חוק הירושה קובע כי בני זוג יורשים זה את זה. האם על בני הזוג להיות נשואים אחד לשני? האם החוק חל גם על בני זוג שאינם נשואים אלא הם ידועים בציבור? החוק קובע הסדרים ייחודיים באשר לירושת ידועים בציבור. במאמר נפרט אודות הסדרים אלו.
ירושה על פי דין – שיטת הפרנטלות
חוק הירושה קובע כי במות אדם, עזבונו, כלומר הרכוש שהשאיר אחריו, עובר ליורשיו. הרכוש יעבור על פי צוואה שכתב המנוח, ובהיעדר צוואה, יתחלק הרכוש בירושה על פי דין, דהיינו בהתאם לכללים הקבועים בחוק הירושה. חוק הירושה קובע מנגנוני הורשה בשיטת הפרנטלות.
לפי שיטה זו, בהיעדר צוואה עזבונו של אדם מתחלק בין בת זוגו, לבין ילדיו. בת הזוג תירש חצי מהרכוש וכן את כל המיטלטלין ששימשו את משק הבית והילדים יירשו מחצית מהרכוש. ככל שאחד הילדים נפטר והותיר אחריו צאצאים, הנכדים יתחלקו בחלקו של אביהם. זוהי הפרנטלה הראשונה, כלומר מעגל הירושה הראשון – ילדים וצאצאיהם.
בהיעדר יורשים מהפרנטלה הראשונה, יש לעבור לפרנטלה השנייה. אם אדם נפטר בלא ילדים, רכושו יתחלק בין בת הזוג שלו לבין הוריו. בת הזוג תירש חצי וכל אחד מההורים – רבע מהעיזבון. במקרה בו אחד מההורים נפטר, ילדיו, שהם אחי המנוח, יירשו תחת ההורה שנפטר. אם גם אחי המנוח נפטרו, ילדיהם, שהם אחייני המנוח, יירשו תחתם.
לא למותר לציין כי בעוד שרכוש מתחלק חצי חצי בין הורים לבין בת זוג, בין אחי המנוח לבת הזוג החלוקה תהיה שליש לאחי המנוח ושני שלישים לבת הזוג. כמו כן, בת הזוג תקבל את מלוא הזכויות בדירת המגורים. רצוי להתייעץ עם עורך דין מקרקעין לבירור הזכויות בדירה.
הפרנטלה השלישית היא פרנטלת הסבים והסבתות. בהיעדר הורים וצאצאיהם, יירשו הסבים והסבתות של המנוח. בת הזוג תירש שני שלישים מהרכוש, את כל המיטלטלין ששימשו את משק הבית וכן את דירת המגורים. הסבים והסבתות יתחלקו בשליש הרכוש הנותר. כפי שבוודאי כבר הסקתם, אם נפטרו הסבים והסבתות, ילדיהם, שהם הדודים של המנוח, יירשו תחתם ובמקרים בהם גם הדודים נפטרו בני הדודים, שהם ילדי הדודים, יירשו תחתם.
ככל שאין למנוח קרובים אף מהפרנטלה השלישית אך יש לו בת זוג, בת זוגו תירש את כל עיזבונו. במקרים נדירים במיוחד (ספורים מדי שנה), בהם אין לאדם ילדים, בן/בת זוג, או כל בן משפחה אחר – העיזבון יועבר למדינה.
סיכום ירושת בת זוג
נסכם בקצרה את כללי ירושת בת הזוג. אם יש למנוח ילדים, נכדים או הורים, הם יירשו חצי מהעיזבון ובת הזוג את החצי הנותר, כמו גם את כלל המיטלטלין ששימשו את משק הבית.
אם אין למנוח ילדים, נכדים או הורים אך יש לו אחים או סבים וסבתות שיורשים אותו, הם יקבלו שליש מהרכוש ובת הזוג שני שלישים, את המיטלטלין (כולל מכונית) ואת דירת המגורים. אם גם קרובים שכאלו אין בנמצא, הרי שבת הזוג תירש הכל.
מי נחשבת לבת זוג – ירושת ידועים בציבור
ברור לכל כי אשתו של אדם נחשבת לבת זוגו. אולם מה עם מי שאינה נשואה לו? האם ידועה בציבור יורשת כבת זוג? האם ידועים בציבור עונים על הגדרת בן זוג בחוק הירושה? התשובה לשאלות ירושת ידועים בציבור מצויה בסעיף 55 לחוק הירושה, הקובע בזו הלשון:
איש ואשה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה, ומת אחד מהם ובשעת מותו אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר, רואים את הנשאר בחיים כאילו המוריש ציווה לו מה שהנשאר בחיים היה מקבל בירושה על-פי דין אילו היו נשואים זה לזה, והוא כשאין הוראה אחרת, מפורשת או משתמעת, בצוואה שהשאיר המוריש. (ס'55 לחוק הירושה)
החוק קובע, אם כן, כי במקרים בהם איש ואישה חיים חיי משפחה ומנהלים משק בית משותף, הם יירשו כבני זוג זה את זה.החוק קובע חזקה בעניין, ובהלכת בלאו נקבע על ידי בית המשפט כי מדובר בחזקה חלוטה וירושת ידועה בציבור כירושת בת זוג.
עם זאת, הסעיף מטיל מגבלה משמעותית על ירושת ידועים בציבור:
"ובשעת מותו אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר".התנאי לירושת ידועים בציבור על פי דין הוא, ששניהם לא יהיו נשואים לאדם אחר בזמן המוות. ככל שמי מהם היה נשוי בשעת המוות, הידועים בציבור לא יירשו כבני זוג.
התזכיר לחוק הירושה מציע לשנות זאת ולקבוע כי ירושת בת זוג תלויה בחיים המשותפים ובמשק הבית המשותף, ופחות בשאלת הנישואין, או היעדר הנישואין, הפורמליים. אולם התזכיר עודנו בגדר הצעת חוק ועד שיעבור, סעיף 55 מהווה את הדין הנוהג.
הפתרון לידועים בציבור נשואים – חזקת השיתוף
חשוב לדעת כי אף אם ידועים בציבור נשואים לאדם אחר בשעת המוות, אין משמעות הדברים כי הם לא יהיו זכאים כלל לחלק ברכוש בני זוגם. חוק הירושה קובע כי דיני הירושה באים רק לאחר דיני השיתוף הזוגי.
המשמעות היא שבשלב הראשון הרכוש מתחלק בין בני הזוג ורק לאחר מכן נקבע עזבונו של אדם. לכן, אף אם הידועה בציבור לא זכאית לירושה על פי דין, היא תהיה זכאית למחצית הרכוש מכוח חזקת השיתוף, אך עליה לעשות זאת באמצעות הליך משפטי לצורך הוכחת זכויותיה.
ירושת ידועים בציבור – עו"ד אושר אלקיים
לסיכום, ידועים בציבור יירשו זה את זה כבני זוג, בתנאי שהם אינם נשואים לאחר בשעת המוות. אף אם היו נשואים לאחר, הם יוכלו להיות זכאים למחצית מהנכסים מכוח חזקת השיתוף. פנו אל עורך דין אושר אלקיים לבירור זכויותיכם בירושת בן הזוג והוצאת הזכויות מהכוח אל הפועל.