על צוואה להסדיר את חלוקת רכושו של אדם לאחר מותו.
כל אדם מעוניין בחלוקה אחרת של רכושו, אך בכל זאת ישנם עקרונות כלליים שחשוב שיהיו בכל צוואה.
מהם אותם עקרונות? כיצד רושמים אותם בצוואה? כל זאת ועוד, בהמשך המאמר.
4 דרכים לעשיית צוואה
ראשית, יש לדעת כי חוק הירושה מציג 4 דרכים לעשיית צוואה.
סעיף 8 לחוק הירושה קובע כי כל הסכם על רכושו של אדם לאחר מותו שלא ייערך בדרך זו – בטל.
זאת, למעט הסכמי ממון וחלוקת הרכוש הזוגי הקודמים לקביעת היקף העיזבון.
למעשה, מבין 4 הדרכים, 1 שמורה לאנשים גוססים בלבד, 2 לא נפוצות במיוחד והאחרונה מקובלת למדי והיא הדרך האולטימטיבית והשכיחה ביותר לעריכת צוואה.
4 הדרכים הן:
- צוואה בכתב יד: על צוואה זו להיכתב כולה בכתב ידו של המצווה. הצוואה צריכה לשאת תאריך וחתימה, גם הן בכתב ידו של המצווה.
- אנשים נוספים הנוכחים בצוואה: אין כל דרישה כי ינכחו אנשים נוספים בזמן עריכת הצוואה.
- ניתן לערער על כך כי זהו כתב ידו של המצווה ולא זיוף. זו לא הדרך האולטימטיבית לכתוב צוואות.
- צוואה בפני רשות: האדם יביא צוואתו בפני נוטריון ו/או בית המשפט, הנוטריון יקריא את הצוואה בפני המצווה ויוודא כי הוא מבין כי זוהי צוואתו. הנוטריון יחתום על הצוואה.
- אנשים נוספים הנוכחים בצוואה: "רשות" = שופט, חבר בית הדין, רשם לענייני ירושה או נוטריון. לרוב, נוטריון.
- צוואה שעלולים ליפול בה פגמים. דורשת פרוצדורות מורכבות. לרוב לא מומלצת.
- צוואה בעל פה: נקראת גם צוואת שכיב מרע. האדם הגוסס אומר אותה לפני מותו בעל פה והעדים יעלו את הצוואה על הכתב בזכרון דברים.
-
- אנשים נוספים הנוכחים בצוואה: שני העדים. עדים אלו יוכלו גם להיות נהנים על פי הצוואה. על העדים להבין את שפתו של המצווה.
- הצוואה תקפה ל-30 יום בלבד. כמו כן, היא תהיה בתוקף רק אם האדם נפטר תוך 30 יום מהסיבה בגינה ראה עצמו בפני המוות. אפשרית רק בנסיבות ייחודיות.
- צוואה בעדים: על הצוואה להיות כתובה, לשאת תאריך וחתימה של המצווה. המצווה יצהיר בפני העדים כי זוהי צוואתו. העדים יחתמו כי המצווה הצהיר בפניהם שזוהי צוואתו.
- אנשים נוספים הנוכחים בצוואה: שני העדים. העדים לא יכולים להיות נהנים על פי הצוואה.
- זוהי הדרך האולטימטיבית והנפוצה לעריכת צוואות בישראל.
אלו הן הדרכים לעריכת צוואה בישראל. חשוב להקפיד על כל אחד מהמאפיינים הצורניים ומדרישות החוק בעשיית צוואות אלו. להלן נצרף צוואה לדוגמא בה אכן ממולאת כל דרישות החוק.
סעיף 25 לחוק הירושה מאפשר אמנם לבית המשפט להשלים חוסרים ולרפא פגמים בדרישות הצורניות לעשיית צוואה, אך חכם עיניו בראשו יערוך צוואה כראוי מלכתחילה ולא ייגרר להתדיינות משפטית ארוכה ויקרה שאין לדעת מה יהיו תוצאותיה.
תוכן הצוואה לדוגמא – מה היא צריכה לכלול?
חשוב להקפיד מאוד על תוכן הצוואה. ברצונכם ליצור וודאות משפטית לאחר 120 ולמנוע סכסוכים בין יורשים, ולא להרבות חלילה כאלו. להלן נציג כמה נקודות שחשוב לשים לב אליהן בעריכת הצוואה.
1. ניסוחים ברורים
הקפידו על ניסוחים ברורים של הוראות הצוואה. אל תשתמשו בכינויים או ברמזים. כתבו את הדברים במפורש, קראו לאנשים בשמם המלא ואל תותירו מקום לפרשנות בהוראות הצוואה.
2. עריכה מדוקדקת
טעות ולו הקטנה ביותר בצוואה, עלולה לגרור אתכם לבתי המשפט ולדיונים יקרים. לכן, שימו לב כי מספרי החשבון שאתם רושמים הינם מדויקים, כמו גם כתובות הנכסים ותעודות הזהות של הנהנים.
3. שינוי במצבת הנכסים
הכירו בכך כי ייתכנו שינויים במצבת הנכסים שלכם. ייתכן בהחלט כי תמכרו חלק מהנכסים שיש לכם או תרכשו נכסים חדשים בהמשך חייכם. התייחסו לכך בצוואה ואל תותירו מקום לפרשנות מאוחרת.
4. שינויים ביורשים
ייתכן כי בהמשך חייכם ישתנו האנשים אשר תהיו מעוניינים להוריש להם. סיבה אפשרית לכך היא הולדת נכדים חדשים, חתונות של היורשים ועוד. קחו זאת בחשבון בעת עריכת הצוואה, והתייחסו לכך.
כמו כן, ייתכנו מצבים חלילה בהם חלק מהיורשים ימלאו את ימיהם לפניכם. הדין קובע כי ילדיהם יירשו תחתם מהצוואה. ככל שאינכם מעוניינים בכך, קבעו הוראות יורש במקום יורש, כלומר מי יירש אתכם במקום היורש, במקרה שהיורש הראשון ימות, יסתלק מהצוואה או יהיה מנוע מלרשת.
5. הוראת יורש אחר יורש
פעמים רבות מורישים רוצים לקבוע הוראות יורש אחר יורש.
הוראות שכאלו רלוונטיות במיוחד כאשר ישנם ילדים קטנים. המוריש יעביר את הנכסים לאדם אחר, וביום בו יגיעו הילדים הקטנים לבגרות, יתחתנו או יתחילו ללמוד, הנכסים יעברו אליהם.
חוק הירושה מתיר ליורש הראשון לנצל את הנכסים שקיבל באופן מלא.
לכן, אם למשל תורישו קרן נאמנות בשווי 1 מיליון שקלים לאחיכם והוא יצטרך להעביר אותה לילדיכם בהגיעם לגיל 21, האח יוכל לנצל את הכספים באופן מלא וילדיכם לא יקבלו דבר, או לא יקבלו נתח משמעותי מספיק מהירושה.
כדי להימנע ממצב שכזה, רצוי להוסיף להוראת יורש אחר יורש התניה על יכולת ניצול הירושה של הראשון.
קבעו, למשל, כי הוא יוכל לעשות בכסף שימושים מסוימים בלבד, או כי נכסים שירכוש בכסף זה יעברו ליורשים השניים.
6. היוועצות בעורך דין
לבסוף, הדבר הנכון ביותר לעשות הוא לנסח צווה בעזרת עורך דין. עורך הדין יידע מה יהיו ההשלכות המשפטיות של כל הוראה בצוואה, ויעזור לכם להימנע מטעויות מיותרות. ככל שהעיזבון כולל נכסי מקרקעין, התייעצו עם עורך דין מקרקעין בנושא.
צוואות הדדיות
סוג מיוחד של צוואות הן צוואות הדדיות בין בני זוג. צוואות אלו נערכות תוך הסתמכות אחת על השנייה ואופציית הביטול שלהן מוגבלת. החוק מתיר לבני הזוג להטיל מגבלות נוספות על ביטול צוואות הדדיות, אך כל עוד שני בני הזוג בחיים המגבלות לא תוכלנה להיות מוחלטות. יש לשים לב לכללים אלו בעת עריכת צוואות הדדיות.
צוואה מצורפת לדוגמא PDF ו-WORD
כעת, נצרף צוואה לדוגמא בנוסח PDF. צוואה לדוגמא זו תוכל להוות בסיס עבורכם בעריכת צוואתכם ונקווה כי היא תהיה לכם לעזר. נדגיש כי השימוש בצוואה לא מומלץ לאף אחד בשום מקרה, ואינו מהווה יעוץ משפטי מכל סוג שהוא ואין המשרד אחראי על אי איזה שימוש שיעשה על ידי המשתמש באמצעות המסמך.
עו"ד צוואות אושר אלקיים
מעוניינים בעריכת צוואה? רוצים ליצור צוואה טובה ואיכותית שתיצור וודאות משפטית ולא תגרור חלילה סכסוכים ומריבות בין היורשים? עשו זאת עם עורך דין אושר אלקיים.
עורך דין אלקיים הינו משפטן וכלכלן, המתמחה בדיני המקרקעין ובדיני צוואות וירושות. פנו אליו, והצטרפו למאות לקוחות משפטיים שדאגו לעתידם ולעתיד משפחותיהם וכבר כתבו צוואות אצל עו"ד אלקים.