ידועה בציבור ירושה

דיני הירושה קובעים כי בת זוגו של אדם יורשת אותו במותו וכי הירושה מתחלקת בין בת הזוג, לבין יתר היורשים. אולם האם על בת הזוג להיות נשואה למנוח בשעת מותו, או די בכך שהזוג היו ידועים בציבור? מהם התנאים לירושת ידועה בציבור? בשאלות אלו ואחרות הנוגעות לידועה בציבור ירושה, נעסוק במאמר זה.

 

ירושת ידועה בציבור

סעיף 10 לחוק הירושה קובע מי הם יורשיו של אדם. סעיף 10(א)(1) לחוק מציין, בראש ובראשונה, את בן או בת זוגו של אדם כיורשיו על פי דין. למה החוק קובע זאת? מהסיבה הפשוטה שהוא מעניק קודם כל את עיזבונו של המוריש לאדם אשר המוריש בחר בו על מנת לחיות עמו את חייו. זאת הכרה בסיסית בבחירותיו של אדם. הסעיף לא כותב במפורש מיהו בן זוג, לעניין חוק זה, אולם ברור כי כוונת הסעיף לבני זוג נשואים דווקא, שכן המחוקק בעבר לא הכיר את המוסד של ידועים בציבור כחלופה לגיטימית, אלא בתי המשפט פירשו זאת עם השנים.

האם משמעות הדברים היא כי בני זוג שאינם נשואים זה לזו אינם יורשים אחד את השנייה? כמובן שלא. סעיף 55 לחוק קובע זכות ירושה מפורשת של בני זוג שאינם נשואים. נציג את הסעיף כלשונו:  איש ואשה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה, ומת

 

 55. אחד מהם ובשעת מותו אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר,  רואים את הנשאר

בחיים כאילו המוריש ציווה לו מה שהנשאר בחיים היה מקבל בירושה על-פי דין אילו

היו נשואים זה לזה, והוא כשאין הוראה אחרת, מפורשת או משתמעת, בצוואה

שהשאיר המוריש.

 

על פי הסעיף, איש ואישה שאינם נשואים זה לזה יירשו אחד את השני. על פי פסקי דין של בתי המשפט השונים, מדובר בכלל כמעט מוחלט ונדרשות נסיבות חריגות כדי לשלול אותו. עם זאת, הסעיף מציב תנאי משמעותי מאוד לירושת ידועה בציבור – ידועים בציבור יורשים אחד את השני, אך ורק בתנאי שהם לא היו נשואים לאדם אחר בשעת מותו של המנוח. ככל שהמנוח היה נשוי לאישה אחרת בשעת מותו, או שהידועה בציבור הייתה נשואה למי שאינו המנוח בזמן מותו של בן זוגה, הרי שהם לא יירשו זה את זה על פי דין.

 

ירושה על פי דין לעומת ירושה על פי צוואה

חשוב לציין כי ידועה בציבור שהייתה נשואה לאדם אחר אמנם אינה יורשת על פי דין, כלומר באופן אוטומטי על פי כללי ברירת המחדל הקבועים בחוק, אך ביכולתה לרשת על פי צוואה.  אדם רשאי, ואף כדאי ומומלץ עבורו, לכתוב צוואה שתורה כיצד יחולק רכושו לאחר מותו. האדם יוכל כמובן לקבוע כי הידועה בציבור שלו תירש אותו, אף אם הוא או היא נשואים לאדם אחר. כמובן שצוואה היא גם הדרך הבטוחה ביותר לשלול זכאות של ידועה בציבור מהורשה, או לכלול אותה בצוואתו של אדם אם שניהם נשואים לאחר. העיקרון הבסיסי הוא שהצוואה היא התגלמות בחירתו של הנפטר, ואותה יש לקיים כלשונה.

 

מי נחשבת לידועה בציבור

הגדרת זוג כידועים בציבור, אינה הגדרה קשיחה. ככלל, המונח משמש כדי לתאר זוג אשר נמצאים בתוך קשר מחייב הכולל עירוב רכושי מסוים. בפסיקה התפתחו 4 אינדיקציות לזיהוי זוג כידועים בציבור:

  1. מגורים משותפים: מגורים משותפים של בני הזוג מהווים אינדיקציה משמעותית להיותם ידועים בציבור. בית המשפט הכיר אף בתקופה של מספר חודשים נמוך מאוד (4 חודשים, ולעיתים אף 3 חודשים במקרים של בני זוג צעירים אשר אחד מהם בתקופת שירותו הצבאי/קבע) כמספיקה כדי לענות על תנאי החיים המשותפים. בנוסף, מגורים משותפים בחלק מימות השבוע בלבד יכולים לענות גם הם על תנאי זה, בעיקר בזוגיות פרק ב' בה מודל זה נפוץ למדי.
  2. משק בית משותף: נדרש להוכיח כי בני הזוג מנהלים משק בית משותף. בפועל, כל עוד הזוג לא מנהלים משטר של הפרדה רכושית, הם יוכרו כמי שמנהלים משק בית משותף. חשוב לציין שניהול משק בית משותף יכול להיות גם ליותר מבית אחד אם גרים בנפרד, או אם מתחלקים במגורים. מדובר בתנאי שפשוט יחסית להוכיח בהינתן חיים משותפים ארוכים דיים.
  3. אינטימיות: הזוג מנהל מערכת יחסים אינטימית וקרובה. חשוב לציין שאינטימיות אין הכוונה למערכת יחסים הכוללת מין בהכרח. ניתן להסתפק בהפגנת חיבה ואינטימיות בציבור.
  4. הצגה חברתית: הזוג נראים ומתנהלים כזוג נשוי. בא לידי ביטוי בהגעה משותפת לאירועים ולשמחות ובכלל במצג החברתי כבני זוג המצויים בקשר עמוק ומחייב. גם אם הקשר עולה על קצת מהמורות – עדיין יראו אנשים שבוחרים לנהל את חייהם יחד כמי שידועים בציבור.

 

כמה יורשת ידועה בציבור

השאלה כמה יורשת ידועה בציבור, תלויה בשאלה מי הם יתר היורשים. בכל מקרה, יורשת הידועה בציבור את כלל המיטלטלין המשמשים את משק הבית המשותף, ובכלל כך את המכונית ששימשה את בני הזוג. בנוסף, כאשר היורשים האחרים הם צאצאי המנוח או הוריו, תירש הידועה בציבור מחצית מרכושו של בן זוגה המנוח.

כאשר היורשים האחרים הם אחי המנוח, אחייניו או סביו וסבתותיו, תירש בת הזוג שני שלישים מהירושה, כמו גם את דירת המגורים כולה. במידה שאין למנוח צאצאים, הורים, אחים, אחיינים או סבים וסבתות, תירש בת הזוג את הדירה כולה. נציין כי לצורך ירושת דירת המגורים, על בני הזוג להיות לפחות 3 שנים יחד וכן להתגורר באותה דירה בשעת מותו של המנוח. לא אחת מתעוררות שאלות מורכבות באשר להתקיימות תנאים אלו ויש להיוועץ עם עורך דין מקרקעין כדי להגיע לתוצאות הרצויות עבורכם.

 

צוואות וירושות עם עורך דין אלקיים

זקוקים לייעוץ משפטי בנושאי ירושת ידועים בציבור וצוואות וירושות בכלל? פנו אל עורך דין אושר אלקיים לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי בתחום. עורך דין אלקיים הינו משפטן וכלכלן המתמחה בדיני צוואות וירושות והוא יעניק לכם שירותים מהשורה הראשונה בתחום. צרו קשר עם משרדו, והצטרפו למאות לקוחות מרוצים.

