בארצות הברית, בניגוד לישראל, הממשל ממסה ירושות של אנשים שנפטרים. בעוד שבישראל מלוא עזבונו של אדם עובר ליורשיו, בארצות הברית העזבון, כלומר הרכוש אשר אדם הותיר אחריו, חייב במס משמעותי ורק מה שנותר ממנו לאחר המיסוי, עובר ליורשים. מס ירושה בארה"ב יכול לחול גם על מי שאינם אזרחי ארצות הברית, אך מחזיקים בנכסים או בניירות ערך אמריקאים. האם גם אתם תצטרכו לשלם מס ירושה על השקעות בארה"ב? המשיכו לקרוא ומצאו את כל התשובות.
מס עזבון על ירושות בארצות הברית
החוק האמריקאי מטיל מס עיזבון על ירושות. המשמעות היא שלפני חלוקת הרכוש של המנוח, המדינה תטיל מס על עזבונו. שיעור המס החל על העזבון הינו גבוה במיוחד ומגיע עד ל-40% מירושתו של אדם ותלוי בפרמטרים שונים כמו אזרחות, מקום תושבות, סוג הנכס והמיסוי הפדרלי והמדינתי.
המשמעות של מס הירושה בארה"ב הינה דרמטית. נניח כי אדם מוריש רכוש ונכסים ל-3 ילדיו, בשווי של 3 מיליון דולרים. במשטר ללא מס עזבון על הירושה, כל ילד יקבל 1 מיליון דולרים לכיסו. לעומת זאת, במשטר בו נוהג מס ירושה גבוה בשיעור של 40%, כל ילד יוותר עם 600 אלף דולר בלבד, והממשל האמריקאי יהנה מ-1,200,000 $ – סכום לא מבוטל של כסף שיכול לשמש ולשרת את יורשיו של אדם.
מס ירושה בארה"ב – תיאורטי או פרקטי?
אכן, כעיקרון, חל מס ירושה גבוה במיוחד בארצות הברית. אולם בפועל, רוב רובם של האמריקאים הינם פטורים לחלוטין ממס זה. זאת, מכיוון שהחוק מעניק פטור ממס עזבון עבור ירושות עד לסכום של 11.7 מיליון דולרים. המשמעות היא שככל שירושתו של אזרח אמריקאי אינה חוצה רף זה, שהוא כמובן גבוה במיוחד, עזבונו לא יחויב כלל במס ירושה בארה"ב.
אם כן, מס הירושה בארצות הברית, עבור אזרחי ותושבי ארצות הברית, הינו מס תיאורטי יותר ממס פרקטי. מרבית האזרחים האמריקאים כלל לא משלמים מס זה ונהנים מהפטור המשמעותי ממס ירושה בארה"ב. נציין כי הנשיא ביידן הצהיר במסע הבחירות ב-2020 כי ברצונו להוריד את תקרת הפטור ממס ירושה וכן כי בכוונתו להעלות את שיעור מס הירושה ל-60%, אולם הצהרה זו מעולם לא יושמה.
מס הירושה עודנו עומד על 40% וירושות עד לסכום של 11.7 מיליון דולרים כלל לא חייבות במס.
מס ירושה על השקעות בארה"ב
בניגוד למס ירושה על עזבונות עבור אזרחי ותושבי ארצות הברית, המהווה ככלל אות מתה ותו לא, מס ירושה על השקעות בארצות הברית הינו רלוונטי למדי, גם עבור המשקיע הישראלי. על פי החוק האמריקאי, מס ירושה חל גם על נכסיו של אדם המצויים בארצות הברית, העוברים בירושתו. לכן, בין אם יש ברשותכם נדל"ן או ניירות ערך אמריקאיים, הרי שתתחייבו במס ירושה בארה"ב על השקעות אלו.
אכן, גם כאן חל פטור לא מבוטל ממס הירושה. תקרת הפטור ממס ירושה בארה"ב לתיקי השקעות עומדת על 60 אלף דולרים. אולם ככל שברשותכם השקעות בסכום הגבוה מ-60 אלף דולרים, הרי שתתחייבו במס ירושה על השקעות אמריקאיות אלו.
כיצד להימנע מתשלום מס ירושה בארה"ב
חשוב לציין כי בעזרת תכנון מס נכון וחוקי, ניתן להימנע מתשלום מס ירושה על השקעות ונכסים בארה"ב. זאת, אף אם סך השקעותיכם חוצות את רף 60 אלף הדולרים. כדי לבצע תכנון שכזה, יש להסתייע בשירותיו של עורך דין מקרקעין ומיסוי העוסק בתחומים אלו. עורך הדין יכין את תיק ההשקעות שלכם מבעוד מועד, כך שלא יחולו עליו חיובי מס מיותרים. לרוב, ניתן יהיה לדאוג לכך שתיק ההשקעות שלכם יהיה פטור כליל ממס ירושה בארה"ב.
סיכום מס ירושה בארה"ב
לסיכום, בארצות הברית קבוע מס ירושה על עזבונות, בשיעור של 40%. עם זאת, אזרחים ותושבים יהיו פטורים ממס על עזבונם, עד לסכום של 11.7 מיליון דולרים. במקביל, מי שאינם אזרחים או תושבים אך מחזיקים בהשקעות בארצות הברית, יתחייבו אף הם במס ירושה. עבורם, תקרת הפטור תעמוד על 60 אלף דולרים בלבד. עם תכנון מס נכון, גם המשקיעים הזרים, ובכללם הישראלים, יוכלו ליהנות מפטור ממס ירושה אף אם היקף השקעותיהם חורג מתקרת הפטור האמורה.
מחזיקים בתיקי השקעות בארצות הברית? מעוניינים להימנע מתשלומי מס מיותרים? עשו זאת בעזרת עורך דין אושר אלקיים. עו"ד אלקיים הינו משפטן וכלכלן הבקיא בדיני המס האמריקאיים וישמח לעזור לכם לתכנן את תיק השקעות הנדל"ן או ניירות הערך שלכם, כך שתיהנו מהפטור ממס ירושה בארה"ב.