צוואה הדדית הינה סוג מיוחד של צוואה, החותר תחת כל היסודות הרגילים של צוואה אשר אמורה לבטא את רצונו של אדם במותו. מהי צוואה הדדית? במה היא נבדלת מצוואה רגילה? האם צוואה הדדית הינה כדאית? כל זאת ועוד בהמשך המאמר.
צוואה הינה מעשה אישי
סעיף 28 לחוק הירושה מדגיש עיקרון חשוב ויסודי בדיני הצוואות – הצוואה הינה מעשה אישי.
צוואה התלויה ברצונו של האחר, בטילה. רק האדם עצמו רשאי להחליט כיצד יחולק רכושו. צוואה התולה את חלוקת הרכוש ברצונו של צד ג', חסרת כל תוקף. ככל שאדם לא ציווה כיצד לחלק את רכושו, הרכוש יתחלק בהתאם לקבוע בחוק הירושה, שכן הוא קובע את הוראות "ברירת המחדל של ירושה" באין צוואה, על פי הגיון משפטי/מוסרי בסיסי.
חריג משמעותי – צוואות הדדיות
חריג משמעותי לעקרון היותה של הצוואה מעשה אישי, הוא חריג הצוואות ההדדיות. סעיף 8א לחוק הירושה מאפשר לבני זוג לכתוב צוואות הדדיות. צוואות הדדיות הן צוואות התולות את תוקפן זו בזו, ובכך הופכות את הצוואה למעשה משותף ולא למעשה אישי. ההבדל הרעיוני והשוני העיקרי הגדול בין צוואות רגילות לצוואות ההדדיות, הוא שבצוואות הדדיות קיים מרכיב של הסתמכות.
בעוד שצוואה רגילה תלויה רק ברצונו של המצווה ולא מסתמכת על רצונם של אחרים, כאן בני הזוג מסתמכים זה על רצונו של זה וזה על צוואתו של זה, על מנת שיוכלו לחיות ביחד בשקט מבלי לחשוש שמא אחד מבני הזוג יפעל במחשכים ויפעל באופן השונה מכפי שהוא פועל. להלן נעמוד על הנפקות המעשית של הבדל זה.
מי יכול לעשות צוואות הדדיות ואיך הן נראות?
צוואות הדדיות יכולות להיעשות דווקא על ידי בני זוג בפני עורך דין העוסק בתחום. רצוי שהוא יהיה לא רק עו"ד צוואות וירושות אלא גם עורך דין מקרקעין. חשוב להדגיש כי בני זוג יכולים להיות גם ידועים בציבור וכן מאותו המין, אף אם הם אינם נשואים זה לזה. צוואות הדדיות יכולות להיכתב בשני מסמכים נפרדים, או במסמך אחד משותף.
בצוואות, כל אחד מהצדדים מוריש את רכושו תוך הסתמכות על צוואתו של בן זוגו.עם זאת, המצווים אינם צריכים להוריש דווקא זה לזה ואף לא לצד ג' משותף. החוק לא מגביל את זהות הנהנים מהצוואות ההדדיות, וכל שהוא עושה זה לאפשר למורישים להסתמך זה על צוואתו של זה, אלא מחייב את שני בני הזוג לשחק ב"קלפים פתוחים" אחד עם השני, כדי שידעו שאחד הצדדים לא פועל בצורה שונה. עם זאת, על פי רוב, מקובל כי בצוואות הדדיות בני זוג מורישים את רכושם זה לזה. בנוסף, מקובלת הוראת יורש אחר יורש לפיה לאחר מות בן הזוג, הרכוש יעבור לילדים המשותפים שלהם.
כך, יימנע מצב בו רכוש שהיה של בן הזוג שנפטר ראשון, יעבור לבן/בת הזוג החדש של בן/בת הזוג שנותר בחיים או לילדיה שאינם מהנישואין המשותפים שלהם. שני בני הזוג קובעים הוראה דומה, וכך יוצרים לעצמם וודאות באשר להורשת הרכוש לילדיהם המשותפים לאחר מות שני בני הזוג.
ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית – ביטול הצוואה ההדדית
סעיף 36 לחוק הירושה קובע 3 דרכם לבטל צוואה רגילה:
- ביטול באחת מהדרכים לעשיית צוואה (בכתב יד/ בעדים / בפני רשות / בעל פה);
- השמדת הצוואה פיזית;
- עשיית צוואה חדשה.
פסיקת בתי המשפט אף קבעה (הלכת אהרוני), כי התנאים לביטול צוואה גמישים הרבה יותר מהתנאים לעשייתה. אם כן, צוואה רגילה קל מאוד לבטל. לעומת זאת, לפי סעיף 8א(ב) לחוק, צוואה הדדית לא תבוטל בקלות אלא באופן הכתוב בסעיף או בהתאם למוסכם בצוואות ההדדיות. ראשית, הסעיף עוסק תחילה במצב בו שני בני הזוג עודם בחיים. הסעיף קובע כי לפני מות בן הזוג השני, אדם יוכל לבטל צוואה הדדית באמצעות מסירת הודעה בכתב לבן זוגו.
כאן חשוב לציין כי לעניין ההודעה – יש לפעול בצורה חד משמעית ובכתב על מנת שהצד השני ידע שהצד המודיע מתכנן לשנות את צוואתו. זה מאפשר לצד השני לשנות אף הוא את הצוואה ולפעול בהתאם. לאחר מות בן הזוג, ביטול צוואה הדדית יהיה אפשרי אך ורק תוך הסתלקות של בן הזוג מחלקו בצוואת בן זוגו המנוח, וככל שכבר קיבל חלק מירושתו, עליו להשיב את אותו החלק והוא יתחלק בין היורשים האחרים. זאת, אלא אם כן התנו על כך בני הזוג בצוואתם ההדדית ושללו אפשרות לביטול הצוואות ההדדיות לאחר מות אחד מהם.
הבדלים בין צוואה רגילה לצוואה הדדית אושר אלקיים משרד עורכי דין
לסיכום, צוואה הדדית נבדלת מצוואה רגילה בכך שהיא אינה מעשה אישי אלא תלויה בשני בני הזוג. הצוואה כוללת מרכיב משמעותי של הסתמכות על צוואת בן הזוג השני. כתוצאה מכך, המחוקק הגביל באופן משמעותי את יכולתם של בני הזוג לבטל את צוואותיהם ההדדיות, בעוד שביטול צוואה שאינה הדדית הינו עניין פשוט למדי. ככל שאתם מעוניינים בעריכת צוואה ומתלבטים אם עדיפה לכם צוואה הדדית או רגילה, פנו אל עו"ד אושר אלקיים לקבלת ייעוץ משפטי מקיף ויסודי לחצו כאן. עו"ד אלקיים ילווה אתכם בהליך כולו, מתחילתו ועד סופו, וידאג לכל צרכיכם המשפטיים בהליך.