בדק בית לדירה מקבלן הינו הליך חשוב וחיוני, במסגרתו תוודאו כי הדירה שרכשתם אכן עומדת בסטנדרט המצופה. במקרים בהם יימצאו ליקויים לדירה, תוכלו לדרוש מהקבלן לערוך תיקונים על סמך דו"ח בדק הבית. אם התיקונים הדרושים לא יבוצעו, הדו"ח יוכל לשמש אתכם לתביעה משפטית כנגד הקבלן על הליקויים בבניה. מתי צריך בדק בית לדירת קבלן? מהי תקופת הבדק, מפרט המכר ותקופת האחריות לדירה? כל זאת ועוד בהמשך המאמר.
בדק בית לדירה מקבלן – למה צריך את זה?
דירה חדשה יכולה להיות יפה ונוצצת. הקירות לבנים כשלג, העיצוב מודרני, החזית החיצונית מרשימה והתחושה הכללית שלכם מהדירה שרכשתם, הינה חיובית ומשמחת. אולם מבעד למעטה החיצוני, לא תוכלו לדעת מה מצבה האמיתי של הדירה שלכם. האם הצנרת תקינה? האם חיבור החשמל סדיר? האם הפרזול נעשה באיכות גבוהה דיה?
בדק בית לדירה מקבלן יאפשר לכם לערוך בירור יסודי שכזה. עוד נציין כי קרוב ל-100% מהדירות בישראל נמסרות עם ליקויים ו/או אי התאמות – מהקשות והבעייתיות ביותר ועד לפשוטות והקלות ביותר. אך אף דירה אינה מושלמת וחפה מבעיות. רצוי להזמין הנדסאי או מהנדס בניין לביצוע בדק הבית. מומחיותם של אלו בבניית מבנים, תאפשר להם לערוך בדיקה מקיפה ולזהות ליקויים בבנייה.
אם כן, בדק בית לדירה מקבלן יאפשר לכם לזהות ליקויים בדירה. חשוב להדגיש כי במסגרת בדק הבית לא נבדקים רק ליקויים בדירה, אלא נבדקת גם אי התאמה בין הבנייה בפועל לבין הבנייה עליה הוסכם במפרט המכר שצורף לחוזה.
בדק בית דירה מקבלן – אי התאמה למפרט מכר
סעיף 2 לחוק המכר דירות קובע כי על קבלן המוכר דירה לצרף לחוזה המכר מפרט מחייב. המפרט יפרט אודות סטנדרט הבנייה של הדירה, גודלה של הדירה, השטחים המוצמדים לה ועוד. נוסח מפרט סטנדרטי ניתן למצוא באתרים הממשלתיים, בחיפוש "צו מכר דירות (טופס של מפרט)". על בסיס אותו מפרט, ייערך בדק הבית בדירה שרכשתם מהקבלן.
הבודק המקצועי ישווה בין הכתוב במפרט לבין הנמצא בדירה בפועל, וככל שישנן חריגות והקבלן לא עומד בסטנדרט שהיה עליו לעמוד בו, ניתן יהיה לחזור אליו ולדרוש ביצוע תיקונים לפני מסירת הדירה.
דרישת תיקונים מהקבלן לפי בדק בית
על בסיס דו"ח בדק הבית, תוכלו לדרוש מהקבלן שלכם לתקן את אותם ליקויים ואי התאמות שנמצאו בדירה. סעיף 4 לחוק המכר מפרט באילו מצבים ניתן יהיה לדרוש מהקבלן לתקן את אותם ליקויים שנמצאו בבדק הבית. כדי להבין מהם אותם מצבים, יש להכיר תחילה שלושה מונחים חשובים. המנוח הראשון שיש להכיר, הוא תקופת הבדק.
תקופת הבדק היא תקופה הקבועה בחוק, בה הקבלן נותן אחריות מוחלטת כמעט לרוכש על הבנייה. תקופת הבדק משתנה בין כל מרכיב בבנייה. כך, תקופת הבדק לצנרת, למשל, עומדת על 4 שנים, בעוד שתקופת הבדק על ליקויים בריצוף עומדת על שנתיים בלבד.
המונח השני שיש להכיר הוא תקופת האחריות. תקופת האחריות נמשכת 3 שנים לאחר תקופת הבדק ועד ל20 שנים ומעלה. בתקופה זו, הקבלן יהיה אחראי לתיקונים בדירה, אם הוכיח הקונה שמקור הליקויים בעבודתו של הקבלן. לבסוף, הכירו אף את המונח אי ההתאמה היסודית. מונח זה מתאר פגמים ביציבות המבנה העלולים להוביל לקריסתו.
אי התאמה למפרט המכר – מה התנאים?
לאחר שהכרנו את כל המונחים הרלוונטיים, נוכל למנות את רשימת המקרים הקבועים בחוק, בהם ניתן יהיה לדרוש מהקבלן לתקן את הליקויים ואת אי ההתאמות בבנייה:
- נמצאה חוסר התאמה בין הדירה לבין המפרט;
- נמצאה חוסר התאמה בין הדירה לבין תקני הבנייה המקובלים;
- נמצאו ליקויים בבנייה תוך "תקופת הבדק";
- נמצאו ליקויים בתקופת האחריות והקונה הוכיח שמקור הליקויים בתכנון הדירה או בבנייתה;
- נמצאה אי התאמה יסודית תוך 20 שנים מיום רכישת הדירה;
- נמצאה אי התאמה יסודית לאחר 20 שנה ומעלה והקונה הוכיח שמקור הליקויים בתכנון הדירה או בבנייתה.
בכל אחד מששת המצבים הללו, תוכלו לדרוש מהקבלן לתקן את אי ההתאמה והליקויים ולהעמיד את הדירה בסטנדרט הראוי בו היא צריכה להיות. במידה שהקבלן יכחיש את אותם ליקויים ואי התאמות, הציגו לו את דו"ח בדק הבית לדירה מקבלן. דו"ח זה הינו מסמך משפטי מחייב המהווה ראיה קבילה בבית משפט ובעזרת עורך דין מקרקעין, תוכלו להסתמך עליו בדרישתכם מהקבלן לתקן את אי ההתאמות והליקויים בדירה.
חשוב להדגיש כי בהיעדר דו"ח בדק בית לדירה מקבלן, אכן תתקשו להוכיח את הליקויים ואת אי ההתאמות בדירה שרכשתם והקבלן יוכל להתחמק מתיקונים אלו. זוהי הסיבה בגינה חיוני ונחוץ להזמין בדק בית לדירה מקבלן, שכן על בסיס דו"ח בדק הבית תדרשו מהקבלן לתקן את הליקויים בדירה שלכם.
הגשת תביעה כנגד הקבלן בגין בדק בית
במקרים בהם הקבלן לא תיקן את הליקויים כמו שצריך או שהתיקון דחוף והקבלן לא מבצע אותו תוך זמן סביר, תוכלו להזמין בעל מקצוע חיצוני לצורך התיקון ולאחר מכן לתבוע תשלום מהקבלן בעד הוצאותיכם. גם כאן, התביעה כנגד הקבלן תסתמך על דו"ח בדק הבית לדירה מקבלן. כדי שהדו"ח יהווה ראיה קבילה בבית המשפט, עליו להתבצע על ידי בעל מקצוע המוכשר לכך ונחשב למומחה בתחום.
בשלב הראשון עורך הדין מטעמכם ישלח מכתב התראה המפרט את הבעיות הנדרשות לתיקון, יקבע מועד לתיקון, ואם הקבלן לא יעמוד בתנאים אלה – יהא רשאי הקונה לפנות לבית המשפט בתביעה לתיקון הליקויים ו/או לחילופין לשיפוי בגין הוצאות שבוצעו על ידי הקונה.
לכן, חשוב להזמין בעל מקצוע מומחה ומקצועי לביצוע בדק הבית לדירה. כאן נדגיש מפורשות – אנו לא מצעים בעצמנו את הבדיקה על ליקויים – אך אנו עובדים עם חברות בדק איכותיות בכל חלקי הארץ – כך שאם אתם זקוקים לבדק בית אתם מוזמנים לפנות אלינו ואנו נשמח להמליץ על חברת בדק שתתאים לכם.
בדק בית אושר אלקיים משרד עו"ד
ביצעם בדק בית לדירה מקבלן ונמצאו ליקויים ואי התאמות? מעוניינים להגיש תביעה כנגד הקבלן, לקבלת פיצויים או לתיקון הליקויים? פנו אלינו במשרד עו"ד אושר אלקיים. עו"ד אושר אלקיים מתמחה בדיני מקרקעין ככלל ובהתנהלות אל מול קבלנים בפרט. עו"ד אלקיים, יחד עם שאר צוות המשרד, יעמוד לרשותכם לצורך מימוש זכויותיכם אל מול הקבלן ויפעל באופן מקצועי ואחראי, כדי שאתם תצאו מרוצים.