בקשה לפריסת מס שבח היא אחת הדרכים שלכם להפחית מתשלומי מס השבח על עסקת מקרקעין שתבצעו. פריסה נכונה של השבח שלכם תוכל להוביל לחסכון של עשרות אלפי שקלים ואף למעלה מכך בתשלום המס. מהי בקשה לפריסת מס שבח? כיצד פריסת המס מובילה להפחתת תשלומי מס שבח? מי זכאי להגיש בקשה שכזו? המשיכו לקרוא ומצאו תשובות לכל השאלות החשובות בתחום.
חבות מס שבח
חוק מיסוי מקרקעין קובע כי המוכר מחויב בתשלום מס שבח על הרווח הנקי שלו בעסקאות נדל"ן. לאחר הפחתת הוצאות מהעסקה, מחושב הרווח של המוכר ועל רווח זה מחויב המוכר בתשלום מס שבח.
שיעור מס השבח בישראל עומד על 25%. עם זאת, שיעור המס השתנה לאורך השנים באופן המשפיע על תשלומי מס השבח עד היום. כדי לדעת כמה מס שבח בדיוק תצטרכו לשלם, מומלץ להיעזר במחשבון ובסימולטור באתר רשות המיסים. על כל פנים, מדובר בתשלום לא מבוטל המגיע לעשרות ואף למאות אלפי שקלים הנגרעים מרווחיו של המוכר בעסקת מקרקעין.
פטור מתשלום מס שבח
חשוב לציין כי החוק מעניק פטור מתשלום מס שבח למוכרי דירת מגורים מזכה. אין זה המקום להאריך אודות הגדרת דירת מגורים מזכה, אך בקצרה נגיד כי דירת מגורים מזכה הינה דירה ששימשה למגורים בתקופות הזמן האחרונות ובבעלות המוכר לפחות 18 חודשים. מכירת דירה שכזו תהיה פטורה מתשלום מס שבח.
הפחתת שיעורי המס באמצעות פריסת מס שבח
כאמור, שיעור מס השבח הקבוע בחוק הוא 25%. המשמעות היא כי אם הרווחתם 400 אלף שקלים ממכירת דירה, למשל, תצטרכו להיפרד מ-100 אלף שקלים לטובת מס שבח. האם יש דרך כלשהי בה ניתן להפחית תשלומים אלו?
התשובה היא כי בהחלט ישנן דרכים להפחתת שיעורי מס השבח. אחת מהן, היא הגשת בקשה לפריסת מס שבח בהתאם לתנאי סעיף 48א(ה) לחוק מיסוי מקרקעין.
מי שמגיש בקשה לפריסת מס שבח, מבקש למעשה לפרוס את השבח שלו על פני 4 השנים האחרונות (לכל היותר) בהן הנכס היה בבעלותו, כך שהשבח יצטרף להכנסה החייבת שלו בכל אחת מאותן שנים. שיעורי המס שיחולו על השבח לאחר הפריסה, יהיו בהתאם למס השולי של המוכר.
פריסת מס שבח – דוגמה
ניעזר בדוגמה מספרית כדי להבין מדוע פריסת מס שבח יכולה להיות משתלמת ולמי פריסה שכזו כדאית. נניח שאדם הרוויח 400 אלף שקלים ממכירת דירה. על פי שיעורי מס שבח הרגילים, הוא יחויב במס שבח בסך 100 אלף שקלים. נניח כי אותו אדם הוא בעל הכנסה נמוכה יחסית של 80,000 שקלים בשנה, כך שהמס השולי שלו עומד על 10% בלבד.
במידה שאותו אדם יבקש לפרוס את השבח שלו על פני 4 שנות הבעלות בנכס, תצורף להכנסתו החייבת בכל אחת מאותן שנים הכנסה של 100 אלף שקלים, עבור השבח של הדירה.
כך, הכנסתו החייבת בכל אחת מאותן השנים לא תעמוד עוד על 80 אלף שקלים אלא על 180 אלף שקלים. במקרה זה, המס השולי שלו יעמוד על 20% בלבד. מעבר לכך, על הכנסתו שבין 81 אלף שקלים לבין 117 אלף שקלים (בקירוב), ישלם המוכר מס של 14% ותו לא.
כפי שניתן לראות מהדוגמה, פריסת מס השבח וצירופו להכנסה החייבת בשנים האחרונות, אפשרה למוכר להפחית באופן דרמטי את שיעור מס השבח בו הוא חייב. במקום לשלם 25% מס שבח על כל הרווח הנקי בעסקה, הוא ישלם על חלקו של השבח 14% ועל חלקו האחר 20%. מדובר בחסכון משמעותי במס שבח, הודות לפריסה נכונה של המס.
תנאים להגשת בקשה לפריסת מס שבח
כדי ליהנות מהנחה זו בפריסת מס שבח, על מוכר הדירה להגיש דוחות שנתיים למס הכנסה בשנים האחרונות. מי שלא הגיש דוחות על הכנסתו החייבת, לא יוכל לפרוס את מס השבח שלו ולצרפו להכנסה החייבת. כמו כן, עליו למכור זכות במקרקעין החייבת במס שבח. אם המכירה פטורה ממס שבח, פריסת מס שבח כמובן אינה רלוונטית.
אם החסכון במס השבח משתלם לכם – כדאי ומומלץ להיעזר ברו"ח אשר יגיש עבורכם את הדוחות למס הכנסה. עלות זו תהיה זניחה ביחס לחסכון הצפוי ממס השבח!
בקשה לפריסת מס שבח – למי זה משתלם?
מדברנו עד עתה, ניתן להסיק למי משתלם להגיש בקשה לפריסת מס שבח. בקשה שכזו משתלמת עבור מי ששיעורי מס ההכנסה שלו נמוכים. זאת, מאחר שהמס שישלם על השבח לא יגיע ל-25%. אם כן, בעלי הכנסות נמוכות, נכים, עיוורים, אנשים שהגיעו לגיל הזהב וכל אדם אחר שמשלם מס הכנסה בשיעורים נמוכים צריכים לברר האם פריסת מס שבח משתלמת עבורם.
גם במקרים בהם בני זוג רכשו יחד, ואחד מבני הזוג עם הכנסה נמוכה או אפסית (למשל עקרת בית) – ניתן לחסוך עשרות ומאות אלפי שקלים בכל עסקה ועסקה! מומלץ להיוועץ בעורך דין מקרקעין כדי לוודא שהפריסה אכן משתלמת.
משרד עו"ד אושר אלקיים
מוכרים דירה שאינה דירת מגורים מזכה? רוצים להפחית את תשלומי מס השבח בעסקה? פנו אלינו במשרד עו"ד אושר אלקיים. עו"ד אושר אלקיים הינו משפטן וכלכלן המתמחה במיסוי מקרקעין וישמח לייעץ לכם בכל הקשור למיסוי מקרקעין. צרו קשר עם המשרד, והימנעו מתשלומים מיותרים.