פריסת מס שבח תושב חוץ

חוק מיסוי מקרקעין קובע בפשטות כי הזכות לפריסת מס שבח שמורה לתושבי ישראל בלבד. ואולם, המציאות מוכיחה אחרת. בנסיבות מסוימות גם תושב חוץ יוכל לבקש פריסת מס שבח. מהן אותן נסיבות? אילו חובות מוטלות על תושב חוץ המבקש פריסת מס שבח? המשיכו לקרוא וגלו.

 

מה זה פריסת מס שבח ולמה זה משתלם?

סעיף 48א(ה)(1) לחוק מיסוי מקרקעין מאפשר למוכרי מקרקעין לבקש פריסת מס שבח עד 4 שנים אחורה ממועד המכירה או משך תקופת הבעלות בנכס, לפי הקצר מביניהם. במקום שהשבח יחושב כולו בשנת המס הנוכחית ויחויב במס בשיעור של 25%, השבח יתפרס עד 4 שנים אחורה באופן שווה. דבר זה יאפשר למוכר לנצל הטבות מס ונקודות זיכוי שלא ניצל עבור השבח ושיעור המס יהיה בהתאם למס השולי שלו ולחסוך לא מעט מיסים שישולמו לו בחזרה!.

בהתחשב בכך, פריסת מס שבח משתלמת במיוחד עבור מי שהמס השולי שלהם נמוך יחסית וכן נותרו להם נקודות זיכוי בלתי מנוצלות, ובעיקר לאנשים מעל גיל 60. עבור אותם מוכרים, פריסת מס השבח תוכל להוביל לחיסכון משמעותי בתשלום המס.

במקרה בו המוכר שילם מס שבח יותר ממה שהיה חייב, יהיה זכאי להחזר של ההפרש בתוספת ריבית והצמדה, וזאת גם במקרים של פריסת מס השבח! מה שיכול להגיע למאות אלפי שקלים.

 

האם תושב חוץ זכאי לפריסת מס שבח?

סעיף החוק עצמו מגביל את הזכות לפריסת מס שבח ל"מוכר שהוא תושב ישראל". שחור על גבי לבן. על כן, ניתן היה לחשוב כי התשובה לשאלה האם תושב חוץ זכאי לפריסת מס שבח תהיה פשוטה מאוד – לא. אך בפועל, התשובה במקרים רבים היא הפוכה. בהתאם לאמנות שונות עליהן חתמה ישראל ולהוראות ביצוע שהוציאו רשויות המס, גם תושבי חוץ יוכלו לבקש פריסת מס שבח.

כך, למשל, בין ישראל לבין בריטניה נחתמה אמנת מס  לפיה אזרחי המדינה האחת לא יופלו בענייני מס ביחס לאזרחי המדינה האחרת, גם אם הוראות חוק שונות במדינות יכולות להוביל לכך. לאור זאת, נפסק לא אחת כי תושבי בריטניה שמכרו מקרקעין בישראל יוכלו להיות זכאים לפריסת מס שבח.

חשוב להבין כי הזכות לפריסת מס שבח קריטית במיוחד לתושבי חוץ. מאחר שבמקרים רבים אין להם כל הכנסות נוספות בישראל המס השולי שלהם הוא מינימלי ופריסת המס תוכל להוביל להפחתה משמעותית בתשלום המס הכולל שלהם. זו הסיבה, אגב, בגינה תוקן החוק כך שהזכאות לפריסת מס שבח תהא שמורה לתושבי ישראל בלבד (לעניין זה ראו, למשל, ע"א 3012/18 מנהל מיסוי מקרקעין חיפה נ' טוונטי האנדרד נהריה בע"מ (נבו 4.7.2019)).

 

האם תושב חוץ שביקש פריסת מס שבח צריך להגיש דוחות שנתיים?

מדינות רבות מטילות מיסים על רכוש ולכן נפוצה התופעה שמוכרים תושבי חוץ המחזיקים נכסים בישראל אינם מדווחים למדינת התושבות, דבר המקשה בהעברת כסף לחשבון הבנק שבמדינת התושבות. הדבר עשוי להוביל לתשלומי מס מיותרים – ומחייב תכנון מס מיטיב במקרים רבים.

השאלה שבכותרת הגיעה לפתחו של בית המשפט העליון עוד לפני שתוקן החוק כך שהגדרת "מוכר" תוגבל למוכר תושב ישראל בלבד. בע"א 639/90 אביגדור בלום נ' מנהל מס שבח מקרקעין, אזור טבריה (1996)נפסק כי גם על תושבי חוץ חלה החובה הקבועה בסעיף: "הוראות פסקה זו יחולו רק אם המוכר הגיש דוחות לפי סעיף 131 לפקודה לשנות המס שבתקופת הפריסה, למעט שנות מס שלגביהן טרם חלף המועד להגשת אותם דוחות".

לאחרונה, התקבלה החלטה נוספת בו"ע (מינהליים מרכז) 52317-10-23 רות גודמן נ' מנהל מיסוי מקרקעין נתניה (נבו 23.7.2024). החלטה זו אישררה פעם נוספת את הלכת בלום, לפיה תושב חוץ המבקש לפרוס מס שבח צריך להגיש דוחות שנתיים לפקיד השומה. זאת, גם אם הדוח שיוגש יצביע על 0 הכנסות שנתיות.

ישנם גם מספר חסרונות בפריסת מס שבח לתושב חוץ:

  • הפריסה עשויה להיות פחות משתלמת לתושבי חוץ מכיוון שלרוב אין להם הכנסות אחרות בישראל לקיזוז
  • תושבי חוץ בדרך כלל ממוסים בשיעור מס קבוע (בדרך כלל 25% ליחידים ולרוב 31%) ולא בשיעורי המס הפרוגרסיביים החלים על תושבי ישראל
  • רשויות המס עשויות לבחון בקשות כאלה ביתר קפידה

 

פריסת מס שבח לתושב חוץ – אושר אלקיים משרד עורכי דין

מוכרים דירה? מעוניינים לפרוס את תשלומי מס השבח? פנו עוד היום אל עו"ד אושר אלקיים לקבלת ייעוץ מהשורה הראשונה בתחום. עו"ד אלקיים הינו משפטן וכלכלן המתמחה בדיני מקרקעין בכלל ובמיסוי מקרקעין בפרט. לעורך דין אלקיים ניסיון עשיר בליווי עסקאות ופריסת מס שבח וצמצום תשלומי המס למינימום ההכרחי וביעילות מקסימלית. אצל עו"ד אלקיים תהנו משירותים משפטיים הנסמכים על מומחיותו הרבה וניסיונו העשיר. קבעו פגישת ייעוץ ראשונית במשרדו, והצטרפו לשלל לקוחותיו המרוצים.

 

פריסת מס שבח תושב חוץ
פריסת מס שבח תושב חוץ
לשיתוף המאמר לחצו:

שאלות ותשובות בנושא פריסת מס שבח תושב חוץ

פריסת מס שבח מאפשרת למוכרי מקרקעין לבקש פריסת המס עד 4 שנים אחורה ממועד המכירה או משך תקופת הבעלות בנכס, לפי הקצר מביניהם. במקום שהשבח יחושב כולו בשנה אחת ויחויב במס בשיעור של 25%, השבח מתפרס באופן שווה על פני מספר שנים. דבר זה מאפשר למוכר לנצל הטבות מס ונקודות זיכוי שלא ניצל, וכך לחסוך לא מעט מיסים שעשויים להיות מוחזרים לו.

אף שסעיף 48א(ה)(1) לחוק מיסוי מקרקעין מגביל את הזכות לפריסת מס שבח ל"מוכר שהוא תושב ישראל", בפועל במקרים רבים גם תושבי חוץ יכולים לבקש פריסת מס שבח. זאת בהתאם לאמנות מס שונות עליהן חתמה ישראל, כמו האמנה עם בריטניה, לפיה אזרחי מדינה אחת לא יופלו בענייני מס ביחס לאזרחי המדינה האחרת.

על תושב חוץ המבקש לפרוס את מס השבח מוטלת החובה להגיש דוחות שנתיים לפקיד השומה לשנות המס שבתקופת הפריסה. כלל זה נקבע בפסיקת בית המשפט העליון (ע"א 639/90 אביגדור בלום) ואושרר בהחלטות מאוחרות יותר. זאת, גם אם הדוח שיוגש יצביע על 0 הכנסות שנתיות בישראל.

פריסת מס שבח לתושב חוץ מעוררת סוגיות משפטיות מורכבות וכרוכה בחסרונות מסוימים: היעדר הכנסות אחרות בישראל לקיזוז, מיסוי בשיעור קבוע (בדרך כלל 25%-31%), ובחינה קפידה של רשויות המס. פנו אלינו לקבלת ייעוץ מקצועי שיסייע בבחינת כדאיות הפריסה, הכנת הדוחות הנדרשים, וחיסכון בתשלומי מס עודפים.

אם אתם הגעתם עד כאן עצרו!

משרדנו בעל ניסיון משפטי נרחב בתחום בו עוסק מאמר זה, וליווה אלפי לקוחות מרוצים בטיפול משפטי החל משלב הייעוץ והתכנון המשפטי, ניהול משא ומתן, ומתן מענה משפטי מלא אל מול צדדים שלישיים, עד להשגת התוצאה הנדרשת על ידי הלקוח. משרדנו רקורד מוכח וניסיון מקיף, ונשמח להעמיד את ניסיוננו הרב לכם בזמינות מיידית ומחירים הוגנים

תוכן עניינים

המידע בעמוד ובאתר זה נועד להוות מידע ראשוני ובסיסי בלבד, והוא לא מהווה ו/או יהווה ייעוץ והכוונה משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני הניתן על ידי המשרד. אין באמור בעמוד זה כדי להוות הכוונה ו/או המלצה ו/או הדרכה לנקיטת הליכים משפטיים שונים ו/או להימנעות מהם. אנו ממליצים להיוועץ עם עו"ד בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.

אושר אלקיים משרד עורכי דין
עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים

עורך דין (כלכלן) אושר אלקיים בעל ניסיון ייחודי והתמחות בייצוג וליווי משפטי של אנשים פרטיים בעסקאות לרכישת ומכירת דירות מגורים, משרדים, קבוצות רכישה ורכישות מסחריות, החל משלב בדיקת הנאותות והמשא-ומתן ובדירות מקדמיות, עובר לשלב עריכת ההסכם לרכישה/מכירה, וכלה בשלב ההקמה והרישום, תוך מתן ייעוץ והכוונה בתחום המימון, סוגיות המיסוי, סוגיות תאגידיות וייצוג מול הרשויות השונות, וזאת עד לסיום העסקה ברישום ולשביעות רצון הלקוח.
עו"ד אלקיים הינו מרצה מבוקש למקרקעין ונדל"ן ומרצה ומתרגל באופן שוטף בקורסים אקדמיים ב"מסלול האקדמי המכללה למנהל", בפורומים, בכנסים ואירועים שונים, מלווה משלחות אקדמיות בתחומי המשפט והכלכלה, וחבר בלשכת עורכי הדין. לאושר אלקיים תואר כפול במשפטים (LL.B) וכלכלה (B.A) בהצטיינות יתרה.

מדריכים נוספים
בקשה לפריסת מס שבח
בקשה לפריסת מס שבח היא אחת הדרכים שלכם להפחית מתשלומי מס השבח על עסקת מקרקעין שתבצעו. פריסה נכונה של השבח שלכם תוכל להוביל לחסכון של עשרות
מס שבח אינפלציוני
מהו מס שבח אינפלציוני? מה ההבדל בין מס שבח אינפלציוני לבין מס השבח הריאלי? האם שבח אינפלציוני חייב במס? חוק מיסוי מקרקעין יוצר הפרדה חשובה
מס שבח במכירת דירת יוקרה
חישוב מס שבח לדירות יוקרה עשוי להיות שונה מחישוב מס השבח לדירות רגילות, שאינן דירות יוקרה. מעוניינים לדעת מהם ההבדלים בין מיסוי דירת מגורים רגילה לבין
אושר אלקיים משרד עורכי דין
משרדינו ברשתות החברתיות:
יצירת קשר: