מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים הוא הדרך שלכם לחסוך זמן וכסף, ולהגיע לתוצאות המשפטיות הרצויות עבורכם. מה תוקפו של מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים? האם הגשתו היא בגדר חובה? אילו יתרונות טמונים בו, ומהם הסיכונים הנשקפים ממנו? על שאלות אלו ואחרות נענה במאמר זה.
סדרי הדין בבית המשפט
כדי להבין מתי נרצה להגיש מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, רצוי להכיר באופן בסיסי את סדרי הדין הראשוניים בבית המשפט. היכרות זו תאפשר לנו לעמוד על חשיבותו של מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים ולהבין באילו מקרים יהיה בו צורך. תקנה 9(א) לתקנות סדר הדין החדשות מלמדת אותנו כי ראשיתו של הליך משפטי בהמצאת כתב תביעה. התובע, המעוניין בהגשת התביעה, יגיש כתב תביעה לבית המשפט ולנתבע.
הנתבע, מצדו, יצטרך להגיש תוך זמן קצוב כתב הגנה כנגד אותה תביעה. משם, יעברו הצדדים לדיונים בבית המשפט עד להכרעה בתיק. על פי הדין, אין כל חובה על התובע לשלוח מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים. התובע רשאי לשלוח ישירות כתב תביעה לבית המשפט ולנתבע, ובכך לנקוט בהליכים משפטיים. אולם כפי שנראה להלן, שליחת מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים מקנה לתובע, ואף לנתבע, יתרונות משמעותיים ועל כן, בפרקטיקה, מרביתם של התובעים ישלחו מכתב זה לנתבע לפני הפנייה אל בית המשפט.
מהו מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים?
מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים הוא מכתב אשר שולח התובע לנתבע, לפני הגשת כתב התביעה. במסגרת מכתב זה יפרט התובע מה הפגיעה שנגרמה לו ומהו הפיצוי אותו הוא מבקש. התובע יציב בפני הנתבע שתי ברירות – או שהנתבע ייענה לדרישותיו של התובע וישלם לו את הפיצוי אותו הוא דורש, או שהתובע ינקוט בהליכים משפטיים ויגיש תביעה כנגד הנתבע.
במציאות, ישנה ברירה שלישית העומדת בפני הנתבע והיא אף האידיאלית ביותר מבחינת הצדדים כולם. הנתבע יוכל להיענות חלקית לדרישותיו של התובע, הצדדים יגיעו לפשרה מוסכמת ויסגרו את התיק מחוץ לבית המשפט. כעת, נבין באילו נסיבות פשרה שכזו תתאפשר. לשם כך, נעמיק בלוגיקה מאחורי ניהול הליכים משפטיים.
פתיחה בהליכים משפטיים
כידוע, הליכים משפטיים ידרשו מכם משאבים של זמן וכסף, אף אם בסופו של דבר תנצחו בהליך המשפטי. על כן, לא בכל מצב בו נגרמה לכם פגיעה כלשהי כדאי לרוץ לבית המשפט. נבין תחילה באילו מצבים נכון לנקוט בהליכים משפטיים ואגב כך יתבהר לנו מתי כדאי להמציא לנתבע מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים ומהם היתרונות הנובעים ממכתב זה.
מתי נכון לפתוח בהליכים משפטיים
ככלל, אדם יגיש תביעה לבית המשפט כאשר נגרם לו נזק מאדם אחר. הנזק יכול להיגרם מרשלנות, הפרת חוזה, פגיעה פיזית ועוד. על כל פנים, הנזק ייסב נזק כלכלי לנפגע. הנפגע ירצה להגיש תביעה לבית המשפט כדי לרפא נזק זה. עם זאת, לא כל נזק יצדיק נקיטה בהליכים משפטיים. כאמור, ניהול הליכים משפטיים מצריך משאבים רבים. לכן, אנשים יפנו לבית המשפט רק במקרים בהם הנזק שנגרם להם הינו משמעותי דיו ועולה על ההוצאות הכרוכות בניהול ההליך, וכן במקרים בהם אשמתו של המזיק ברורה.
במקרים בהם האשמה של המזיק לא מספיק ברורה, לא בטוח שהגשת תביעה תהיה הצעד המשתלם מבחינתו של הניזוק. למעשה, על התובע לערוך לעצמו את החישוב הבא לפני ההחלטה אם להגיש תביעה – על התובע לבצע אומדן של הפיצוי המבוקש על ידו ביחס לסיכויי ההצלחה שלו בהליך, ולבחון האם אומדן זה עולה על ההוצאות הכרוכות בניהול ההליך, מבחינת זמן, כסף ואנרגיות נפשיות.
ככל שהתשובה חיובית, נקיטה בהליכים משפטיים תהיה משתלמת. אם המכפלה קטנה מהעלויות, נקיטה בהליכים משפטיים לא תהיה משתלמת. מצד שני, גם למזיק לא כדאי להגיע לבית המשפט בכל מצב. במקרים בהם אשמתו של המזיק ברורה או שהפיצוי המבוקש אינו משמעותי, הרי שהוא יעדיף לסגור את ההליכים מחוץ לבית המשפט ולא להגיע לכדי ניהול הליך משפטי שלם. החישוב שעל הנתבע לעשות הוא החישוב הפוך מזה שאותו עורך התובע, והוא האם ניהול ההליך משתלם עבורו. רק אם התשובה חיובית הנתבע יעדיף להימנע אף הוא מניהול הליכים משפטיים.
כמובן שיש היבטים אחרים – פחות רציונלים ומחושבים, כמו אגו, כבוד, כסף, שם טוב, מוניטין או עקרונות שאינן חלק מהחישוב לעיל, אבל יכולים להיות חשובים בהרבה מהחישובים שצוינו לעיל.
מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים – סגירת הליך מחוץ לכותלי בית המשפט
מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים מהווה פתרון אידיאלי עבור מצבים בהם לא משתלם לפתוח בהליכים משפטיים בפועל. במקום לנהל הליך משפטי יקר שיעלה במשאבים רבים הן לתובע והן לנתבע, הצדדים יעדיפו ללבן ביניהם את הסוגיות מחוץ לבית המשפט ולהגיע לפשרה באשר לפיצוי המבוקש. כל צד אמנם יוותר על עמדתו הראשונית ויהיה מוכן להפחתת הפיצוי, או לשלם פיצוי מעיקרא, ובכל זאת ריכוך זה יהיה משתלם עבורו. זאת, בשל חוסר הוודאות השורר בניהול הליכים משפטיים מחד, והעלות הגבוהה שלהם מאידך. לכן, הצדדים עשויים להעדיף להגיע לפשרה ולא לקחת את הסיכונים הכרוכים בניהול הליכים בפועל.
מכתב התראה אפקטיבי
על אף האמור לעיל, כדי שמכתב ההתראה יהיה אפקטיבי, על התובע להיות נכון באמת לפתוח בהליכים משפטיים במידה שהצדדים לא יגיעו לפשרה. אם הנתבע יידע שהתובע לא ילך עד הסוף עם ההליכים ולא יגיש תביעה לבית המשפט, הוא לא יהיה מוכן להגיע לכל פשרה שהיא והתיק ייגנז. כדי להבהיר רצינות זו ולהשיג את התוצאות הרצויות מכתב ההתראה, עליכם לשלוח לנתבע כתב התראה רציני ומקצועי.
ככל שהסכסוך נוגע למקרקעין, למשל, שכרו עורך דין מקרקעין לצורך שליחת מכתב ההתראה. עורך הדין יגיש מכתב מפורט ומגובה, אשר יבהיר לצד השני מעבר לכל ספק כי בכוונתכם לנהל הליכים משפטיים בתיק אם לא ייענה לדרישותיכם, באופן מלא או לפחות בפשרה מוסכמת.
דוגמה למכתב התראה בטרם נקיטת הליכים משפטיים
חשוב לציין כי ישנה חשיבות כללית להגשת מכתב התראה, מעבר ליכולת המכתב לכנס את הצדדים לפשרה. ראשית, בית המשפט יראה בעין יפה את מיצוי ההליכים אל מול הנתבע מחוץ לכותלי בית המשפט. שנית, מכתב ההתראה יסייע לכם להגדיר את גדר המחלוקת ביניכם לבין הנתבע עוד לפני הפתיחה בהליכים. מאידך, מכתב ההתראה יחשוף בפני הנתבע מהן הטענות העיקריות שלכן בהליך ויסייע לו להתמודד עם טענות אלו עוד לפני הפתיחה בהליכים עצמם.
עם זאת, בשל שיטת המשפט שלנו וסדרי הדין הקבועים בבית המשפט, היתרון שהנתבע יקבל מכך הוא זניח יחסית.. בנוסף יש להבין כי מכתב התראה בטרם נקיטת הליכים משפטיים עשוי להוות הבסיס המשפטי לכתב התביעה, מכאן שיש חשיבות לניסוח מתאים לסיטואציה. כפי שניתן לראות להלן, מכתב התראה משמש ככלי מעולה לפתרון בעיות. במכתב שלהלן, הנמען שקיבל את המכתב הסכים לפנות את המושכר במהרה ויעילות, במקום שתוגש נגדו תביעה לפינוי מושכר שעלותה למשכיר הנה כ-10,000 ₪, שלבסוף תושת על השוכר.
מכתב התראה בטרם נקיטת הליכים משפטיים – אושר אלקיים משרד עורכי דין
נגרם לכם נזק על ידי אדם או חברה? מעוניינים לקבל את הפיצוי המגיע לכם מהמזיק? שלחו לו מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים אשר יסייע לכם להשיג את הסעד המבוקש על ידיכם. עשו זאת בעזרת עו"ד אושר אלקיים לשם מקסום האפקטיביות של המכתב. עו"ד אלקיים בעל ניסיון רב ומומחיות ייחודיות בתחום. פנו אליו, והצטרפו לשורה ארוכה של לקוחות מרוצים.