 

ידועה בציבור ירושה
ידועה בציבור ירושה
לשיתוף המאמר לחצו:

שאלות ותשובות בנושא ידועה בציבור ירושה

מגורים משותפים: מגורים משותפים של בני הזוג מהווים אינדיקציה משמעותית להיותם ידועים בציבור. 

 

משק בית משותף: נדרש להוכיח כי בני הזוג מנהלים משק בית משותף. 

 

אינטימיות: הזוג מנהל מערכת יחסים אינטימית וקרובה. 

 

הצגה חברתית: הזוג נראים ומתנהלים כזוג נשוי.

על פי סעיף 55 לחוק הירושה, רואים את מי שחיו ביחד על אף שאינם נשואים זה לזו כמי שזכאים לרשת אחד את השני במקרה של פטירת בן / בת הזוג. ישנם מספר תנאים לסעיף, אך יחד עם זאת החוק קובע ירושה לידועה בציבור.

אם למוריש יש צאצאים או הורים – מחצית מהעיזבון.

אם למוריש יש אחים או דודים או סבים וסבתות – שני שליש מהעיזבון ואת דירת המגורים.

אם למוריש אין את כל אלו – הידועה בציבור יורשת הכל.

אם את/ה חיים חיים משותפים עם אדם אחר, וברצונך לבחון את האפשרויות העומדים בפניכם, אתם מוזמנים לפנות אל משרדנו ואנו נשמח לסייע בכל הקשור לדיני ירושה. משרדנו בעל ניסיון רב ומקצועיות רבה, ונשמח להעמיד את אלו לרשותכם.

אם אתם הגעתם עד כאן עצרו!

משרדנו בעל ניסיון משפטי נרחב בתחום בו עוסק מאמר זה, וליווה אלפי לקוחות מרוצים בטיפול משפטי החל משלב הייעוץ והתכנון המשפטי, ניהול משא ומתן, ומתן מענה משפטי מלא אל מול צדדים שלישיים, עד להשגת התוצאה הנדרשת על ידי הלקוח. משרדנו רקורד מוכח וניסיון מקיף, ונשמח להעמיד את ניסיוננו הרב לכם בזמינות מיידית ומחירים הוגנים

תוכן עניינים

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות מידע ראשוני ובסיסי בלבד, והוא לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי המשרד. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים להיוועץ עם עו"ד בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

אושר אלקיים משרד עורכי דין
עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים

עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים בעל ניסיון ייחודי והתמחות בייצוג וליווי משפטי של אנשים פרטיים בעסקאות לרכישת ומכירת דירות מגורים, משרדים, קבוצות רכישה ורכישות מסחריות, החל משלב בדיקת הנאותות והמשא-ומתן ובדירות מקדמיות, עובר לשלב עריכת ההסכם לרכישה/מכירה, וכלה בשלב ההקמה והרישום, תוך מתן ייעוץ והכוונה בתחום המימון, סוגיות המיסוי, סוגיות תאגידיות וייצוג מול הרשויות השונות, וזאת עד לסיום העסקה ברישום ולשביעות רצון הלקוח.
עו"ד אלקיים הינו מרצה מבוקש למקרקעין ונדל"ן ומרצה ומתרגל באופן שוטף בקורסים אקדמיים ב"מסלול האקדמי המכללה למנהל", בפורומים, בכנסים ואירועים שונים, מלווה משלחות אקדמיות בתחומי המשפט והכלכלה, וחבר בלשכת עורכי הדין. לאושר אלקיים תואר כפול במשפטים (LL.B) וכלכלה (B.A) בהצטיינות יתרה.

ייעוץ ראשוני עם עורך דין מקצועי
חייג עכשיו!
מאמרים נוספים באותו נושא
מדריכים | מאמרים | מידע שימושי
ייעוץ מעורך דין ללא התחייבות
מדריכים נוספים
אושר אלקיים משרד עורכי דין
משרדינו ברשתות החברתיות:
יצירת קשר: