נציגות דיירים היא גוף המייצג את כלל הדיירים בהליכי פינוי בינוי ותמ"א 38 אל מול הגורמים השונים. כיצד נבחרת נציגות דיירים? מהן סמכויות הנציגות? האם הנציגות אחראית למחדלים ובעיות בפרויקט? על כל שאלות אלו ואחרות נענה במאמר זה.
מהי נציגות דיירים?
נציגות דיירים היא גוף התנדבותי של דיירים בעלי דירות המייצג את הדיירים בהליכי התחדשות עירונית.
בישראל פועלות שלוש תוכניות עיקריות להתחדשות עירונית:
- תמ"א 38/1: תוכנית לעיבוי וחיזוק מבנים. הבניין מחוזק ומשופץ מבלי להרוס אותו.
- תמ"א 38/2: תוכנית לחיזוק מבנים במסגרתה בניין בודד נהרס כליל ובמקומו נבנה בניין חדש.
- פינוי בינוי: פינוי בינוי למתחמי מגורים – הרשות מכריזה על אזור כמתחם פינוי בינוי. כלל האזור נהרס ונבנה מחדש, תוך פיתוח עירוני כולל של אותו האזור.
בכל אחת מתוכניות אלו, נדרשים הדיירים לעבוד באופן מקיף אל מול שלל גורמים – היזם, הקבלן המבצע, גופי התכנון והרשויות השונות. מדובר בעבודה אינטנסיבית ומאומצת ועל הדיירים לעמוד על האינטרס שלהם מול כל אחד מאותם גורמים.
לדיירים יהיה חשוב לשמור על כל הבאים:
- יעילות הפרויקט והתקדמות לפי לוח זמנים קבוע מראש.
- השגת כלל האישורים התכנוניים הנדרשים.
- הימנעות מתשלום מיסים והיטלים.
- קבלת תמורה הוגנת לאורך שנות העבודות.
- הרחבת הדירות וחיזוקן באופן מקסימלי.
- העמדת ערבויות מצד היזם והקבלן להשלמת העבודות.
- לקיחת אחריות מצד הקבלן על העבודות.
כדי לשמור על האינטרסים של הדיירים ולהביא את כל העקרונות הללו לידי ביטוי בפרויקט, הדיירים יבחרו נציגות. נציגות הדיירים תייצג את כלל הדיירים במתחם ההתחדשות העירונית אל מול הרשויות השונות, תעבוד בצמוד עם בעלי המקצוע השונים ותדאג לכך שהאינטרס של הדיירים יישמר. מעבר לכך, הדיירים יהיו גם הכתובת מבחינת בעלי המקצוע, כאשר אלו יצטרכו את הדיירים. כך, למשל, אם היזם יצטרך לאסוף חתימות מהדיירים, הוא יפנה אל נציגות הדיירים ונציגות הדיירים תהיה אחראית לאסוף חתימות משאר הדיירים. יודגש כי נציגות הדיירים אינה מוסמכת לחתום בשמם של בעלי הדירות האחרים, אך היא זו שתהיה אחראית על איסוף החתימות, עריכת הצבעות לצורך קבלת החלטות ועוד.
סמכות הנציגות לקבל החלטות
האם נציגות הדיירים מוסכמת לקבל החלטות בשם כלל דיירי הבניין? את התשובה לשאלו זו יש לחלק, על פי רוב, לשתיים, בין החלטות שוטפות לבין החלטות מהותיות ועקרוניות.
בכל הנוגע להחלטות שוטפות, מקובל להסמיך את נציגות הדיירים כך שתוכל לקבל אותן באופן שוטף מבלי שתהיה חייבת לקבל את הסכמת כלל הדיירים.
כך, העבודות תוכלנה להתקדם כסדרן ללא בירוקרטיה מיותרת. לעומת זאת, כאשר ההחלטות חורגות מגדר ההחלטות השוטפות והופכות למהותיות ועקרוניות לפרויקט, לנציגות הדיירים לא תהיה סמכות לקבל את ההחלטה בשם כלל הדיירים. באותן החלטות, הנציגות תפעל באופן הבא:
ראשית, נציגות הדיירים תזהה את הצורך בקבלת החלטה מהותית. לאחר מכן, הנציגות תכנס אסיפה של כלל הדיירים. חברי הנציגות ינהלו את אספת הדיירים, ובסופה של האספה תתקבל החלטה. כך, הנציגות תפעל בשם הדיירים, אך לא במקומם.
אופן בחירת הנציגות
מקובל לבחור את נציגות הדיירים באמצעות בחירות באספת דיירים. קודם תחילת הפרויקט תכונס אספה. במסגרת האספה דיירים יציעו את עצמם להשתתפות בנציגות ולבסוף הדיירים יערכו בחירות בהן ייבחרו חברי נציגות הדיירים.
אושר אלקיים משרד עו"ד
הבניין שלכם עובר תמ"א 38 או פינוי בינוי? זקוקים לעורך דין שישמור על האינטרסים שלכם לאורך ההליך כולו? פנו אל עו"ד אושר אלקיים לקבלת ליווי משפטי מהשורה הראשונה בתחום. עו"ד אלקיים הינו משפטן וכלכלן המתמחה בתחום המקרקעין בכלל ובהתחדשות עירונית בפרט. פנו אליו, והצטרפו לשלל לקוחותיו המרוצים.