רקורד מוכח וניסיון מקיף, ונשמח להעמיד את ניסיוננו הרב לכם בזמינות מיידית ומחירים הוגנים

תוכן עניינים

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות מידע ראשוני ובסיסי בלבד, והוא לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי המשרד. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים להיוועץ עם עו"ד בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

אושר אלקיים משרד עורכי דין
עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים

עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים בעל ניסיון ייחודי והתמחות בייצוג וליווי משפטי של אנשים פרטיים בעסקאות לרכישת ומכירת דירות מגורים, משרדים, קבוצות רכישה ורכישות מסחריות, החל משלב בדיקת הנאותות והמשא-ומתן ובדירות מקדמיות, עובר לשלב עריכת ההסכם לרכישה/מכירה, וכלה בשלב ההקמה והרישום, תוך מתן ייעוץ והכוונה בתחום המימון, סוגיות המיסוי, סוגיות תאגידיות וייצוג מול הרשויות השונות, וזאת עד לסיום העסקה ברישום ולשביעות רצון הלקוח.
עו"ד אלקיים הינו מרצה מבוקש למקרקעין ונדל"ן ומרצה ומתרגל באופן שוטף בקורסים אקדמיים ב"מסלול האקדמי המכללה למנהל", בפורומים, בכנסים ואירועים שונים, מלווה משלחות אקדמיות בתחומי המשפט והכלכלה, וחבר בלשכת עורכי הדין. לאושר אלקיים תואר כפול במשפטים (LL.B) וכלכלה (B.A) בהצטיינות יתרה.

מדריכים נוספים
מכירת דירה עם מתווך
רוצים למכור את הדירה שלכם? מתלבטים אם להיעזר במתווך או למכור את הדירה עצמאית? למכירת דירה בעזרת מתווך יתרונות מובהקים, אך גם חסרונות לא מבוטלים. מאמר זה
אושר אלקיים משרד עורכי דין
משרדינו ברשתות החברתיות:
יצירת קשר: