מנהל עיזבון ימונה לצורך ניהול העיזבון, במצב בו חלוקת ירושתו של אדם הופכת למורכבת. מנהל העיזבון ינהל את רכושו של המנוח, עד לחלוקתו. באילו נסיבות ימונה מנהל עיזבון? מהם תפקידיו של מנהל עיזבון? מה ההבדל בין מנהל עיזבון זמני למנהל עיזבון קבוע? מה יהא שכרו של מנהל העיזבון? המשיכו לקרוא ומצאו את כל התשובות.
מהו עיזבון?
עוד קודם שנצלול אל מנהל העיזבון ותפקידיו, נבהיר תחילה מהו עיזבון. ההסבר יהיה קצר ותמציתי, ויכלול את המידע ההכרחי לצורך הבנת תפקידו של מנהל העיזבון. כידוע, לאחר מותו של אדם, רכושו תחלק בין יורשיו. הרכוש יתחלק על פי צוואה. במקרה בו המנוח לא כתב צוואה, הרכוש יתחלק על פי כללי ברירת המחדל הקבועים בחוק הירושה. עם זאת, חלוקת הרכוש אינה מיידית. לרוב, עוברת תקופה קצרה (או ארוכה) עד לחלוקת רכושו של המנוח.
במצבים רבים, יחלפו חודשים או שנים עד לחלוקת כלל הרכוש. הרכוש של המנוח, באותה התקופה שבין מותו לבין חלוקת הצוואה, נקרא "עיזבון". אם כן, כאשר אנו מתייחסים למונח עיזבון, כוונתנו היא לרכושו של המנוח בתקופה שבין מותו לבין חלוקת הרכוש ליורשיו. כעת, לאחר יישור קו זה, נוכל להעמיק בתפקידיו ובמהותו של מנהל העיזבון. יחד עם זאת יש להדגיש – העיזבון ניתן ליורשים מיד לאחר מותו של אדם. זהו עיקרון הנפילה המיידית המחייב הכנה נכונה של הירושה בטרם מותו של אדם על מנת למנות את מנהל העיזבון אותו בוחר המוריש. להבדיל, העיזבון מחולק רק לאחר הוצאת צו קיום צוואה ו/או הכנת הסכם בין יורשים בתוך העיזבון.
מנהל העיזבון – מנהל רכושו של המנוח
לעיתים, כפי שכבר ציינו, עזבונו של המנוח אינו מתחלק ישירות לאחר מותו אלא עובר זמן בין פטירתו של המוריש לבין חלוקת הירושה שלו. באותם מצבים, יכולה להיווצר מציאות בה נדרש ניהול נכסיו של המנוח, דהיינו של עזבונו. מנהל העזבון, אשר ימונה על פי בקשת היורשים, יהא זה אשר ינהל את העיזבון עד לחלוקתו, או למצער עד להוצאת צו ירושה תקף.
מתי ימונה מנהל עיזבון
השאלה הראשונה אותה נברר היא באילו נסיבות מתמנה מנהל עיזבון.
מנהל עיזבון מתמנה בנסיבות בהן העיזבון אינו מתחלק בין היורשים באופן מיידי. יכולות להיות מספר סיבות לעיכוב בחלוקת העיזבון:
- בירור נכסי העיזבון: מצבת הנכסים של המוריש אינה ברורה לחלוטין (למשל: בעקבות עיקולים שונים או נכסים המוחזקים בניכר) וקיים צורך בבירור כלל הנכסים ומצבם. במקרה שכזה, מנהל העיזבון יהא אמון על יצירת תמונת מצב באשר לנכסי המנוח. זה גם רלוונטי במצב בו המוריש זכאי לזכויות מסוימות שיש צורך לדרוש אותם מצדדים שלישיים (כמו למשל בעלות בדירה של ידועים בציבור הורשה, זכויות לא רשומות, ועוד)
- חובות העיזבון: במצב בו העיזבון חב כספים רבים לנושים, חלוקת הרכוש ליורשים תהפוך למורכבת. זאת, עקב התנגשות זכויות היורשים עם זכויות הנושים. עד לבירור זכויות אלו, ניתן יהיה למנות מנהל לנכסי העיזבון, אשר יסדיר בין החובות והזכויות של כל אחד על מהצדדים באופן הנוח ביותר.
- בירור סטטוס היורשים: ישנם מקרים בהם לא ברור לחלוטין מי הם יורשיו של המנוח. זאת, עקב קשיים באיתורם, בשל חוסר מידע אודותיהם או קשיים בכשירות היורשים לרשת. במצבים אלו, ובמיוחד כאשר לקשיים האמורים מתווספים סכסוכים אודות הירושה המונעים את החלוקה התקינה של העיזבון, ימונה מנהל עזבון אשר יסייע בניהול רכושו של המנוח עד לחלוקתו. זה גם הדין במקרה של ירושה במספר מדינות, כמו מס ירושה ארה"ב ונושאים נוספים.
- נסיבות נוספות: הרשימה שצוינה היא רשימה פתוחה. יכולות להיות בהחלט נסיבות נוספות למינוי מנהל עזבון. כל בקשה למינוי מנהל עיזבון תתברר בהתאם לנסיבות המקרה אשר לגביו הוגשה הבקשה.
תפקידיו של מנהל העיזבון
כאמור, תפקידו העיקרי של מנהל העיזבון הוא לנהל את נכסי העיזבון. כך, למשל, אם העיזבון כולל חברות מסחריות, מנהל העיזבון ידאג להמשך תפקודן. כמו כן, מנהל העיזבון ימשיך לגבות כספים המגיעים לעיזבון ולשלם חובות של העיזבון. זאת ועוד, מנהל העיזבון יבצע פעולות קונקרטיות הדרושות לשם חלוקת העיזבון. פעולות אלו יכולות להיות בירור סטטוס יורשים, בירור מצבת נכסים, הגנה על אינטרס של יורשים קטינים ופעולות נוספות אשר תידרשנה לשם שמירה על העיזבון ועל אינטרס היורשים.
תפקידיו של מנהל העיזבון הם, אם כן, חשובים וקריטיים לצורך שמירה על העיזבון ולשם חלוקה תקינה שלו. על כן, רצוי למנות למנהל עיזבון אדם הבקיא בתחום ובעל מומחיות משפטית. במצב בו ליבת הניהול הנדרש תלויה בנכסי המנוח, רצוי למנות עורך דין צוואות וירושות למנהל העיזבון, הודות למומחיותו בתחום.
מנהל העיזבון יוכל להתמנות לתפקיד זמני או לתפקיד קבוע. מנהל זמני ינהל את העיזבון לחצי שנה לכל היותר, עד להוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה.מנהל העיזבון הזמני יתמקד בניהול הנכסים עד לחלוקתם. מנהל קבוע יתמנה לשנתיים, עד לחלוקת הרכוש בפועל, ומתפקידו לפתור קשיים בחלוקת העיזבון.
מינוי מנהל עיזבון ושכר טרחה של מנהל עיזבון
מנהל עיזבון יתמנה לפי בקשת היורשים או בעלי העניין בעיזבון. על פי רוב, בעלי עניין אלו יהיו נושי המנוח. בקשה משותפת של כלל בעלי העניין למינוי מנהל עיזבון, תוגש לרשם לענייני ירושה. הרשם יבחן האם הנסיבות מצדיקות מינוי מנהל עיזבון וימסור ליורשים הודעה בעניין. לא אחת, בקשת מינוי מנהל העיזבון אינה מוגשת על ידי כלל הצדדים אלא על ידי אחד מהם.
במקרה שכזה, המעוניין במינוי מנהל העיזבון יגיש את בקשתו לבית המשפט לענייני משפחה, או לבית הדין הרבני, ובית המשפט ידון בצורך במינוי העיזבון, אל מול דעתם החולקת יש יתר היורשים. גם כאן, בית המשפט ימסור את הכרעתו לצדדים. אולם בעוד שהרשם ייטה לאשר בקשה זאת, בית המשפט יסתייג יותר מאישור הבקשה נוכח התנגדותם של היורשים האחרים. על כל פנים, בית המשפט יהא זה אשר יפסוק מה יהיה שכר הטרחה שישולם למנהל העיזבון.
שכר הטרחה ייגזר כאחוז מתוך כלל העיזבון, וייפסק בהתאם למורכבות העיזבון. ככלל, בית המשפט יוכל לפסוק שכר טרחה למנהל העיזבון בגובה 3% לכל היותר מהעיזבון כולו. בנסיבות חריגות, שכר הטרחה יוכל להגיע אף ל-4%. חשוב לשים לב כי מדובר בשכר טרחה גבוה, שלאו דווקא תרצו לשלם לגורם זר. מעבר לכך, מינוי מנהל עיזבון עלול ליצור קשיים וסיבוכים סביב חלוקת הירושה. על כן, יש לשקול בכובד ראש, ותוך התייעצות עם אנשי מקצוע, האם מינוי מנהל עיזבון נכון בנסיבות העניין.
מנהל עיזבון אושר אלקיים
התגלעו אצלכם סכסוכים סביב חלוקת העיזבון? מתלבטים אם כדאי למנות מנהל עיזבון? פנו אל עו"ד אושר אלקיים וקבלו ייעוץ מקצועי ומותאם אישית בתחום. עו"ד אלקיים הינו משפטן וכלכלן, המתמחה בדיני מקרקעין ובדיני צוואות וירושות. מומחיותו הרחבה של עו"ד אלקיים מאפשרת לו לתת לכם תמונת מצב מלאה ושלמה סביב מינוי מנהל עזבון, ותסייע לכם להגיע למסקנה המושכלת ביותר בנושא. קבעו פגישת ייעוץ ראשונית, והצטרפו לשורה ארוכה של לקוחות מרוצים.