סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין

סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין יכול להעניק לעוסקים או חברות פטור כחוק ממס שבח. באילו מצבים חל הפטור ממס שבח לפי סעיף 50? מהם תנאי הפטור? כיצד ניתן לממש בפועל את הפטור ממס שבח לפי סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין? המשיכו לקרוא ומצאו את כל התשובות.

 

חובת תשלום מיסוי מקרקעין

כידוע, חוק מיסוי מקרקעין קובע כי מוכרי זכויות במקרקעין יתחייבו בתשלום מס שבח בגין הרווח שלהם מהמכירה. חובה זו קבועה בסעיף 6 לחוק מיסוי מקרקעין – 1963, אשר מציג חובה כללית וגורפת לתשלום מס שבח במכירת מקרקעין ברווח. ככלל, שיעורו של מס שבח יעמוד על 25% מהרווח הנקי בעסקה.

אם, למשל, מוכר רכש דירה ב-1.5 מיליון שקלים, מכר אותה שנתיים לאחר מכן במחיר של 2.5 מיליון שקלים, ובתווך הוציא 200 אלף שקלים על השבחתה של הדירה, הרווח הנקי שלו בעסקה יעמוד על 800 אלף שקלים. במקרה שכזה, יהא עליו לשלם מס שבח בסך 200 אלף שקלים.

 

מיסוי מקרקעין לקבלנים וליזמים

חובת מס השבח הכללית שהוצגה לעיל, לא חלה באופן מלא על קבלנים ויזמים. זאת, שמכירת דירות עבור קבלנים, שונה ממכירת דירות עבור שאר האזרחים. בעוד שעסקת מקרקעין נתפסת כמשמעותית וכחריגה עבור אזרח מהמניין, והיא כלל לא מהווה חלק מהמחזור העסקי הרגיל שלו, הרי שעסקת מקרקעין נתפסת כפעולה שגרתית למדי עבור קבלן או יזם ולמעשה היא מהווה חלק ממשלח היד שלו.

מכיוון מכירת דירה עבור קבלן נחשבת למשלח יד ולא לעסקה חריגה, הרי שלא יחולו עליה הוראות סעיף 6 לחוק מיסוי מקרקעין, אלא הוראות סעיף 2 לפקודת מס הכנסה. מאחר שמכירת הדירה נעשית כחלק מן המקצוע של הקבלן או היזם, הרווחים מהעסקה יכללו במחזור העסקי שלו והוא יחויב בתשלום מס הכנסה על רווחים אלו.

 

סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין – פטור כחוק ממס שבח לקבלנים ויזמים

האם לאחר תשלום מס הכנסה, על היזמים והקבלנים לשלם מס שבח על הרווחים שלהם מהמקרקעין? התשובה היא, שאי אפשר לאחוז את החבל משני קצותיו. בלתי אפשרי לדרוש כי קבלנים ויזמים ישלמו מס הכנסה על רווחים מנדל"ן מחד, ולגבות מהם מס שבח מאידך.

בשל כך, נחקק סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין, המעניק ליזמים ולקבלנים פטור מחובת תשלום מס שבח. עיקרו של הפטור בסעיף 50 (א) לחוק, הקובע בזו הלשון:

"מכירת זכות במקרקעין או פעולה באיגוד שהריווח מהן נתון לשומה על פי הפרק הראשון לחלק ב' לפקודת מס הכנסה תהא פטורה ממס." (סעיף 50(א) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג – 1963).

על פי סעיף זה, כאשר מכירת המקרקעין חייבת במס הכנסה לפי סעיף 2 לפקודת מס הכנסה, הרי שהמכירה תהיה פטורה ממס שבח

. המשמעות היא שלא יחול חיוב כפול על המוכר, ובזמן שהוא יתחייב בתשלום מס הכנסה, הרי שסעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין יוביל לכך שהוא יהיה פטור, כחוק מתשלום מס שבח.

 

האם פטור לפי סעיף 50 הינו משתלם?

חשוב לשים לב כי הפטור לפי סעיף 50 לא משתלם בכל מצב. התשובה לשאלה האם הפטור ממס שבח לפי סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין הינו כדאי, תלויה במדרגת המס השולי של הנישום. כאשר מדרגת המס השולי מגיעה למדרגה הרביעית ואילך, שיעור מס ההכנסה שיחול על העסקה יהיה גבוה יותר מ-25%. בשל כך, על אף הפטור ממס שבח לפי סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין, הנישום ישלם יותר מס ממה שהיה משלם אילולא התחייב בתשלום מס הכנסה על המכירה.

אם כן, יתרונו הגדול של הפטור ממס שבח לפי סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין הוא הפטור מהמס הכפול. ללא סעיף זה, ניתן היה להגיע למסקנה לפיה על קבלן, יזם או כל אדם אחר שעוסק במקרקעין כמשלח יד, לשלם גם מס הכנסה וגם מס שבח על המכירה. החוק מלמדנו כי לא כך הם הדברים ועל הנישום לשלם מס הכנסה בלבד.

 

איך מקבלים את הפטור בפועל?

סעיף 50 (ב) לחוק קובע כי הפטור ממס שבח תלוי בהמצאת אישור בדבר הפטור לפקיד השומה. האישור הנדרש הוא אישור לכך שעליכם לשלם מס הכנסה על עסקת המקרקעין שבוצעה. סוג האישור שתדרשו להמציא תלוי במסלול הפטור שלכם ובמאפייני המכירה. חברות בנייה תוכלנה להוציא אישור גורף עבור כלל מכירותיהן בשנה החולפת.

לשם כך, עליהן להגיש ללשכת מיסוי מקרקעין טופס 7016 לקבלת פטור כללי לחברות. יחידים, וכן חברות המעוניינות בכך, יוכלו להגיש טופס 7017 לקבלת פטור גורף על פרויקט, לאורך כל שנותיו. לחלופין, טופס 7017 ב', יקנה פטור ספציפי עבור השנה החולפת. אישור למכירת זכות בודדת, שלא במסגרת פרויקט, יוכל להתקבל תוך הגשת טופס 5340 המיועד לפטור שכזה.

יש להדגיש כי עליכם למלא את כלל הטפסים בדקדוק ובזהירות, ובשים לב להשלכות של ההצהרה בדבר חובתכם בתשלום מס הכנסה על המכירה. לעיתים, כלל לא בטוח כי זהו יהיה הצעד המשתלם עבורכם. על כן, רצוי להתייעץ עם עורך דין מקרקעין לפני מילוי הטופס ואף להסתייע בו במהלך מילוי הטופס עצמו.

 

סיכום

לסיכום, סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין פוטר ממס שבח את מי שחייב במס רכישה על מכירת זכות במקרקעין. כדי ליהנות מהפטור, יש להגיש את הטפסים הרלוונטיים. ישנם טפסים המקנים פטור גורף עבור כל העסקאות בשנה מסוימת, אחרים מעניקים פטור גורף למכירות בפרויקט מסוים, וקיימים טפסים המאשרים פטור ממכירה של זכות ספציפית במקרקעין. מוכרים דירה? מחפשים עו"ד מקרקעין שיחסוך לכם כמה שניתן בתשלומי המס ויסייע לכם בהשגת כלל הפטורים וההנחות על פי חוק?

פנו אל עו"ד אושר אלקיים לקבלת שירותי ייעוץ וייצוג בנושא והצטרפו לשורה ארוכה של לקוחות מרוצים. עו"ד אלקיים הינו משפטן וכלכלן, המתמחה בדיני מקרקעין בכלל ובמיסוי מקרקעין בפרט. צרו עימו קשר, ותהנו משירותי ייעוץ וייצוג משפטיים ברמה הגבוהה בישראל.

סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין
סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין

 

לשיתוף המאמר לחצו:

שאלות ותשובות בנושא סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין

התשובה העקרונית היא כן אבל! יש אומנם פטור ממס שבח, אבל קיים חיוב במסגרת מס הכנסה, מה שעשוי להוביל לחיוב מופחת/מוגדל בהתאם לנסיבות העניין.

את הפטור יכולים לקבל עוסקים וחברות ביחס לעסקה, פרויקט או שנה כללית. יש לדרוש זאת מפקיד שומה של מס הכנסה.

פקיד השומה רשאי לתת 3 סוגים שונים של פטור לפי סעיף 50 – פטור ספציפי לעסקה ספציפית, פטור לפרויקט ספציפי, פטור שנתי. כל אחד מהפטורים מתאים למוכרים ספציפיים.

אם אתם עוסקים במכירת דירות ומעוניינים להתחיל לשלם פחות כדין, אתם מוזמנים לפנות אלינו ואנו נשמח לסייע במחירים הוגנים וזמינות מיידית.

אם אתם הגעתם עד כאן עצרו!

משרדנו בעל ניסיון משפטי נרחב בתחום בו עוסק מאמר זה, וליווה אלפי לקוחות מרוצים בטיפול משפטי החל משלב הייעוץ והתכנון המשפטי, ניהול משא ומתן, ומתן מענה משפטי מלא אל מול צדדים שלישיים, עד להשגת התוצאה הנדרשת על ידי הלקוח. משרדנו רקורד מוכח וניסיון מקיף, ונשמח להעמיד את ניסיוננו הרב לכם בזמינות מיידית ומחירים הוגנים

תוכן עניינים

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות מידע ראשוני ובסיסי בלבד, והוא לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי המשרד. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים להיוועץ עם עו"ד בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

אושר אלקיים משרד עורכי דין
עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים

עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים בעל ניסיון ייחודי והתמחות בייצוג וליווי משפטי של אנשים פרטיים בעסקאות לרכישת ומכירת דירות מגורים, משרדים, קבוצות רכישה ורכישות מסחריות, החל משלב בדיקת הנאותות והמשא-ומתן ובדירות מקדמיות, עובר לשלב עריכת ההסכם לרכישה/מכירה, וכלה בשלב ההקמה והרישום, תוך מתן ייעוץ והכוונה בתחום המימון, סוגיות המיסוי, סוגיות תאגידיות וייצוג מול הרשויות השונות, וזאת עד לסיום העסקה ברישום ולשביעות רצון הלקוח.
עו"ד אלקיים הינו מרצה מבוקש למקרקעין ונדל"ן ומרצה ומתרגל באופן שוטף בקורסים אקדמיים ב"מסלול האקדמי המכללה למנהל", בפורומים, בכנסים ואירועים שונים, מלווה משלחות אקדמיות בתחומי המשפט והכלכלה, וחבר בלשכת עורכי הדין. לאושר אלקיים תואר כפול במשפטים (LL.B) וכלכלה (B.A) בהצטיינות יתרה.

ייעוץ ראשוני עם עורך דין מקצועי
חייג עכשיו!
מאמרים נוספים באותו נושא
מדריכים | מאמרים | מידע שימושי
ייעוץ מעורך דין ללא התחייבות
מדריכים נוספים
אושר אלקיים משרד עורכי דין
משרדינו ברשתות החברתיות:
יצירת קשר: